Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα

– Αγωνία στα κόμματα εν όψει εκλογών

Περί τους 420.000 υπολογίζονται οι πολίτες που στις επικείμενες εκλογές θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα.

Από: Το Παρόν

Αριθμός υψηλός και πάντως ικανός να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της εκλογικής μάχης.
Πρόκειται για νέους από 17 χρονών και πάνω, οι οποίοι στις εκλογές του 2019 δεν είχαν συ­μπληρώσει το όριο ηλικίας που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως και δευτερευόντως ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ είχαν επεξεργαστεί ειδικά προγράμματα με θέσεις και προτάσεις προκειμένου να προσεγγίσουν τη συγκεκριμένη πτέρυγα ψηφοφόρων. Μέχρι που ήρθε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, για να αλλάξει άρδην την κατάσταση.

Το γεγονός ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν αρκετά άτομα νεαρής ηλικίας, φοιτητές κ.ά. αποτέλεσε το έναυσμα για να βγουν στον δρόμο και να διαδηλώσουν σε όλη την επικράτεια χιλιάδες παιδιά. Ήταν στην κορυφή και των δύο μεγάλων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στο Σύνταγμα, σε μια εκδήλωση αλληλεγγύης προς τα θύματα και τους συγγενείς τους.

Και συνάμα για να καταγγείλουν το κράτος και την παταγώδη αποτυχία του να προστατέψει τις ζωές των πολιτών. Το «κακό» δεν σταμάτησε ωστόσο εκεί, καθώς μεγάλη μερίδα των «οργισμένων» νέων δείχνει, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, να γυρίζει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα, θεωρώντας όλους ανεξαιρέτως, ιδίως αυτούς που κυβέρνησαν, συνυπεύθυνους για την τραγωδία.

Και είναι θεωρητικά απίθανο η οργή τους να αμβλυνθεί στο μικρό διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, ούτως ώστε να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Εύλογη λοιπόν είναι η ανησυχία στα επιτελεία των κομμάτων, καθώς η αποχή των νέων θα είναι το «μικρό κακό» στην υπόθεση.

Το «μεγάλο κακό» θα είναι να επιλέξουν ένα από τα ακραία κόμματα που κινούνται ιδεολογικά είτε στον χώρο της Δεξιάς είτε σε αυτόν της Αριστεράς.

Κάτι τέτοιο θα έχει ως συνέπεια να περάσουν την εξώπορτα της Βουλής κομματικοί σχηματισμοί που αμφισβητούν τους κανόνες της δημοκρατίας και της ομαλής λειτουργίας της κοινωνίας.

Στις εκλογές του 2019, αν και πανελλαδικά η Νέα Δημοκρατία ήταν πρώτο κόμμα, στους ψηφοφόρους 18 – 24 ετών ήταν δεύτερη, πολύ πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πρέπει να αναμένουν καλύτερες επιδόσεις, μάλλον προς το πολύ χειρότερο θα είναι.

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του δεν πρέπει να περιμένει… εντυπωσιακά οφέλη. Στα μάτια των νέων δείχνει ως ένα ακόμη συστημικό κόμμα που –πέραν των άλλων– είχε τη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2015 – 2019.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail