Ταξίδια κατασκόπων στην Κύπρο

Στο κάδρο της υπόθεσης με τη Ρωσίδα κατάσκοπο που διέμενε στην Αθήνα χρησιμοποιώντας το όνομα «Μαρία Τσάλλα», περιλαμβάνεται και η Κύπρος.

Από: philenews.com - Φάνης Μακρίδης

Σύμφωνα με νεότερες δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Ελλάδα, σε μια περίοδο δυο ετών και πριν η 35χρονη Ιρένα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο, η ίδια και ο υποτιθέμενος σύζυγός της Γκέρχαρντ Ντάνιελ Κάμπος Γουίτιτς, είχαν κάνει ταξίδια στο νησί μας.

Αυτή τη στιγμή, εξετάζεται από τις ελλαδικές Αρχές, κατά πόσον η Σμίρεβα πριν καταλήξει να εγκατασταθεί στο Παγκράτι, είχε αξιολογήσει το ενδεχόμενο να διαμείνει μόνιμα στην Κύπρο.

Τις προαναφερθείσες πληροφορίες έφερε στο φως της δημοσιότητας ο δημοσιογράφος, Γιάννης Σουλιώτης, σε ρεπορτάζ του στην «Καθημερινή» Ελλάδας το περασμένο Σάββατο. Ο συνάδελφος, μιλώντας, μάλιστα, χθες στον «Φ», διευκρίνισε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι σε γνώση δυο ανεξάρτητων ελλαδικών υπηρεσιών και διερευνώνται.

Στο ρεπορτάζ του ο Γιάννης Σουλιώτης, σημειώνει: «Από τη συνεχιζόμενη έρευνα της ‘Κ’ για την υπόθεση προκύπτει ότι στο διάστημα από το 2018 έως το 2020, πριν δηλαδή η Σμίρεβα αποκτήσει νέα ελληνική ταυτότητα, το ζεύγος είχε πραγματοποιήσει κοινά, άγνωστα μέχρι πριν από λίγο καιρό, ταξίδια στην Κύπρο. Ερευνάται μάλιστα εάν ο αρχικός σχεδιασμός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών προέβλεπε τη δραστηριοποίησή τους στο νησί πριν τελικά η Ρωσίδα κατάσκοπος επιλέξει να εγκατασταθεί στο Παγκράτι».

Αυτή η πληροφόρηση θεωρείται δεδομένο ότι τέθηκε κι ενώπιον των Αρχών της Κύπρου. Είναι καλά εμπεδωμένη, μάλιστα, η στενή συνεργασία ελλαδικών και κυπριακών υπηρεσιών σε πανομοιότυπα ζητήματα.

Από το τελευταίο δεκαήμερο του περασμένου Μαρτίου, οπότε προέκυψε η πραγματική ταυτότητα και ιδιότητα της 32χρονης Μαρίας Τσάλλα, υπάρχει καταιγισμός δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό και γραπτό Τύπο της Ελλάδας.

Για την ώρα προκύπτει πως η 35χρονη (κι όχι 32χρονη) Ιρένα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα απέκτησε ελληνικό διαβατήριο ως παιδί ομογενών. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 2018 και από το 2020 μέχρι και τις αρχές του 2023 διέμενε στο Παγκράτι.

Στο εν λόγω προάστιο άνοιξε κατάστημα με την επωνυμία «Galazio», το οποίο πωλούσε είδη χειροτεχνίας και πλεκτικής. Η ίδια λάμβανε μέρος και σε διαγωνισμούς φωτογραφίας. Άλλωστε, δήλωνε ότι ήταν φωτογράφος.

Ειδικοί την εντάσσουν σε ειδική κατηγορία κατασκόπων με την ονομασία «illegals» (παράνομοι). Αυτοί οι πράκτορες φέρονται να στρατολογούνται και να εκπαιδεύονται από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με απώτερο στόχο να αναλάβουν ειδικό ρόλο σε δυτικές χώρες. Πληροφορίες που μεταδόθηκαν αναφέρουν ότι η «μεταμόρφωση» της Ρωσίδας Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα σε Μαρία Τσάλλα και γενικότερα η «κατασκευή του χαρακτήρα της», πιθανόν να στοίχισε στο ρωσικό κράτος 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η Τσάλλα όταν μετέβη στην Ελλάδα χρησιμοποίησε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Την εμφάνιζαν να κατάγεται από χώρα της Λατινικής Αμερικής. Το ίδιο και ο υποτιθέμενος Βραζιλιάνος σύζυγός της, Γκέρχαρντ Ντάνιελ Κάμπος Γουίτιτς, με τον οποίο είχαν κοινά ταξίδια σε Κύπρο. Τα ίχνη του «ζεύγους» χάθηκαν στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου.

Υπόθεση με πολλές ομοιότητες προέκυψε στη Σλοβενία τον Δεκέμβριο του 2022. Τότε οι σλοβενικές Αρχές συνέλαβαν την Μαρία Μάγιερ και τον Λούντβιχ Γκις, για κατασκοπεία και συγκεκριμένα ότι ενεργούσαν για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας SVR. Διέμεναν στην Λουμπλιάνα μαζί με τα παιδιά τους. Είχαν μετοικίσει εκεί από την Αργεντινή, από όπου ισχυρίστηκαν ότι κατάγονταν.

Η Μάγερ είχε δηλώσει στο πλαστό διαβατήριό της ότι είχε γεννηθεί στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» Ελλάδας. Οι σλοβενικές Αρχές αποτάθηκαν στις αντίστοιχες ελλαδικές για να διαπιστώσουν κατά πόσον ήταν αληθές ότι η Μάγερ γεννήθηκε στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να επιβεβαιωθεί. Για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η υπόθεση της Τσάλλα προέκυψε στην Ελλάδα με αφορμή αυτήν της Σλοβενίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail