Ποιο είναι το μυστικό πίσω από τους αριθμούς που υπάρχουν στις πινακίδες των Eθνικών Oδών;

Όσο μυημένος και αν είναι κανείς στα μυστικά του Κ.Ο.Κ., είναι αδύνατον να γνωρίζει κάθε πληροφορία που παρέχουν οι πινακίδες οδικής κυκλοφορίας.

Από: carandmotor.gr

Το οδικό δίκτυο βρίθει από πινακίδες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της «τάξης» στους δρόμους και την αποτροπή πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, με οδυνηρές πολλές φορές συνέπειες.

Όσο μυημένος, ωστόσο, και είναι ένας οδηγός με τα σήματα κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, ενδέχεται να συναντήσει κάποιες πινακίδες τις οποίες αγνοεί. Στην κατηγορία των άγνωστων -για αρκετούς οδηγούς- πινακίδες εντάσσονται και ορισμένες που απαντώνται έντονα στις εθνικές οδούς και τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας μας και παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τους οδηγούς.

Ειδικότερα, κατά την κίνησή μας σε έναν αυτοκινητόδρομο άπαντες έχουμε παρατηρήσει ότι ανά τμήματα του δρόμου υπάρχουν πινακίδες που μας γνωστοποιούν για τα χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Για τους περισσότερους η συγκεκριμένη πληροφορία αρκεί, αλλά η πινακίδα ενδέχεται να φέρει και άλλες λεπτομέρειες που είναι «κωδικοποιημένες» σε αριθμούς που συνδυάζονται με γράμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εικονιζόμενη (παραπάνω) πινακίδα που απαντάται στην Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας.

Η εν λόγω πινακίδα φέρει σε άσπρο πλαίσιο τον τις ενδείξεις «Α1» και «Ε75» που για μια μεγάλη μερίδα οδηγών αποτελούν μυστήριο.

Το «Α1», ωστόσο, αναφέρεται στην ονομασία του αυτοκινητοδρόμου στον οποίο διεξάγεται η κυκλοφορία και αντιστοιχεί στον «Α.Θ.Ε.» (Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Εύζωνοι). Μεγαλύτερο μυστήριο για πολλούς αποτελεί η ένδειξη «Ε75» που γνωστοποιεί ότι ο οδηγός κινείται σε τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού Ε75 που ξεκινά από τη Νορβηγία και καταλήγει στη Σητεία της Κρήτης.

Αμφότερες οι ενδείξεις αποδεικνύονται χρήσιμες μιας και κρατούν συνεχώς ενημερωμένους τους οδηγούς για τον δρόμο στον οποίο κινούνται.

Τέλος, σύγχυση σε ορισμένους μπορεί να προκαλέσουν και κάποιες άλλες πινακίδες (δείτε την παραπάνω φωτογραφία) που συναντώνται σε εθνικές οδούς και αυτοκινητοδρόμους. Πρόκειται για τις πληροφοριακές πινακίδες χιλιομέτρησης οδών, οι οποίες αποδεικνύονται σωτήριες σε περίπτωση που συμβεί κάποιο απρόοπτο.

Επί παραδείγματι, σε περίπτωση ενός ατυχήματος, οι εν λόγω πινακίδες ενημερώνουν τους εμπλεκόμενους στο συμβάν ή τους αυτόπτες μάρτυρες για το σημείο της πρόσκρουσης, ώστε να ακολουθήσει η ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για την παροχή των πρώτων βοηθειών ή την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail