Η Ασία επωφελείται από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ασία αναδεικνύεται στο μεγάλο κερδισμένο των δυτικών κυρώσεων στις πετρελαϊκές βιομηχανίες του Ιράν και της Ρωσίας, σε μια ιστορική αντιστροφή της τάσης που ήθελε την πολυπληθή ήπειρο να πληρώνει ακριβότερα από την Ευρώπη για τις ενεργειακές της προμήθειες. Αυτό υποστηρίζει σε ανάλυσή του το Reuters, επικαλούμενο εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, αναλυτών καθώς και στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Από: energia.gr  / Του Αδάμ Αδαμόπουλου

«Είναι ασφαλές να πούμε ότι ορισμένοι μεγάλοι καταναλωτές στην Ασία, κυρίως η Ινδία και η Κίνα, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις κυρώσεις», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της Saxo Bank.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κυρώσεις  που επέβαλε η Δύση  κατεύθυναν υπερδιπλάσιες ποσότητες ρωσικού πετρελαίου προς την Ασία, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler. Την ίδια στιγμή, το Ιράν, υπό τις αμερικανικές κυρώσεις, έχει αυξήσει τις εξαγωγές στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, με την Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής.

Όσον αφορά στην Ευρώπη μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία, βρήκε αξιόπιστες εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας, όπως το αμερικάνικο LNG και το νορβηγικό πετρέλαιο που προέρχεται από το μεγαλύτερο πεδίο παραγωγής της Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, η μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ασίας και οι δεσμεύσεις για την επίτευξη στόχων μηδενικών εκπομπών θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των χωρών της περιοχής σε προσιτό φυσικό αέριο, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα μελέτης που θα δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Paul Everingham, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Φυσικού Αερίου και Ενέργειας της Ασίας (ANGEA), δήλωσε ότι οι ακραίες τιμές του φυσικού αερίου, κατά το περασμένο έτος, συνιστούν απειλή για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες της ΝΑ Ασίας, εκ των οποίων ορισμένες αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να στραφούν εκ νέου στον άνθρακα για λόγους κόστους.

"Εάν δεν υπάρξει πρόσθετο φυσικό αέριο που θα εισαχθεί στην Ασία και τον Ειρηνικό, και πιθανότατα από τη Βόρεια Αμερική, η ΝΑ Ασία θα παραμείνει πιθανότατα υπο καθεστώς ενεργειακής φτώχειας και δεν θα επιτύχει τους στόχους της ανάπτυξης που έχουν θέσει οι χώρες της περιοχής για τα επόμενα 30 -40 χρόνια", πρόσθεσε

Ο κ. Everingham είπε ακόμη πως Βόρεια Αμερική διαθέτει τα αποθέματα φυσικού αερίου και τη δυνατότητα να εφοδιάσει άμεσα με LNG την αγορά ώστε να μειωθούν οι τιμές του καυσίμου.

Όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της έκθεσης, η Κίνα αναμένεται να συνεχίσει να είναι σημαντικός εισαγωγέας LNG, καθώς μειώνει τις επενδύσεις της σε αγορές άνθρακα από το εξωτερικό ενώ ενισχύει, με νέες υποδομές, την ικανότητα επαναεριοποίησης και αποθήκευσης που ήδη διαθέτει.

Ακόμη η Ιαπωνία θα αυξήσει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για να ακολουθήσει τη στρατηγική της για χαμηλές εκπομπές ρύπων και να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια, αλλά θα εξακολουθήσει να παραμένει με τη σειρά της,  σημαντικός εισαγωγέας ΥΦΑ.

Όσον αφορά στην Αυστραλία, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν πως  έχει πολλά περιθώρια να αυξήσει την παραγωγή της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε αντίθεση με τις χώρες-κόμβους αερίου της Αφρικής, κυρίως, Μοζαμβίκη και Αγκόλα, που θα χρειαστούν   χρόνο για να επεκτείνουν την παραγωγή τους.

Η προσέγγιση των αναλυτών αυτή την περίοδο είναι πως οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές κατά τα επόμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον έως ότου λειτουργήσουν οι νέοι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail