Τα τμήματα ναυτικών ειδικών επιχειρήσεων και η αναβάθμιση ενός στολίσκου σκαφών που φέρνουν τα πάνω κάτω στο Αρχιπέλαγος

Τόσο η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών όσο και τ’ αμφίβια τμήματα ειδικών επιχειρήσεων αλλάζουν “πίστα” με την προσθήκη νέων σκαφών που βοηθούν ιδιαίτερα στον τομέα των αμφίβιων επιχειρήσεων. Πηγή: Hellasjournal
Οι αμφίβιες δυνάμεις στη σύγχρονη εποχή στέκονται απέναντι στις νέες προκλήσεις ασφαλείας και πέραν της αεροκίνησης με σύγχρονα ελικόπτερα, για να ολοκληρώσουν το έργο τους και να φτάσουν με ασφάλεια και ταχύτητα στην αποστολή τους, χρειάζονται μέσα που να καλύπτουν τις ανάγκες αυτές.

Από: hellasjournal.com - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ

Οι δυνάμεις ταχείας αντίδρασης κυρίως των νησιών είναι αυτές που μπορούν να εκμεταλλευτούν πλήρως τις επιδόσεις των νέων σκαφών κρούσης που αποκτώνται με ρυθμό 8 ανά έτος από το σύνολο των 41 Munin S-1200 Armored.

Με αυτονομία περίπου 250 ναυτικά μίλια, ταχύτητα που ναι μεν έφτασε στις δοκιμές τους 55 κόμβους αλλά σε μια αποστολή με πλήρη φόρτο μάχης των καταδρομών είναι ικανό να φτάνει τους 40, το νέο απόκτημα των αμφίβιων τμημάτων ειδικών επιχειρήσεων είναι ένα «εργαλείο» ικανό να ταξιδεύει ακόμη και με 7-8 μποφόρ.

Η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών αλλά και τα ειδικά τμήματα Εθνοφυλακής, οι φρουροί των βράχων του Αρχιπελάγους δηλαδή, με τα νέα αποκτήματα αφήνουν σταδιακά τα ταλαιπωρημένα Magna 960 για τα οποία πολλές φορές στο παρελθόν η Hellasjournal είχε αφιερώσει ρεπορτάζ για την αναγκαιότητα αντικατάστασής τους.

  • Με άλλα λόγια τα τμήματα ειδικών επιχειρήσεων στα νησιά πλέουν με μεγαλύτερο σκαρί 12 μέτρων σε σχέση με τα 9,60μ των Magna.
  • Βεβαίως σε κάτι που μπορούμε να εστιάσουμε είναι πως και πάλι στο σκάφος ο οπλισμός αυτοάμυνας μπορεί να θεωρηθεί ο «άκρως απαραίτητος» που εκθέτει τον χειριστή του.

Μόνο ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης βρίσκονται προστατευμένοι, τουλάχιστον από βολίδες 7,62mm, πίσω από το θωρακισμένο κουβούκλιο.

Το Munin S-1200 Armored έχει οπλιστεί με το γνωστό «50άρι» των 12,7mm και στην πρύμνη με το Mag 7,62.

Όμως εκείνο που μπορεί κανείς να ξεχωρίσει στο σκάφος είναι ότι διαθέτει δορυφορικό εξοπλισμό και με αυτόν οι SOF όπου κι αν βρίσκονται είναι ικανοί να μεταφέρουν εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο στα επιχειρησιακά κέντρα, με ότι σημαίνει αυτό για τον συντονισμό της επόμενης κίνησης των αμφίβιων δυνάμεων εντός του πλαισίου των δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων.

Και επειδή στην Αθήνα πάντα δείχνουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για την αναγνωρισμένη διεθνώς αρμοδιότητα που έχει η χώρα μας στην έρευνα και διάσωση στο Αρχιπέλαγος, οι επιτελείς φρόντισαν να ζητήσουν αυτά τα 41 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου να φέρουν και θερμική κάμερα Flir έτσι ώστε να επιτηρούν και να εντοπίζουν τυχόν ναυαγούς μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

Τα δίδυμα «50άρια»…

Την ίδια στιγμή, κατά την επίδειξη- άσκηση ενώπιον του πρωθυπουργού εκείνο που ξεχώρισε κατά τον πλου από τον Σκαραμαγκά προς τη Ν. Πέραμο και το ΚΕΕΔ ήταν τα νέα αποκτήματα των «βάτραχων» του Αρχιπελάγους.

Πρόκειται για τα NSW RIB με τα δίδυμα «50άρια» 12,7mm να κλέβουν το βλέμμα κάθε παριστάμενου.

Τα NSW RIB με το 3μελές πλήρωμα είναι ικανό να μεταφέρει 8 ως 10 άνδρες της Διοίκησης Υποβρύχιων Καταστροφών, αναλόγως την αποστολή που τους έχει ανατεθεί.

Είναι 11 μέτρων σκαρί και μπορεί να ταξιδέψει με περίπου 30 κόμβους, καλύπτοντας αποστάσεις που προσεγγίζουν τα

200 ναυτικά μίλια.

Τα συγκεκριμένα σκάφη είναι ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούν τμήματα αμφίβιων SOF από τις Ηνωμένες Πολιτείες και θεωρούνται κατάλληλα για την ανοιχτή θάλασσα αλλά και για μη συναινετικές νηοψίες.

Τα τέσσερα νέα σκάφη ενισχύουν σημαντικά τις δυνάμεις των βατραχανθρώπων και πιο συγκεκριμένα τα ναυτικά τμήματα που εντάσσονται υπό την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου.

Mark V & Αγήνωρ…

Και επειδή η πολυτυπία δεν είναι κάτι που κρύβεται, το μακρύ δόρυ των «βατράχων» του Πολεμικού Ναυτικού και του Αρχηγείου Στόλου αναμφισβήτητα είναι τα αμερικανικής δωρεάς Mark V που είναι ικανά να πλεύσουν και να επιστρέψουν μετά από μια αποστολή εκεί που ξεκινά η Ελλάδα, στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Τα Mark V είναι το μόνο σκάφος μετά το «Ωκύαλος», επίσης της ΔΥΚ, που είναι ικανό να μεταφέρει άβρεχτη ως και 14 βατραχανθρώπους.

Και αυτό που φέρνει αναμφισβήτητά θωράκιση στο σκάφος αλλά και στα νησιά είναι η επερχόμενη προσθήκη των Spike ER από το Ισραήλ, που με βεληνεκές 10 χλμ δημιουργούν τις συνθήκες απαγόρευσης πλου σε πολλές ακριτικές περιοχές.

Πάντως μετά τα πανίσχυρα Mark V το επόμενο βήμα στα ΟΥΚ απ’ ότι φαίνεται είναι το σκάφος «Αγήνωρ» το οποίο μάλιστα είναι το μόνο από τα πλωτά μέσα που διαθέτει «50άρι» τηλεχειριζόμενο σταθεροποιημένο RCWS πολυβόλο Μ2ΗΒ.

Το σκάφος ήδη έχει λάβει δοκιμαστικό μέρος σε άσκηση του πολεμικού ναυτικού.

Πρόκειται για μια 100% ελληνική καινοτομία η οποία διαθέτει επίσης ιδιαίτερα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και βοηθήματα που δίνουν πολλές δυνατότητες στους «πειρατές» του Αρχιπελάγους…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail