Αίγυπτος: H διαχείριση ενός προβλήματος που αφορά όλη τη Ευρώπη

Με 112.716.000 κατοίκους η Αίγυπτος είναι σήμερα η πολυπληθέστερη χώρα στη Μεσόγειο και έχει σχεδόν διπλάσιο πληθυσμό από την δεύτερη μεγαλύτερη χώρα, την Γαλλία.

Από: topontiki.gr / Από Χρίστος Καλουντζόγλου

Κι επειδή οποιαδήποτε κρίση στις χώρες της βόρειας Αφρικής αφορά άμεσα όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κυβερνητικό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε στο Κάιρο για τον οικογενειακό προγραμματισμό, την στήριξη των γυναικών και τον έλεγχο της πληθυσμιακής έκρηξης.

Τα υπουργεία Προγραμματισμού – Οικονομικής Ανάπτυξης και Οικονομικών ανακοίνωσαν από κοινού πρόγραμμα που περιλαμβάνει μέτρα στήριξης των αιγυπτιακών οικογενειών, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης της Αιγυπτιακής Οικογένειας (NPDEF), που έχει στόχο τον έλεγχο του υπερπληθυσμού μέσω της ένταξης των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα και την κάλυψη των αναγκών του γυναικείου πληθυσμού ως προς την αναπαραγωγική υγεία.

Μεταξύ των μέτρων είναι η παροχή ετήσιου επιδόματος ύψους 1000 αιγυπτιακών λιρών (33 δολάρια ΗΠΑ) σε κάθε παντρεμένη γυναίκα ηλικίας 21-45 ετών, με δύο παιδιά, το οποίο ανακαλείται αν αποκτήσει τρίτο παιδί. Παράλληλα εφαρμόζονται μέτρα για την διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών στη αγορά εργασίας.

Ο πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι επισήμανε ότι το πρόγραμμα NPDEF, που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από ένα χρόνο, έχει στόχο επίσης να βελτιώσει συνολικά την κοινωνική και οικονομική θέση των γυναικών.

Το επίδομα για τις γυναίκες αποτελεί μία σοβαρή συμβολή στον οικογενειακό προϋπολογισμό σε μία χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα όπως ο πληθωρισμός, το δημόσιο χρέος και οι πιέσεις στο εθνικό νόμισμα.

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της κοινωνικής αναταραχής, όπως συνέβη κατά το πρόσφατο παρελθόν. Αυτό αποδίδεται στην προσπάθεια στήριξης των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού με φοροαπαλλαγές, αυξήσεις μισθών και συντάξεων και κυρίως με την διατήρηση του επιδόματος στο ψωμί και άλλα βασικά είδη διατροφής.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι ανακοίνωσε σειρά μέτρων, που περιλαμβάνουν την αύξηση στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων που φθάνει στις 3.500 αιγυπτιακές λίρες (113 $). Η αύξηση είναι της τάξεως των 32,5 δολαρίων τον μήνα, δηλαδή περίπου 10%. Οι μισθοί αυξάνονται κλιμακωτά μέχρι τα 162 δολάρια, ενώ είναι εντυπωσιακά υψηλότεροι για τους κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων, οι οποίοι έχουν μισθό 195 δολαρίων και διδακτορικών τίτλων, που οι απολαβές τους φτάνουν στα 227 δολάρια τον μήνα. Κατά 15% αυξάνονται και οι συντάξεις από την 1η Απριλίου.

«Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει το κράτος από το 2016 και τα επιτεύγματα που έγιναν για τη μεγιστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας και την ανάπτυξη των υποδομών συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό των επιπτώσεων αυτής της παγκόσμιας κρίσης στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Πρόεδρος αλ-Σίσι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail