«Αρματομαχία» για τα Bradley: Περιζήτητα τα Αμερικανικά τεθωρακισμένα – Το παρασκήνιο και η απάντηση των ΗΠΑ

Χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης που επιθυμούν να ενισχύσουν το οπλοστάσιο τους και να θωρακίσουν την άμυνα τους με το βλέμμα στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται ότι έχουν μπει σφήνα στη διαπραγμάτευση Ελλάδας και ΗΠΑ για τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Bradley. Και στοχεύουν και αυτές στα υπό παραχώρηση Αμερικανικά ΤΟΜΑ για τα οποία ενδιαφέρεται η Ελλάδα ώστε να ενισχύσει σε πρώτη φάση τους Τεθωρακισμένους Σχηματισμούς του Δ’ Σώματος Στρατού και να αντικαταστήσει τα γερασμένα M-113.

Από: newpost.gr - Κώστας Σαρικάς

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost το Στρατιωτικό Επιτελείο ήδη γνωρίζει ότι στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό υπό παραχώρηση Bradley έχει ήδη ανταγωνιστές και μάλιστα με επιχείρημα ότι οι ανάγκες τους είναι άμεσες με δεδομένη τη Ρωσική απειλή. Όμως ήδη το ΓΕΣ έχει κινηθεί ταχύτατα με στόχο να δεσμεύσει ακόμα και τα 300  Αμερικανικά ΤΟΜΑ για τα οποία πριν από ένα περίπου μήνα ενημερώθηκε μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και του αρμόδιου για την στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών ότι είναι διαθέσιμα.

Άλλωστε το ενδιαφέρον του ΓΕΣ για τα Bradley δεν είναι καινούργιο αλλά τοποθετείται τουλάχιστον δύο χρόνια πριν όταν είχε ήδη ενημερώσει σχετικά την Αμερικανική πλευρά και μάλιστα είχε ζητήσει την αποδέσμευση τουλάχιστον 350 ΤΟΜΑ με option για ακόμη περισσότερα. Καθώς είναι γνωστό ότι περισσότερα από 1200 Bradley διαθέτει στα αποθέματα του ο Αμερικανικός Στρατός. Το ζήτημα είχε θέσει μεταξύ άλλων και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ.

Η Αθήνα και το Γενικό Επιτελείο Στρατού περιμένουν το επόμενο διάστημα την έγγραφη απάντηση των Αμερικανών σχετικά με τον αριθμό των Bradley που μπορούν να παραχωρήσουν στην Ελλάδα, το κόστος τους και τον εξοπλισμό τους αν και η ενημέρωση που έχουν από τις ΗΠΑ είναι ότι τα TOMA παραχωρούνται ‘’as it is’’ δηλαδή στην τωρινή τους διαμόρφωση και κατάσταση. Η έγγραφη απάντηση των ΗΠΑ ανοίγει το δρόμο προκειμένου να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες όπως ακριβώς συνέβη και με τα 1200 Οχήματα Αναγνώρισης M-1117 Guardian.

Στην περίπτωση μάλιστα των Bradley η στρατιωτική ηγεσία έχει διδαχθεί από το παράδειγμα των Μ-1117 Guardian και προτίθεται να εξασφαλίσει στην ίδια συμφωνία και τον απαραίτητο εξοπλισμό είτε αυτός αφορά τις επικοινωνίες είτε τον οπλισμό των ΤΟΜΑ. Ώστε όταν τα Bradley φτάσουν στην Ελλάδα να είναι το συντομότερο δυνατό ετοιμοπόλεμα προκειμένου να αντικαταστήσουν τα Μ-113 και να εκτινάξουν την επιχειρησιακή ισχύ των Τεθωρακισμένων Μονάδων πρώτης γραμμής. Καθώς πρόκειται για τεθωρακισμένα κατηγορίας AFV (Armored Fighting Vehicle) με μεγάλες δυνατότητες στο πεδίο της μάχης και πολύ πιο ισχυρό οπλισμό που επιτρέπει την παροχή πυρών υποστήριξης σε πεζοπόρες και μηχανοκίνητες δυνάμεις.

Τα ΤΟΜΑ Bradley διαθέτουν πυροβόλο 25mm M242 Bushmaster, αντιαρματικό φορέα BGM-71 TOW και ελαφρύ πολυβόλο 7.62mm. Επιπλέον κάθε  Μ2Α2 Bradley μπορεί να μεταφέρει εκτός από το τριμελές πλήρωμα (αρχηγός, πυροβολητής και οδηγός) ακόμη 6 στρατιώτες πλήρως εξοπλισμένους. Τα ΤΟΜΑ Bradley θεωρούνται από τα πλέον ισχυρά της κατηγορίας τους καθώς χρησιμοποιήθηκαν με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα από τον Αμερικανικό στρατό στον Πόλεμο του Κόλπου όπου κατέστρεψαν περισσότερα Ιρακινά τεθωρακισμένα απ’ όσα τα άρματα μάχης Abrams.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail