Το 50% της παγκόσμιας ανάπτυξης από Ινδία, Κίνα

Το ΔΝΤ αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για την αύξηση του ΑΕΠ χωρών της Ασίας

Από: kathimerini.gr

Στην Ανατολή μετατοπίζεται πλέον το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής της θα προέλθει φέτος από την Ασία και βέβαια κατά κύριο λόγο από τους ισχυρότερους μοχλούς της, την Κίνα και την Ινδία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, φέτος η Ασία θα συνεισφέρει το 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος και προπαντός οι ανεπτυγμένες και πλούσιες οικονομίες θα επιβραδύνονται εξαιτίας ενός συνδυασμού αρνητικών παραγόντων, από τις αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τον παρατεταμένο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ειδικότερα, οι οικονομικοί γίγαντες της Ασίας, η Κίνα και η Ινδία, θα συνεισφέρουν το 50% της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Περιγράφοντας τις οικονομικές αντοχές της «πιο δυναμικής περιοχής στον κόσμο», όπως χαρακτηρίζει την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, το ΔΝΤ εκτιμά πως θα σημειώσει αύξηση ΑΕΠ κατά 4,6% στη διάρκεια του έτους, μετά την ανάπτυξη 3,8% που κατέγραψε το 2022. Η νέα πρόβλεψη του Ταμείου για την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αυτή περιοχή είναι κατά 0,3 εκατοστιαίες μονάδες αναβαθμισμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη, στην οποία προέβη τον Οκτώβριο, και το Ταμείο δικαιολογεί την αισιοδοξία του επικαλούμενο πρωτίστως την ανάκαμψη της Κίνας αλλά και την εξαιρετικά «ανθεκτική» ανάπτυξη της Ινδίας.

Oπως τονίζει, η σημαντικότερη εξέλιξη στην περιοχή ήταν η επανεκκίνηση της οικονομίας της Κίνας και η εκτόξευση της κατανάλωσης στη χώρα, που δίνει ώθηση στην ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή παρά τη μειωμένη ζήτηση από τον υπόλοιπο κόσμο. Προβλέπει τώρα πως στη διάρκεια του έτους η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 5,2%, ενώ εκτιμά πως θα κυμανθούν από 4% έως 6% οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών σε Μαλαισία, Φιλιππίνες και Λάος.

Το Ταμείο προβλέπει πως στη διάρκεια του έτους η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 5,2% και η ινδική κατά 5,9%.


Σε ό,τι αφορά την Ινδία, που τείνει να αναδειχθεί στην πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο και κατά πολλούς πρόκειται να υπερβεί την Κίνα, το ΔΝΤ προβλέπει πως θα σημειώσει ανάπτυξη 5,9% μέσα στο τρέχον έτος. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι η Κίνα, που υπήρξε επί δεκαετίες η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην περιοχή αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, πρόκειται τώρα να επιβραδυνθεί εξαιτίας των αρνητικών δημογραφικών εξελίξεων αλλά και της επιβράδυνσης της παραγωγικότητάς της. Εξάλλου, παρά τη γενικότερη αισιοδοξία που εκφράζει για τις προοπτικές των οικονομιών της περιοχής και ειδικότερα για τις αναδυόμενες οικονομίες, το Ταμείο υποβαθμίζει τώρα τις εκτιμήσεις του για τις οικονομίες Ιαπωνίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Σιγκαπούρης και Νότιας Κορέας. Υποβαθμίζει την πρόβλεψή του για ανάπτυξη της Ιαπωνίας στο 1,3% επικαλούμενο «την αναιμική εξωτερική ζήτηση και τις μειωμένες επενδύσεις, αλλά και τις παρενέργειες της απογοητευτικά χαμηλής ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους».

«Αν αυξηθεί η ζήτηση από την Κίνα μπορεί να προσφέρει κάποια στήριξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες της περιοχής, αλλά μάλλον θα εξουδετερωθεί από άλλους εξωτερικούς και εγχώριους αρνητικούς παράγοντες», τονίζει σχετικά το Ταμείο. Επισημαίνει, δε, πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τυχόν επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ και των ρωγμών που έχουν προκαλέσει στην εφοδιαστική αλυσίδα οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αποσύνδεση των οικονομιών. Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες της ευρύτερης περιοχής ο Κρίσνα Σρινιβασάν, διευθυντής του ΔΝΤ για θέματα Ασίας – Ειρηνικού, αναφέρθηκε στον υψηλό πληθωρισμό και υπογράμμισε πως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παραμείνουν πιστές στην αυστηρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική ώστε να ανακόψουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να σταθεροποιήσουν το αυξανόμενο δημόσιο χρέος των χωρών.

Το Ταμείο επισημαίνει επίσης πως μέχρι στιγμής τα χρηματοπιστωτικά συστήματα των χωρών της Ασίας δεν έχουν αντιμετωπίσει κανέναν ουσιαστικό αντίκτυπο από την πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Τονίζει, ωστόσο, ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά και να καταγράφουν τις εξελίξεις, δεδομένης της υψηλής μόχλευσης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει πως οι οικονομίες της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού ενδέχεται να πληγούν από τα παρεπόμενα των γεωπολιτικών εντάσεων στις οποίες εμπλέκεται η Κίνα. Σημειωτέον ότι σχετικά πρόσφατα το Ταμείο είχε υπολογίσει πως οι γεωπολιτικές εντάσεις ενδέχεται να πλήξουν τις επενδύσεις και να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμη μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2%. Οπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, «ο κίνδυνος του περαιτέρω κατακερματισμού του παγκόσμιου εμπορίου αυξάνεται αν εξετάσει κανείς τις εμπορικές διενέξεις που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, όπως και τη γεωπολιτική ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail