«Κρυφές» αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από 1η Μαΐου!

Αντιμέτωπα με «κρυφές» χρεώσεις-αυξήσεις στα ενεργειακά τιμολόγια θα βρεθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την 1η Μαΐου.

Από: sofokleousin.gr

Οι νέες αυξήσεις αφορούν στα τέλη δικτύου διανομής που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος από τους παρόχους και θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω. Αυτό θα συμβεί διότι τροποποιείται η μεθοδολογία υπολογισμού τους, όπως προβλέπει η σχετική πρόσφατη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Με την απόφαση της ΡΑΕ που τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου, η χρέωση ισχύος αναπροσαρμόζεται στα 4,434 ευρώ ανά KVA ανά έτος από 0,52 ευρώ σήμερα και η χρέωση ενέργειας μειώνεται στα 0,01415 ευρώ/kWh από 0,0213 ευρώ/kWh. Η αύξηση κατά μέσο όρο στο ενεργειακό τιμολόγιο ενός νοικοκυριού θα είναι περίπου 76 ευρώ τον χρόνο (2023). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε το εξειδικευμένο στα ενεργειακά θέματα allazorevma.gr, ένας μέσος καταναλωτής (25 KVA ισχύ και 3.750 kWh ετήσια κατανάλωση) θα χρεωθεί με 174 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα. Αντίστοιχα μεγάλη θα είναι η επιβάρυνση και για τις επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής τάσης, καθώς τα τέλη δικτύου υπερτριπλασιάζονται. 

Πρόκειται προφανώς για μια δυσάρεστη εξέλιξη τόσο για τα νοικοκυριά που πήραν βαθιά ανάσα το τελευταίο διάστημα από τη μείωση των ενεργειακών τιμολογίων, όσο και για τις επιχειρήσεις που δεινοπαθούν από την ενεργειακή ακρίβεια, που εκτόξευσε στα ύψη τα κόστη λειτουργίας. Μία στις τρεις επιχειρήσεις (34,8%), όπως καταγράφηκε σε έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, αντιμετώπισε αυξήσεις άνω του 50%, με τις μισές από αυτές να δηλώνουν πως το σχετικό κόστος αυξήθηκε πάνω από 100%. Έτσι, η μεσοσταθμική αύξηση της δαπάνης ενέργειας για το σύνολο των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε 42% το 2022.
 
Μειωμένη η επιδότηση τον Απρίλιο

Για τον μήνα Απρίλιο η επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος, ήταν αισθητά μειωμένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Στα ίδια επίπεδα, ίσως και χαμηλότερα αναμένεται να κυμανθεί και τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα  «έπεσε» στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, από τα 40 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Συγκεκριμένα, τα οικιακά τιμολόγια, για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 15€/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 54€/MWh.
  • Όσον αφορά στις επιδοτήσεις για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται επίσης στα 15€/MWh

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail