Η «ghost» υποβρύχια δύναμη του ελληνικού στόλου διδάσκει και διδάσκεται στην Dynamic Manta

Oι γείτονές μας «ζυγίζουν» και κάτι ακόμα καθώς στη συγκεκριμένη άσκηση λαμβάνουν μέρος μονάδες επιφανείας με ιδιαίτερα προηγμένα ανθυποβρυχιακά μέσα, αντίστοιχα με των άμεσα μελλοντικών φρεγατών Belh@rra που έχει παραγγείλει η Ελλάδα. Πηγή: Hellasjournal

Το «Top Gun» υποβρυχίων και ανθυποβρυχιακών μέσων αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Από: hellasjournal.com / Ρεπορτάζ Γιώργος Σιδέρης

Η Νατοϊκή άσκηση «Dynamic Manta 23» θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου. Και από τ’ ανοιχτά της Σικελίας που βρίσκεται το θέατρο επιχειρήσεων, το Πολεμικό Ναυτικό επιστρέφει πάντοτε με τα εύσημα της συμμαχίας.

Εύσημα που επικεντρώνονται στον υποβρύχιο κυνηγό, κλάσης «Παπανικολής», υποβρύχιο τύπου 214, αλλά και στις μονάδες επιφανείας, καθώς παρά τα χρόνια που βαραίνουν τις λαμαρίνες τους και τα μέσα που διαθέτουν, τα στελέχη κάθε φρεγάτας έχουν καταφέρει να διατηρήσουν σε ικανοποιητική κατάσταση τ’ ανθυποβρυχιακά συστήματα, όπως στη φρεγάτα «Ψαρά» που παίρνει μέρος στην άσκηση.

Αν η «Dynamic Manta 23» θα έχει και πάλι το δικό της φαβορί θα φανεί λίγες ώρες μετά την 10η Μαρτίου, όταν τ’ αποτελέσματα των σεναρίων δοθούν στους επικεφαλείς των αποστολών από τις δυνάμεις της Συμμαχίας που έλαβαν μέρος στην άσκηση αυτή.

Όπως γίνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια το υποβρύχιο του ελληνικού στόλου, «Πιπίνος» είναι αυτό στο οποίο εστιάζεται η προσοχή των Συμμάχων μιας κι αποτελεί ένα από τα ghost όπλα του Πολεμικού Ναυτικού που στο παρελθόν, όπως κι άλλα τύπου 214, είχαν συντρίψει με τις εικονικές βολές σημαντικές μονάδες επιφανείας με εξελιγμένα ανθυποβρυχιακά συστήματα.

Και δεν είναι καθόλου παράλογο, τώρα που η γείτονα έχει αποκτήσει κι εκείνη υποβρύχιο τύπου 214, να δείχνει ξεχωριστό ενδιαφέρον, μήπως καταφέρει στο μέλλον να κλείσει στο κατ’ ελάχιστο την ψαλίδα του ισοζυγίου που έχει ανοίξει δραματικά και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Μπορεί βεβαίως στην υπό εξέλιξη άσκηση οι γείτονές μας να έχουν δείξει ένα άλλο πρόσωπο σε σχέση με το παρελθόν που αρνούνταν πεισματικά να βρίσκονται ως αντίπαλοι των ελληνικών υποβρυχίων στα σενάρια της άσκησης, όμως κι αυτό εντάσσεται στο κλίμα καλής γειτονίας, συνέπεια της «διπλωματίας των σεισμών» αλλά και του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχημάτων στα Τέμπη, για το οποίο η Τουρκική προεδρεία εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στο πολιτική ηγεσία του τόπου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Τούρκοι δείχνουν ενδιαφέρον για την αξία του τύπου 214 υποβρυχίου αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται πλέον τα ελληνικά πληρώματα το όπλο που διαθέτουν, μιας κι έχουν αποκτήσει τεράστια τεχνογνωσία στον υποβρύχιο πόλεμο με τον συγκεκριμένο «κυνηγό» του βυθού.

Καταλαβαίνουν πως το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο.

Παράλληλα όμως οι γείτονές μας «ζυγίζουν» και κάτι ακόμα καθώς στη συγκεκριμένη άσκηση λαμβάνουν μέρος μονάδες επιφανείας με ιδιαίτερα προηγμένα ανθυποβρυχιακά μέσα, αντίστοιχα με αυτά των φρεγατών Belh@rra που έχει παραγγείλει η Ελλάδα.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail