Η εφορία ρίχνει νέα όπλα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Τη διασύνδεση του Μητρώου ακινήτων με το κτηματολόγιο, νέα εφαρμογή για τον έλεγχο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, προσυμπλήρωση δηλώσεων εισοδήματος από τα στοιχεία του myDATA προβλέπει το σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023. Παράλληλα η φορολογική διοίκηση προχωρά στη χορήγηση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου σε όλα τα ανήλικα και ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας ακόμα και για περιπτώσεις οφειλής με παρακράτηση. 
 

Επίσης, στο σχέδιο προβλέπεται και η ενεργοποίηση από τον Μάιο του "ΕΛΕΓΧΟΣLive" που θα παρέχει τη δυνατότητα στους φοροελεγκτές που θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με tablet να έχουν πρόσβαση στο προφίλ του επαγγελματία ή  της επιχείρησης, να προχωρούν επί τόπου και με ταχείς διαδικασίες σε διασταυρώσεις στοιχείων εκδίδοντας επιτόπου σημείωμα με τις διαπιστώσεις των ελέγχων. 

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΑΑΔΕ αναμένεται να ενεργοποιήσει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των φορολογουμένων για την απώλεια των ρυθμίσεων χρεών στις οποίες έχουν ενταχθεί για την ενίσχυση της οικειοθελούς συμμόρφωσης και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων. Εντός του 2023 θα προχωρήσει και σε 80.000 τηλεφωνικές κλήσεις και προσωποποιημένες επικοινωνίες κυρίως προς φορολογούμενους που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές και σε μικρο-οφειλέτες παλαιοτέρων ετών για υπενθύμιση των οφειλών τους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο πρόληψης και περιστολής της φοροδιαφυγής, η φορολογική διοίκηση σκοπεύει να διενεργήσει εντός του 2023, 179.000 στοχευμένους φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους με χρήση έμμεσων τεχνικών και εκτεταμένες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό τα δεδομένα που έχει στη διάθεση της.

Για τον Μάρτιο του 2024 η ΑΑΔΕ σχεδιάζει την επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και την περαιτέρω αυτοματοποίηση τους συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής άρσης και του περιορισμού των κατασχέσεων.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπονται μεταξύ άλλων οι ακόλουθες δράσεις:

- Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακινήσεως Αγαθών (Δελτία Αποστολής).
- Επικαιροποίηση του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών
χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (myhands).
- Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων
- Κεντρικοποίηση βεβαίωσης και είσπραξης σε Αττική και Θεσσαλονίκη (ΚΕΒΕΙΣ).
- Εγκατάσταση συστήματος εισροών - εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά - Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου.
- Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.
-Διασταύρωση δεδομένων επιγραμμικών πλατφορμών διαδικτυακών αγορών
(marketplaces) και ψηφιακών πλατφορμών διανομής έτοιμου φαγητού από την με τα αντίστοιχα δεδομένα της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
-Καθιέρωση ταμειακών μηχανών "κλειστού τύπου" που θα περιλαμβάνουν POS και σύστημα παρακολούθησής τους.
- Προμήθεια Συστήματος Επιχειρησιακής Νοημοσύνης/Ανάλυσης Δεδομένων για
Υποστήριξη του Ελέγχου (BI & Data Analytics).
- Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία (Πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ μετά από έλεγχο). 
- Επέκταση εφαρμογής για ψηφιακή υποβολή δηλώσεων φόρου κληρονομιάς για
προγενέστερα του 2022 έτη.
-Ταυτοποίηση επωνυμικών στοιχείων με αρχείο Ελληνικής Αστυνομίας.
-Αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.
-Ψηφιοποίηση διαδικασίας για τη χορήγηση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας σε αναπήρους.
-Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Δωρεάς/ Γονικής Παροχής για: α) τροποποιητικές δηλώσεις και β) λοιπές περιπτώσεις.
- Επικαιροποίηση και επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κερδών από Τυχερά Παίγνια.
-Eνταξη των Τελωνειακών Υπηρεσιών στο Ηλεκτρονικό Κατασχετήριο μέσω συστήματος Eispraxis.
-Aυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) -Λοιπά ΝΠ και Οντότητες.
- Μεταβολή εργασιών νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που δεν δύναται να ολοκληρωθεί μέσω της Ψηφιακής Πύλης myAADE (καταστατικές αλλαγές όπως εκπροσώπηση, μέλη κλπ). Χορήγηση ΑΦΜ και Κλειδαρίθμου (myAADElive, Δ.Ο.Υ.).

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail