Λογαριασμοί ρεύματος: Γιατί από την 1η Μαϊου οι καταναλωτές θα πληρώνουν ακριβότερα

Σημαντικές επιβαρύνσεις φέρνει στους λογαριασμούς ρεύματος για τους καταναλωτές η αύξηση των τελών χρήσης δικτύου διανομής από την 1η Μαϊου.

Από: ienergeia.gr / Της Αννας Διανά

Τα τέλη που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στον ΔΕΔΔΗΕ μέσω των λογαριασμών ρεύματος αλλάζουν, καθώς έχει τεθεί νέα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των χρεώσεων για το δίκτυο διανομής ρεύματος από 1ης Ιανουαρίου 2023 με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που προκρίνει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο κυρίως την ισχύ των εγκαταστάσεών τους.

Ετσι, οι επιβαρύνσεις είναι σημαντικές κυρίως για τους καταναλωτές που διαθέτουν ισχυρότερες, δηλαδή τριφασικές εγκαταστάσεις, καθώς οι μεγαλύτερες αυξήσεις αφορούν το σκέλος της ισχύος και όχι της ενέργειας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του allazorevma.gr, με βάση τα νέα δεδομένα, ένα νοικοκυριό με μονοφασική παροχή ισχύος 8 kVA και ετήσια κατανάλωση 2.592 KWhθα έχει αύξηση της τάξης του 20%. Δηλαδή, το ετήσιο ποσό χρέωσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθει σε 72,148 ευρώ έναντι 59,37 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Μεγαλύτερη θα είναι η επιβάρυνση για τις τριφασικές παροχές, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις ένας μέσος καταναλωτής με παροχή ισχύος 25 KVA και ετήσια κατανάλωση ρεύματος 3.750 KWhθα χρεωθεί με 174 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα. Πρόκειται για αύξηση περί τα 76 ευρώ τον χρόνο.

Με άλλα λόγια, η επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών με τριφασικές παροχές είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτών με τις μονοφασικές παροχές που αφορούν σε εγκαταστάσεις με σχετικά μικρές καταναλώσεις ρεύματος.

Η Χρέωση Χρήσης Δικτύου αποτελείται από δυο σκέλη, τη χρέωση ισχύος και τη χρέωση ενέργειας. Το πρώτο σκέλος συναρτάται με το είδος παροχής (μονοφασική-τριφασική) και το δεύτερο από το ύψος της κατανάλωσης του κάθε νοικοκυριού. Στην απόφαση προβλέπεται σημαντική αύξηση της χρέωσης ισχύος που αναπροσαρμόζεται στα 4,434 ευρώ ανά kVA ανά έτος, από 0,52 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Αντιθέτως, η χρέωση ενέργειας μειώνεται στα 0,01415 ευρώ/KWhαπό 0,0213 ευρώ/KWh.
Η αύξηση των λογαριασμών έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι τιμές έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά. Ωστόσο η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και όλες οι προβλέψεις μιλούν για νέα άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και κατ΄ επέκταση του ηλεκτρισμού εν όψει της νέας περιόδου αποθεματοποίησης στην Ευρώπη για τον επόμενο χειμώνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail