Ηλιακοί Θερμοσίφωνες: Ανεβαίνουν οι τιμές στο παρα πέντε…της επιδότησης

Επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν το φόβο μήπως μετά το Πάσχα στο παρά πέντε της έναρξης του προγράμματος για την επιδότηση των ηλιακών δούμε αύξηση των τιμών.

Από: ienergeia.gr - Δημήτρης Αβαρλής

Με ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη του προγράμματος επιδότησης των ηλιακών θερμοσιφώνων τόσο από τους πολίτες, όσο και από τους επαγγελματίες που συνδέονται με την εγκατάσταση τους. Αν και κρίνεται από επαγγελματίες του κλάδου ικανοποιητική η επιδότηση που ανακοινώθηκε από την πολιτεία, ωστόσο μιλούν για πολύ μεγάλες αυξήσεις στα υλικά και συγκεκριμένα στα μέταλλα, που έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των ηλιακών θερμοσιφώνων.

Μέχρι και 40% έχουν αυξηθεί τα υλικά, γεγονός που συναντήσαμε και σε σχέση με το πρόγραμμα Εξοικονομώ, με το υπουργείο Ενέργειας όπως λένε μηχανικοί να μην λαμβάνει υπόψη της αυτή την παράμετρο στο προηγούμενο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα τελικά να γίνονται λάθος υπολογισμοί. Στο πλαίσιο αυτό επαγγελματίες του κλάδου εκφράζουν το φόβο μήπως μετά το Πάσχα στο παρά πέντε της έναρξης του προγράμματος για την επιδότηση των ηλιακών δούμε αύξηση των τιμών. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στο iEnergeia.gr επαγγελματίες οι προσφορές που δίνουν οι χονδρέμποροι στους ιδιώτες είναι για δύο εβδομάδες. Μπορεί επομένως μετά να είναι διαφορετικές.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες όπως φαίνεται αφήνουν πίσω τους το χειμώνα που δεν είχε όμως πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επομένως και οι καταναλώσεις δεν ήταν πολύ υψηλές. Όμως όπως αναφέρουν επαγγελματίες του κλάδου οι πολίτες δεν έκαναν μετατροπές στα σπίτια τους. Ο καθένας/μια χρησιμοποίησε τις πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο ή ό,τι άλλο τρόπο θέρμανσης είχε. Εξοικονόμηση όπως χαρακτηριστικά λένε έκανε το κάθε νοικοκυριό μόνο του. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν αρκετοί πολίτες στράφηκαν για την κάλυψη των αναγκών τους σε θέρμανση προς τα κλιματιστικά. Για το λόγο αυτό παρατηρήθηκε και αύξηση των αιτήσεων στο πρόγραμμα ανακυκλώνω-συσκευή.

Πάντως, αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη η πολιτεία να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών και την ανάγκη να προχωρήσουν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και δεύτερον να υπάρξει γενναία επιδότηση, ιδιαίτερα για τα πιο οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail