Αμερικανικά τεθωρακισμένα Bradley για την Ελλάδα: Το παρασκήνιο, τα καινούργια Lynx, τα Marder και το προηγούμενο των M-1117 Guardian

Ήδη από το 2021 το Στρατιωτικό Επιτελείο στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντικατάσταση των παλαιών ΤΟΜΠ Μ-113 είχε βάλει στο στόχαστρο τα Αμερικανικά Bradley όπως είχε αναφέρει το Newpost.

Από: newpost.gr / Του Κώστα Σαρικά

Η απόφαση των Αμερικανών για διαθεσιμότητα προς την Ελλάδα 300 μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Μ2Α2 Βradley φέρνει νέα δεδομένα στον σχεδιασμό των Επιτελών του Στρατού Ξηράς. Καθώς έπειτα από την αρχική άρνηση της Ουάσιγκτον στα τέλη του 2021 στο Ελληνικό αίτημα για παραχώρηση 350 Bradley φαίνεται ότι οι Αμερικανοί επανεξέτασαν όσα ζήτησε το ΓΕΣ και επανήλθαν μέσω της πρεσβείας τους στην Αθήνα και του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας ανάβοντας το ‘’πράσινο’’ φως στη διαθεσιμότητα των ΤΟΜΑ. Και καλώντας το Ελληνικό Επιτελείο να επιλέξει Bradley τα οποία έχουν αποσυρθεί από τον US Army στην κατάσταση που βρίσκονται. Μια ανάλογη δηλαδή διαδικασία όπως ακριβώς έγινε και στην παραχώρηση των M-1117 Guardian η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με τον Στρατό Ξηράς να συνεχίζει τις παραλαβές των Οχημάτων Αναγνώρισης.

Ήδη από το 2021 το Στρατιωτικό Επιτελείο στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την αντικατάσταση των παλαιών ΤΟΜΠ Μ-113 είχε βάλει στο στόχαστρο τα Αμερικανικά Bradley όπως είχε αναφέρει το Newpost. Και είχε προχωρήσει σε σχετικό αίτημα προς τους Αμερικανούς. Έπειτα από την αρχική απόρριψή του οι πιέσεις προς την Ουάσιγκτον δεν σταμάτησαν με το θέμα να τίθεται εκ νέου και κατά την επίσκεψη στις ΗΠΑ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Η στάση της Ελλάδας στο Ουκρανικό, η υπογραφή της Στρατιωτικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ και η έμπρακτη σε κάθε ευκαιρία επιβεβαίωση της άριστης σχέσης Αθήνας-Ουάσιγκτον φαίνεται ότι άλλαξαν τα δεδομένα με τους Αμερικανούς να επανεξετάζουν με θετική κατάληξη το Ελληνικό αίτημα.

Και ενώ η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μελετούσε και άλλες λύσεις όπως τα Γερμανικά Lynx στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας η οποία θα προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό αριθμού αρμάτων μάχης Leopard με ταυτόχρονη παραγγελία από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τουλάχιστον 300 ΤΟΜΑ Lynx. Σύμφωνα με το σχέδιο οι Γερμανοί θα επένδυαν στην Ελλάδα με την κατασκευή εργοστασίου κατασκευής των Lynxμεταφέροντας τη γραμμή παραγωγής στη χώρα μας. Το σχέδιο μάλιστα όπως είχε αναφέρει το Newpost είχε συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο όμως φαίνεται ότι δεν προχώρησε αν και για τις δύο πλευρές όπως αναφέρουν οι πληροφορίες παραμένει ανοιχτό. Αυτό όμως που προχώρησε ήταν η ανταλλαγή των Ελληνικών BMP-1 με τα Γερμανικά Marder προκειμένου τα Ρωσικής κατασκευής Τεθωρακισμένα να παραχωρηθούν από τους Γερμανούς στην Ουκρανία. Η πολύ καλή κατάσταση των Marder αλλά και το γεγονός ότι οι Γερμανοί διαθέτουν μεγάλο αριθμό στις αποθήκες τους προκάλεσε το ενδιαφέρον της Ελληνικής πλευράς για απόκτηση επιπλέον Τεθωρακισμένων με το Βερολίνο πάντως να δείχνει ότι τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να συζητηθεί μόνο στο πλαίσιο μιας μεγάλης συμφωνίας-πακέτο που αφορά τον εκσυγχρονισμό των Leopard αλλά και την απόκτηση Lynx.

H Αμερικανική όμως πρόταση για τα Bradley φαίνεται ότι φέρνει νέα δεδομένα καθώς το παράδειγμα των M-1117 Guardian δείχνει ότι και οικονομικά μπορεί να είναι πολύ πιο συμφέρουσα κίνηση αλλά και σε ζητήματα διαδικασιών υπάρχει σαφέστατο πλεονέκτημα μέσω EDA, της προσφοράς δηλαδή πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού προς συμμαχικές χώρες. Πρόκειται για τεθωρακισμένα κατηγορίας AFV (Armored Fighting Vehicle) με μεγάλες δυνατότητες στο πεδίο της μάχης και ισχυρό οπλισμό που επιτρέπει την παροχή πυρών υποστήριξης σε πεζοπόρες και μηχανοκίνητες δυνάμεις. Διαθέτουν πυροβόλο 25mm M242 Bushmaster, αντιαρματικό φορέα BGM-71 TOW και ελαφρύ πολυβόλο 7.62mm.

Το Μ2Α2 Bradley μπορεί να μεταφέρει εκτός από το τριμελές πλήρωμα (αρχηγός, πυροβολητής και οδηγός) ακόμη 6 στρατιώτες πλήρως εξοπλισμένους. Τα Bradley χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα από τον Αμερικανικό στρατό στον Πόλεμο του Κόλπου και μάλιστα κατέστρεψαν περισσότερα Ιρακινά τεθωρακισμένα απ’ όσα τα άρματα μάχης Abrams.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail