Μετά το Πάσχα ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ!

Στο φουλ μπαίνουν οι μηχανές της ΑΑΔΕ για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φόρου κατοχής ακινήτων 2023 

Από: sofokleousin.gr

Στο φουλ μπαίνουν οι μηχανές της ΑΑΔΕ για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ 2023, καθώς από την Πέμπτη 13 Απριλίου έκλεισε η εφαρμογή των διορθώσεων του Ε9, προκειμένου το Taxisnet να ασχοληθεί μόνο με την έκδοση των εκκαθαριστικών του φόρου κατοχής ακινήτων.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2023 δεν είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 13 Απριλίου και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης - ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2023 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2023.

Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2022), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Μετά την έκδοση των φετινών εκκαθαριστικών, που θα γίνει στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, θα ανοίξει και η εφαρμογή για τις διορθώσεις.
Οι διορθώσεις αφορούν  περιπτώσεις ιδιοκτητών οι οποίοι διαπιστώνουν λάθη στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ή στα εμβαδά των ακινήτων τους ή οτιδήποτε άλλο.

Απαλλαγές για πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες

Τα ποσά των οφειλών του ΕΝΦΙΑ που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να εξοφληθούν είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Μαΐου του τρέχοντος έτους είτε σε 10 μηνιαίες δόσεις, έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων το ποσό του φετινού φόρου κατοχής ακινήτων θα είναι το ίδιο με πέρυσι, ενώ θα αλλάξει, για όσους είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους.

Πρόκειται για όσους κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους είτε απέκτησαν ακίνητα με αγορές, δωρεές, γονικές παροχές ή κληρονομιές είτε απέκτησαν ποσοστά συνιδιοκτησίας ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων (ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) είτε πώλησαν είτε μεταβίβασαν με δωρεές ακίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι και αύριο, 12 Απριλίου να διορθώσουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους, υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτους 2023.

Εκτός από όσους απέκτησαν νέα ακίνητα, αυξημένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν και όσοι θα χάσουν φέτος δικαιώματα μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον φόρο αυτό, λόγω αύξησης του οικογενειακού εισοδήματός τους πάνω από τα όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση των απαλλαγών αυτών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους, για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατείχαν την 1η-1-2023 δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχαν την 1η-1-2023 δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους, για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail