Οι τσιμεντένιοι γίγαντες της Ελλάδας - Πού βρίσκονται οι υψηλότερες γέφυρες της χώρας;

Η ιδιαίτερη γεωμορφολογία της Ηπείρου μάς χάρισε μερικές από τις πλέον εντυπωσιακές γέφυρες της χώρας, οι οποίες και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Εγνατίας Οδού. Ποια όμως διεκδικεί τον τίτλο της υψηλότερης;

Από: carandmotor.gr

Στέκονται σε ύψος που φτάνει τα 110 μέτρα, επισκιάζοντας με την επιβλητική παρουσία τους ακόμα και τη μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα της Ευρώπης, το θαύμα της Μηχανικής που κοσμεί τον Πατραϊκό κόλπο συνδέοντας το Ρίο με το Αντίρριο.

Ο λόγος για τις γέφυρες τις οποίες συναντά κανείς κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, τους τσιμεντένιους γίγαντες του Μετσόβου, των Γρεβενών, της Κοζάνης και του Αράχθου.

Οι αφανείς ήρωες ενός υπερσύγχρονου αυτοκινητόδρομου μήκους 670 χιλιομέτρων, ο οποίος ξεκινά από την Ήπειρο και συγκεκριμένα από την πόλη της Ηγουμενίτσας και καταλήγει στη Θράκη και στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Από τα 670 χιλιόμετρα, τα 42 αναλογούν σε γέφυρες, με τις πιο εντυπωσιακές να στέκουν αγέρωχες στην περιοχή της Ηπείρου.

Η γέφυρα του Μετσοβίτικου ποταμού είναι εκείνη που διεκδικεί -μεταξύ άλλων- και τον τίτλο της υψηλότερης γέφυρας στην Ελλάδα. Από τεχνικής απόψεως, αποτέλεσε ένα από τα πιο δύσκολα έργα στην Εγνατία Οδό, γεφυρώνοντας τον Μετσοβίτικο ποταμό στις παρυφές του Μετσόβου.

Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σήραγγες και το μήκος της και στα δύο σκέλη είναι περίπου 537 μέτρα. Βέβαια το πιο εντυπωσιακό αριθμητικό στοιχείο της γέφυρας είναι όπως προαναφέραμε το ύψος των μεσοβάθρων το οποίο αγγίζει τα 110 μέτρα.

Ακολουθεί σε ύψος η γέφυρα της Καστανιάς Κοζάνης, μια χαραδρογέφυρα δύο κλάδων με μήκος 456 μέτρων και μεσόβαθρα που φτάνουν σε ύψος τα 94 μέτρα.

Περίπου 15 χιλιόμετρα δυτικά του Μετσόβου βρίσκεται η γέφυρα του Βοτονοσίου με μήκος 500 μέτρων και ύψος μεσόβαθρων 53 μέτρων. Ένα από τα τρία ανοίγματα της γέφυρας φτάνει τα 230 μέτρα, γεγονός που την τοποθετεί στη δεύτερη θέση στον ελλαδικό χώρο -πίσω από τη γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου- και στην 15η θέση διεθνώς.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η απόσταση που χωρίζει το οδόστρωμα στη γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου από την επιφάνεια της θάλασσας δεν υπερβαίνει τα 52 μέτρα στο ψηλότερο σημείο της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail