Νεοφυείς καταιγίδες

Όπως είναι λογικό κάθε φορά που έρχεται στο φως της δημοσιότητας ένα δυσμενές γεγονός έρχονται στην επιφάνεια δραστηριότητες, πρακτικές, επιχειρηματικά σχέδια, τρόποι χρηματοδότησης που λόγω του εξειδικευμένου χαρακτήρα τους αφορούν και απασχολούν λίγους.

Από: analyst.gr

Ο λόγος για τις πρόσφατες πτωχεύσεις αμερικανικών πιστωτικών ιδρυμάτων που ειδικεύονταν στην χρηματοδότηση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και συγκεκριμένα προς αυτές που ονομάζονται νεοφυείς εταιρείες ή εταιρείες startup τεχνολογίας.

Ποιες είναι αυτές οι νεοφυείς εταιρείες;

Είναι εταιρείες  τεχνολογίας που βασίζονται σε μια καινοτόμα ιδέα, χρηματοδοτούνται αρχικά από του εμπνευστές της ιδέας και του οικείου περιβάλλοντος τους επιδιώκοντας την άμεση και δυναμική  ανάπτυξη και εξ αυτής την στήριξη τους από τις αγορές από όπου και αντλούν κεφάλαια.

Εδώ και μια δεκαετία έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους με κορύφωση της διετία της πανδημίας όπου τα μέτρα  κοινωνικής αποστασιοποίησης τους έδωσαν την δυνατότητα διόγκωσης του κύκλου εργασιών τους.

Οι συγκυρίες (χαμηλών επιτοκίων, εύκολης χρηματοδότησης, μεταβολή καταναλωτικής συμπεριφοράς, πανδημία) ήδη από πέρσι έχουν μεταβληθεί και μάλιστα οβιδιακά με αποτέλεσμα ο κύκλος ευημερίας και δυναμισμού όλων αυτών των εταιρειών να παρουσιάζει σημάδια αποδόμησης από την προηγουμένη άνοιξη.

Μείωση εσόδων, αύξηση κόστους χρηματοδότησης, δυσκολία στην εξεύρεση κεφαλαίων, σταδιακή μετοχική απαξίωση, συρρίκνωση κεφαλαιοποίησης, περικοπές, απολύσεις, αλλά και γενικότερα υπόβαθρο παρακμής.

Σε τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνει ότι με τα οικογενειακά δράματα, όπου ο γαμπρός έχει μεγάλες ιδέες οι οποίες χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται με δανεισμό ο οποίος βαρύνεται με προσημειώσεις σε ακίνητα του πεθερού.

Πεθερός στην συγκεκριμένη περίπτωση οι εξειδικευμένες τράπεζες που χρηματοδοτούν τέτοιου είδους εταιρείες αλλά και που στηρίζονται στις καταθέσεις αυτών των εταιρειών από προϊόντα δραστηριότητας, κερδών και κεφαλαίων που αντλούνται από τις κεφαλαιαγορές.

Όταν όλα πηγαίνουν καλά τα δάνεια προς τις συγκεκριμένες εταιρείες αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό και η  αμφίπλευρη διαδρομή έκλεινε  με καταθέσεις που καταλήγουν στα ταμεία αυτών των τραπεζών και σε δεύτερο χρόνο σε επενδύσεις σε ομόλογα.

Η παρούσα συγκυρία είναι δύσκολη, όσες εταιρείες βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο προσπαθούν να διασώσουν την κερδοφορία τους ενώ όσες βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση.

Η αύξηση των επιτοκίων ανέδειξε την αχίλλειο πτέρνα  του συστήματος.

Η  χρησιμοποίηση των καταθέσεων για την στήριξη των εταιρειών δημιουργούσε προβλήματα ρευστότητας στις τράπεζες που τις χρηματοδοτούσαν με την ευκολία του παρελθόντος.

Από την άλλη πλευρά η ρευστοποίηση των ομολόγων που είχαν αγοραστεί από τις τράπεζες την ώρα που αυτά είχαν χάσει σημαντικό μέρος της αξίας τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων για να καλυφθεί η ζήτηση των καταθετών οδηγούσε σε ζημίες.

Ζημίες που έπρεπε να καλυφθούν από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κάτι όμως αδύνατο όταν η κατάρρευση είναι προ των πυλών.

Η πτώχευση  βέβαιη, οι ανασφάλιστες καταθέσεις ανάγονταν σε μεγάλο  πρόβλημα πέρα του υπαρκτού κίνδυνου της μετακύλησης του ιού των πτωχεύσεων και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μέσα από τέτοιου είδους καταρρεύσεις μαθαίνουμε ότι οι ανασφάλιστες καταθέσεις μπορούν να πουληθούν στην μισή τους αξία, αφού υπάρχουν πλατφόρμες διαπραγμάτευσης προϊόντων πτωχεύσεων.

Οι ανάγκες κάλυψης των εξόδων και των υποχρεώσεων γίνονται λεία των σαρκοφάγων χρηματοοικονομικών ζώων αφού τίποτα δεν πηγαίνει χαμένο στην σύγχρονη ζούγκλα των αγορών.

Οι παρεμβάσεις της κεντρικής κυβέρνησης και των ρυθμιστικών αρχών με στόχο την αποτροπή του bank run και της μετακύλησης του προβλήματος σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα  με την κάλυψη όλων των καταθέσεων πέρα του ομοσπονδιακού ορίου των 250.000 δολαρίων μπορεί να ακούγεται καλό όμως για μια ακόμη φορά σχετίζεται με  τους μεγάλους παίκτες του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Οι καταθέσεις ειδικά της Silicon Valley Bank προέρχονται από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) και εταιρειών τεχνολογίας (startups) με το Private bank να αφορά μόνο το 7%.

Στην βάση αυτή ευελπιστούμε η συγκεκριμένη παρέμβαση να αξιοποιηθεί εάν χρειαστεί και όταν οι καταθέτες είναι απλά φυσικά πρόσωπα.

Βέβαια όπως συνήθως συμβαίνει όταν η απουσία ελέγχων οδηγεί σε τραγωδίες πάντα τα μάτια όλων πέφτουν στο κράτος και στις ενδεχόμενες κινήσεις περιορισμού των απωλειών με αντίπαλο πάντα δέος τον ηθικό κίνδυνο ο  οποίος τελικά καθορίζει και τα όρια των όποιων παρεμβάσεων.

Η περίοδος των παχιών αγελάδων όπου η ρευστότητα και η τιμή  του χρήματος ποδοπάτησαν κάθε οικονομική έννοια πλέον ανήκει στο παρελθόν.

Οι  τρόποι διαχείρισης της μεγαλύτερης από το 1929 χρηματοοικονομικής κρίσης,  η αντιμετώπιση της πανδημίας όπου οι εφοδιαστικές αλυσίδες και φυσικά η παραγωγή κατέρρευσαν καθώς και το αρχικό λάθος αναγνώρισης του πληθωρισμού ως κάτι το πρόσκαιρο και εύκολα αντιμετωπίσιμο, έδωσαν την θέση τους στην απόλυτα σκληρή νομισματική και πιστωτική πολιτική πράγμα που ανέδειξε λάθη, παραλείψεις και κυρίως επενδυτικές επιλογές που πίστεψαν στο αέναο της εύκολης χρηματοδότησης.

Τώρα ήρθε η ώρα της αποτίμησης αλλά και της καταμέτρησης των πεπραγμένων όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων, είτε λέγονται τράπεζες (κεντρικές, εμπορικές ) είτε εταιρείες, είτε επενδυτές, είτε κυβερνήσεις, είτε οτιδήποτε άλλο.

Όλοι θα πληρώσουν την αμετροέπεια τους και κυρίως την απομάκρυνση από την λογική.

Το χρήμα έχει τιμή, όλοι αυτοί που νόμιζαν ότι μπορούν με τεχνητούς τρόπους να  ποδοπατήσουν αυτή την θεμελιώδη αρχή ήδη διαπιστώνουν το λάθος τους.

ΛΕΚΚΑΣ   ΣΑΡΑΝΤΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail