«Κλείνεις» την είσοδο σε πάρκινγκ; Ποιο είναι το πρόστιμο

Η εύρεση θέσεις στάθμευσης αποτελεί για αρκετούς οδηγούς έναν καθημερινό Γολγοθά και ορισμένοι προχωρούν σε παρανομίες για να μπορέσουν να «βολευτούν».

Από: carandmotor.gr

Η κίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία, ενώ σε περίπτωση που αναζητά ο οδηγός θέση στάθμευσης για την κινητή περιουσία του, τότε τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν ακόμα πιο πολύ.

Το πιο σύνηθες πρόστιμο που μπορεί να βρούμε γυρνώντας στο αυτοκίνητό μας, είναι αυτό που αφορά το παρκάρισμά μας σε σημείο που δεν προβλεπόταν. Αυτό συμβαίνει ορισμένες φορές από βιασύνη, με αποτέλεσμα να μην δούμε την απαγορευτική πινακίδα ή την αντίστοιχη διαγράμμιση στο οδόστρωμα.

Από την άλλη, εάν δεν βρούμε σχετικά γρήγορα μια σωστή και ασφαλή θέση για το αυτοκίνητό μας, αρχίζουμε και ρίχνουμε «προδιαγραφές» αναζήτησης, με αποτέλεσμα να προχωράμε ορισμένες φορές και σε παράνομες κινήσεις.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η στάση και η στάθμευση επιτρέπονται μόνο αν δεν δημιουργείται κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και φυσικά, αν δεν υπάρχουν σχετικές απαγορευτικές πινακίδες ή διαγραμμίσεις στο οδόστρωμα ή δεν κλείνει η είσοδος ενός ιδιωτικού πάρκινγκ. Για το τελευταίο, θα θεωρήσουμε ότι είναι νόμιμο, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να μας κάνει κάποιος κάτι.

Η παράνομη στάση και στάθμευση τιμωρείται από τον Κ.Ο.Κ. με πρόστιμο και ανάλογα την βαρύτητα της παρανομίας μας, μπορεί να χάσουμε την άδεια οδήγησης και τις πινακίδες κυκλοφορίας για ορισμένο χρονικό διάστημα. Το βασικό διοικητικό πρόστιμο για παρκάρισμα μπροστά από μία είσοδο πάρκινγκ φτάνει τα 80 ευρώ, με τον οδηγό να χάνει το αυτοκίνητό του από γερανό και τις πινακίδες κυκλοφορίας για 10 μέρες.

Σε περίπτωση όμως που «κλείσουμε» τις αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία, τότε ο Κ.Ο.Κ. αυστηροποιεί ακόμα πιο πολύ τις ποινές του. Όσοι το διαπράξουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας και την άδεια κυκλοφορίας για 60 μέρες. Το πρόστιμο δε ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Τέλος, όλες οι συγκεκριμένες παραβάσεις επιβαρύνουν τον οδηγό με έως 9 βαθμούς ποινής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail