Η Άγκυρα γκριζάρει, η Αθήνα ασχολείται με Γεωργούλη

Η Τουρκία, λένε όσοι θέλουν να υποβαθμίσουν τα όσα διακηρύσσονται αλλά και γίνονται από τουρκικής πλευράς,  διανύει προεκλογική περίοδο και πως «επιτρέπονται»… υπερβολές. Ως να είχε ποτέ άλλη προσέγγιση η Άγκυρα. Αυτά λέγονται ενώ την ίδια ώρα, ως γνωστό, προεκλογική περίοδο διανύει και η Ελλάδα, αλλά δεν ακούστηκαν από πλευράς της  ρητορικές εξάρσεις και μαξιμαλιστικές θέσεις. Για την ακρίβεια στον ελλαδικό χώρο, η εκλογική ατζέντα δεν περιλαμβάνει τα εθνικά θέματα. Δεν προσθέτουν προφανώς τα ζητήματα αυτά οτιδήποτε στο κυνήγι των ψήφων. Άλλωστε τα τρία μεγάλα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να έχουν να χωρίσουν και πολλά στα εθνικά θέματα καθώς εν πολλοίς ταυτίζονται. 

Από: philenews.com - Κώστας Βενιζέλος

Η πολιτική ατζέντα, που καθορίζεται από το πολιτικό σύστημα και τα συστημικά ΜΜΕ αναλώνεται, σε αυτή τη φάση στον Γεωργούλη, την Καϊλή και σε άλλα συναφή ζητήματα. Κι όλα αυτά ενώ είναι σαφές πως όταν Ελλάδα και Τουρκία εισέλθουν σε «πολιτική κανονικότητα», μετεκλογικά, οι Αμερικανοί θα επανέλθουν για να προωθεί μια συμφωνία πακέτο και να διασφαλιστεί η συνέχεια στο τοπίο των «ήρεμων νερών», που παρακολουθούμε σήμερα. Όλα αυτά τροφοδοτούν τις ψευδαισθήσεις της  ελλαδικής ελίτ, η οποία θεωρεί πως με τη βοήθεια των ΗΠΑ και τη συμβολή των Βρυξελλών, η «διπλωματία των σεισμών» θα έχει και συνέχεια και αποτέλεσμα. Η «συνέχεια» και «το αποτέλεσμα»,  θα εξαρτηθούν πρωτίστως από τη διάθεση της Αθήνας, της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, να προσαρμοστεί στις τουρκικές αξιώσεις. Είναι προφανές πως η κατοχική Τουρκία παρά ότι θέλει να… παίξει με «τη νέα εποχή», τα χαριεντίσματα, δεν κάνει πίσω από τις πάγιες διεκδικήσεις και αξιώσεις της.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε σε δηλώσεις του πως «στο Αιγαίο υπάρχουν νησίδες και νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Εμείς δικαίως λέμε πως μας ανήκουν και οι Έλληνες λένε πως τους ανήκουν». Πρόσθεσε δε πως «συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Αλλά τώρα, όταν απαιτείς εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε "τον παραβιάσατε"…» Η «απλοϊκή» περιγραφή του Τσαβούσουγλου είναι όλη η ουσία. Το μήνυμα ξεκάθαρο. Οι «γκρίζες ζώνες», που βαθμηδόν εντάσσονται σε ατζέντα διαπραγματεύσεων, παραμένουν στο τραπέζι. Και το ζήτημα για την κατοχική δύναμη είναι κατά πόσο αυτά που διεκδικεί διά της έντασης, θα μπορέσει να τα εξασφαλίσει με τα «ήρεμα νερά».

Η Άγκυρα συντηρεί και συνεχώς επαναβεβαιώνει το πακέτο των αξιώσεων της και αυτό δεν είναι προεκλογικό. Όπως μας πληροφορεί ο συνάδελφος Νίκος Μελέτης, τις τελευταίες ημέρες με συνεχείς ΝΟΤΑΜ’s που εκδόθηκαν από τις τουρκικές Αρχές δεσμεύονται μονομερώς μεγάλες περιοχές του Αιγαίου η μια εξ αυτών στην καρδιά του Αρχιπέλαγους, ενώ αμφισβητείται η ελληνική περιοχή ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης,  η αρμοδιότητα έκδοσης NOTAM  εντός του FIR Αθηνών από την ΥΠΑ, αμφισβητείται ο ελληνικός εναέριος χώρος στην περιοχή 6-10ν.μ. αλλά και το δικαίωμα της Ελλάδας να συμπεριλαμβάνει τα νησιά του Αιγαίου στον σχεδιασμό ασκήσεων. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, δεν υπήρξε και δεν υπάρχει περίοδος «καλών σχέσεων» καθώς δεν έχουν λόγο να το κάνουν.

Η τουρκική συμπεριφορά στα ελληνοτουρκικά, πιο… ήπια μερικές φορές, για σκοπούς «φωτογραφίσεων» και «χειραψιών», παραμένει επί της ουσίας η ίδια. Η διατύπωση διαχρονικών θέσεων γίνεται για να μην θεωρηθεί από οποιονδήποτε πως διαφοροποιούνται επιδιώξεις και απόψεις.  Όλα αυτά που γίνονται σήμερα, που επιχειρείται από κάποιους να υποβαθμισθούν και να ενταχθούν στο προεκλογικό γίγνεσθαι, θα προταχθούν μετεκλογικά. Η Άγκυρα προετοιμάζει συνεχώς το έδαφος. Η Αθήνα;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail