Τα δύσκολα ενόψει για τη νέα κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις 25 Ιουνίου δεν θα απολαύσει καμία περίοδο χάριτος. Η οικονομία και τα εθνικά θέματα θα βρεθούν αμέσως στο επίκεντρο με τις γεωπολιτικές εξελίξεις να τρέχουν με ιλιγγιώδη ρυθμό.

Από: energia.gr / Γράφει η Μύρνα Νικολαϊδου

Στην οικονομία η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η επόμενη κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα της ΝΔ που πηγαίνει με προβάδισμα αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες. Ο κ. Μητσοτάκης έχει προβλέψει ότι τα καλά νέα για την χώρα θα έρθουν σε 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του, με τους αναλυτές να το βλέπουν προς το Φθινόπωρο, ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου. Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση είναι η αντιμετώπιση τους σαρωτικού κύματος ακρίβειας στα τρόφιμα που δεν λέει να κοπάσει. Παρά την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, τα τρόφιμα έχουν παραχθεί τους προηγούμενους μήνες κάτι που σημαίνει ότι η κρίση αυτή, που έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, μπορεί να διαρκέσει για ακόμα ένα εξάμηνο. Επίσης ρόλο σε αυτό αναμένεται να παίξει και η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία και φυσικά το μέλλον της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έλαβε προ ημερών παράταση δύο μηνών.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, κρίσιμες θεωρούνται οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τους νέους δημοσιονομικούς στόχους. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που προωθούνται, οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο θα είναι διμερείς και οι πιέσεις για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% δεν πρόκειται να μειωθούν, κάτι που δίνει μικρότερα περιθώρια άσκησης οικονομικής πολιτικής στην ελληνική κυβέρνηση που καλείται να κάνει πράξη της οικονομικές εξαγγελίες της. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει εξαγγείλει αύξηση 21% στον κατώτατο μισθό την περίοδο 2024-2027, αυξήσεις 500 εκατ. ευρώ στη δαπάνη για μισθούς στο δημόσιο μέσω του νέου μισθολογίου αλλά και αυξήσεις 3% - 4% στις συντάξεις.

Ο κυρίαρχος Ερντογάν

Ανοικτά όσο και απειλητικά είναι και τα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής. Η διαφαινόμενη νίκη του Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής αναμένεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στο μακροβιότερο ηγέτη της σύγχρονης Τουρκίας, ξεπερνώντας τον Κεμάλ Ατατούρκ. Αυτό που μένει να διαφανεί είναι το πώς θα χρησιμοποιήσει την δύναμή του και ποια τακτική θα ακολουθήσει. Μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία, οι πιέσεις για την επίτευξη συμβιβασμού στα ελληνοτουρκικά και την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα κορυφωθούν με στόχο την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου.

Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη δήλωση του διευθύνοντα συμβούλου του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο αγωγός Eastmed-Poseidon για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από τα πλούσια κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη απαιτεί πρώτα απ’ όλα «μια συμφωνία με την Τουρκία», η οποία αυτή τη στιγμή αποκλείεται από το έργο. Αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωτζ Τσούνης προέβλεψε στο πρόσφατο φόρουμ των Δελφών ότι μετά τις εκλογές η Ελλάς και η Τουρκία θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη του «ειρηνικού συμβιβασμού», που επιθυμεί ο δυτικός παράγοντας. Με την μεσολάβηση και των ΗΠΑ, αν τους ζητηθεί, όπως είπε ο κ. Τσούνης.

Και ο επικίνδυνος Ράμα
Σημαντική είναι και η στάση που θα τηρήσει η Αθήνα και όσον αφορά στην Αλβανία μετά την αιφνιδιαστική σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές που τον ανέδειξαν νικητή στον μειονοτικό δήμο της Χειμάρρας. Η Αθήνα κατήγγειλε την στάση των Τιράνων, συνδέοντας την με την ενταξιακή πορεία της χώρας. "Η παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου πλέον Δημάρχου Χειμάρρας, προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στην ευρωπαϊκή αντίληψη για το κράτος δικαίου" ήταν η αντίδρασις του Υπουργείου Εξωτερικών μετά την παράταση της κρατήσεως του κ. Μπελέρη.

Υπενθυμίζεται πως παραμένουν στη φυλακή τόσο ο νέος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης όσο και ο συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Το θέμα έθεσε ο κ. Δένδιας και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα. Στο περιθώριο μάλιστα του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την ομόλογό του της Αλβανίας, Όλτα Ξάτσκα, η οποία με ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή, ανήκει στη δικαιοσύνη και ότι δεν πρέπει να επηρεάσει την νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Δεν είναι, πρόσθεσε, ούτε θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε πολιτικό και ακόμα περισσότερο διμερές θέμα. Ο κ. Μπελέρης, είπε, απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα με κάθε Αλβανό πολίτη και κανείς Αλβανός πολίτης δεν είναι πάνω από τον νόμο.

Παρά ταύτα είναι σχεδόν βέβαιον ότι η εν λόγω υπόθεση αναμένεται να έχει επιπτώσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις που μέχρι πρότινος διαφαίνονταν θετικές. Η Αθήνα είχε δηλώσει ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τα Τίρανα για την υπογραφή συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος της ΑΟΖ στο δικαστήριο της Χάγης. Τον δε Μάρτιο ο Έντι Ράμα είχε πραγματοποιήσει έκθεση με πίνακες και γλυπτά στο Ζάππειο, ενώ προσφάτως είχε μιλήσει και στο Φόρουμ των Δελφών. Εκτιμάται ότι πίσω από την απόφαση φυλάκισης του νεοεκλεγέντος δημάρχου κρύβεται το επενδυτικό σχέδιο της κυβερνήσεως Ράμα να υφαρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων στην περιοχή φιλέτο της Χειμμάρας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail