Κατάρρευση Τιμών Ηλεκτρισμού στη Φινλανδία Χάρη στην Πυρηνική Ενέργεια

Ο δημόσιος διάλογος στην Ευρώπη για αυξημένη χρήση της πυρηνικής ενέργειας διεξάγεται ακόμη και μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να μειωθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

Από: energia.gr

Ισχυρίζονται, ακόμη, ότι οι χαμηλότερες τιμές θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα και, συνεπώς, θα οδηγήσουν στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτής της επιχειρηματολογίας, η επίδραση της παράτασης της διάρκειας ζωής των πυρηνικών εργοστασίων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι, από πολιτικής άποψης,  εξαιρετικά σημαντική. Και τούτο, επειδή τα επίπεδα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να είναι τελικά μόνο ένα θέμα που απασχολεί, μεμονωμένα, τα νοικοκυριά, αλλά αφορά κυρίως στους διάφορους κλάδους της οικονομίας, ιδίως ορισμένες επιχειρήσεις για τις οποίες οι υψηλότερες τιµές θα µπορούσαν να οδηγήσουν σε ανταγωνιστικά µειονεκτήµατα στο διεθνές εµπόριο, επομένως μπορούν να αποβούν καθοριστικές για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

Υπ’ αυτή την έννοια, η έναρξη της κανονικής λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού, Olkiluoto 3, (OL3) στην Φινλανδία, τον Απρίλιο, είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, καθώς μειώθηκαν κατά περισσότερο από 75%!

Είναι ενδεικτικό και εντυπωσιακό το γεγονός ότι η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της χώρας, Nord Pool, έχει κατρακυλήσει σήμερα, στο 0,42 σεντς του ευρώ/MWh, με ποσοστιαία πτώση 96,8%, από 13,07 ευρώ/MWh χθες, Τρίτη, από 245,98 ευρώ/MWh που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο, και 60,55 ευρώ/ MWh τον Απρίλιο!

Σημειώνουμε ότι η πλησιέστερη σε αυτό το επίπεδο χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφεται στην Σουηδία με 09, 24 ευρώ/MWh και την Δανία, με 40,91 ευρώ/MWh…Για να μην αναφερθούμε στην Ελλάδα, όπου η αντίστοιχη τιμή είναι, σήμερα, διαμορφωμένη στα 117,67 ευρώ/MWh.  

Πίσω στην Φινλανδία, ο πυρηνικός σταθμός OL3 ολοκλήρωσε τη δοκιμαστική λειτουργία του τον περασμένο μήνα και έγινε ο πρώτος νέος πυρηνικός σταθμός της χώρας εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και αναμένεται να καλύπτει μέχρι και το 15% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είχαν αυξηθεί απότομα στη χώρα μετά την απαγόρευση, από την κυβέρνηση του Ελσίνκι, των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τη γειτονική Ρωσία, το περασμένο έτος, λόγω της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας αναμένεται τώρα να είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη από τους Φινλανδούς καταναλωτές, ιδίως δεδομένου ότι η χώρα έχει την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είχαμε μεγαλύτερη σταθερότητα στο σύστημα λόγω της ένταξης της μονάδας OL3. Πρόκειται για ένα τεράστιο πυρηνικό εργοστάσιο, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, που είναι συνδεδεμένο με ένα μικρό σύστημα", δήλωσε ο Jukka Ruusunen, διευθύνων σύμβουλος του εθνικού διαχειριστή δικτύου της Φινλανδίας, Fingrid.

Ο κ. Ruusunen εξήγησε ότι η αιολική ενέργεια αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ενέργειας στην Φινλανδία, έως το 2027, με την πυρηνική ενέργεια να αποτελεί, επί του παρόντος, ένα “χρήσιμο και αξιόπιστο υποκατάστατο.”

Πρόσθεσε δε ότι η αιολική ενέργεια διαθέτει προοπτικές να προσελκύσει μεγαλύτερες επενδύσεις, καθώς η πυρηνική ενέργεια εξακολουθεί να βρίσκεται στη μαύρη λίστα από ορισμένους περιβαλλοντικούς επενδυτές.

"Η πυρηνική ενέργεια, όπως φαίνεται, δεν είναι πολύ ελκυστική για τους επενδυτές. Είναι όμως, μια επιλογή και είμαι βέβαιος ότι οι πολιτικοί μας θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα", είπε χαρακτηριστικά.

Η πυρηνική ενέργεια συνεχίζει να αποτελεί μια όλο και πιο δημοφιλή πηγή παραγωγής ενέργειας σε πολλά κράτη της ΕΕ, με την Γαλλία, την Σουηδία, την Πολωνία και την Ουγγαρία να επιδιώκουν να επεκτείνουν την γραμμή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Μάλιστα, τον περασμένο μήνα, η Πολωνία εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, προκειμένου να κατασκευάσει 20 μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες σε όλη τη χώρα έως το 2029, ενώ και η Ουγγαρία επικεντρώνεται να επεκτείνει τον πυρηνικό σταθμό της Paks.

Το παράδειγμα της Φινλανδίας αποτελεί απόδειξη του τρόπου με τον οποίο η πυρηνική ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην επίλυση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, με τους καταναλωτές να εξακολουθούν να πληρώνουν εξωφρενικά υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γερμανία που αρέσκεται να καθοδηγεί την πολιτική στην ΕΕ, φαίνεται ότι δεν συγκινείται από ανάλογα παραδείγματα και επιλέγει να ακολουθήσει τον αντίθετο δρόμο, αφού έκλεισε τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της τον Απρίλιο. Τώρα φαίνεται ότι θα κληθεί να πληρώσει το ανάλογο τίμημα, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός, το υψηλό ενεργειακό κόστος και η απότομη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, οδήγησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προβλέψει ότι η λεγόμενη “ατμομηχανή” της ευρωπαϊκής οικονομίας θα περάσει σε φάση ύφεσης.

Την ίδια ώρα, στο Βερολίνο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν  ότι οι τιμές της ενέργειας σταθεροποιούνται, μόνο που οι αναλυτές αντιτείνουν πως αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δαπάνησε περί τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ, από χρήματα των φορολογουμένων, για να διασώσει τις ενεργειακές εταιρείες, Sefe και Uniper, που κατέγραψαν ζημίες -ρεκόρ αγοράζοντας φυσικό αέριο σε εξαιρετικά υψηλές τιμές, προκειμένου να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές από την Ρωσία.

Η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στην Γερμανία είναι διαμορφωμένη σήμερα στα 78,58 ευρώ/MWh, και καταγράφει οριακή υποχώρηση.

Τελικά είναι ό,τι αποφασίσεις. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες επέλεξαν να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές παραγωγής ενέργειας, όπως η πυρηνική και δρέπουν τους καρπούς της απόφασής τους, και ορισμένες άλλες προτίμησαν να αγνοήσουν τα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση της και επέλεξαν να αυτοπαγιδευτούν σε έναν ατέρμονα κύκλο ακρίβειας,  εξαιτίας της αντίληψης ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι αποδεκτή πηγή ενέργειας στη σύγχρονη εποχή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail