Spike NLOS: Οι πύραυλοι που καθιστούν το Αιγαίο απόρθητο – 34 συστήματα αποτροπής στο Αρχιπέλαγος

Την προμήθεια 34 συστημάτων των ισραηλινών πυραύλων ακριβείας  Spike NLOS για τον Στρατό Ξηράς, την Αεροπορία Στρατού, τα ελικόπτερα Απάτσι και το Πολεμικό Ναυτικό, ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ

Από: newpost.gr

Τα συστήματα αναμένεται να μεταφερθούν σε Μονάδες του Έβρου και των ακριτικών νησιών θα ανήκουν στους Λόχους Αντιαρματικών και τον χειρισμό τους θα αναλάβουν μόνιμα Στελέχη, Υπαξιωματικοί και ΕΠΟΠ οι οποίοι θα εκπαιδευτούν με διαδικασίες  fast track στο Ισραηλινό οπλικό σύστημα.

Κάθε σύστημα Spike Nlos θα διαθέτει 3  οχήματα, εκτοξευτές, το Κέντρο Διεύθυνσης Πυρών και το ραντάρ αλλά και drone το οποίο θα χρησιμοποιείται για έρευνα και εντοπισμό στόχων.

Με βεληνεκές που αγγίζει τα 35 χλμ οι Spike Nlos του Στρατού Ξηράς δημιουργούν μια «ασπίδα» ειδικά για τα νησιά αφού ο χειριστης θα μπορεί ημέρα και νύχτα  να κατευθύνει με εκπληκτική ακρίβεια τον πύραυλο στο στόχο. Είτε πρόκειται για πλοίο, είτε για ελικόπτερο ή ακόμα και και στόχους στο έδαφος, τεθωρακισμένα και εγκαταστάσεις.

Οι Ισραηλινοί πύραυλοι μετατρέπουν κάθε θαλάσσια περιοχή γύρω από τα ακριτικά μας νησιά σε «No Access Zone» είτε στον αέρα για εχθρικά ελικόπτερα είτε στη θάλασσα για αποβατικά σκάφη αλλά και μεγαλύτερες Μονάδες του εχθρικού στόλου.

Αντίστοιχα γρήγορες θα είναι οι διαδικασίες και για τον εξοπλισμό τόσο των Κανονιοφόρων όσο και των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου με τη «ναυτική» έκδοση των Spike Nlos. Όσον αφορά τις Κανονιοφόρους κλάσης «Μαχητής» οι κατευθυνόμενοι πύραυλοι αναμένεται να τοποθετηθούν στα μόνιμες βάσεις ενώ στα ΣΑΠ θα υπάρχει δυνατότητα και να αφαιρούνται ανάλογα με την αποστολή κάθε σκάφους.

’Εάν η συμφωνία είχε προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή για διαδικαστικά θέματα ενώ και εγχώρια συμφέροντα έβαζαν εμπόδια στην υλοποίηση του προγράμματος, ήδη οι Μονάδες του Στρατού Ξηράς και τα πλοία του Στόλου θα ανέμεναν εντός του 2023 τα πρώτα Ισραηλινά συστήματα’’ αναφέρουν  με νόημα ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Το ζητούμενο είναι πλέον η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε η συμφωνία να περάσει από τη Βουλή και να προχωρήσει άμεσα η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων σε σύναψη σύμβασης με την κατασκευάστρια Ισραηλινή εταιρεία Rafael.

Εκτός όμως από την απόκτηση των SpikeNlos το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε και τον εκσυγχρονισμό των 19 ελικοπτέρων 19 επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι AH-64A+ της Αεροπορίας Στρατού από την Ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems . Και αυτό το πρόγραμμα κόστους 19 εκ ήδη είχε καθυστερήσει  καθώς εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο το ΓΕΣ και η Αεροπορία Στρατού είχε συνεργαστεί με τους Ισραηλινούς και είχαν καταλήξει στο ‘’πακέτο’’ του εκσυγχρονισμού με τα Στελέχη της Elbit να έχουν επισκεφθεί τη «φωλιά» των πρώτων Απάτσι που απέκτησε ο Στρατός Ξηράς  στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Και είχαν συμφωνήσει όλες οι εργασίες να πραγματοποιηθούν στη Βάση των Apache ώστε τα ελικόπτερα μην χρειαστεί καν να μετακινηθούν.

Πρόκειται για το ίδιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί στα Apache A «Peten» τα οποία  άρχισαν να εκσυγχρονίζουν από το 2013 με καινούργια ηλεκτρονικά βοηθήματα. Και με αυτόν τον τρόπο αναβάθμισαν τις δυνατότητές τους να επιχειρούν ημέρα και νύχτα ώστε να στοχοποιούν και να πλήττουν στόχους με μεγαλύτερη ευκολία και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ελικόπτερα ίδιου τύπου με τα Ελληνικά Απάτσι του 1ου ΤΕΕΠ.Ο εκσυγχρονισμός προβλέπει να αντικατασταθούν τα ηλεκτροοπτικά-σκοπευτικά των ελικοπτέρων τα οποία είναι πλέον ξεπερασμένα και μάλιστα δεν μπορούν να υποστηριχθούν με ανταλλακτικά με σύγχρονα συστήματα ώστε ο χειριστής-πυροβολητής του Απάτσι να έχει δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης των όπλων του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail