Γάλλοι και Ιταλοί πιέζουν για τις κορβέτες: Το μέγα ερώτημα είναι, απόφαση πριν ή μετά τις κάλπες…

Γάλλοι & Ιταλοί πολλές φορές έχουν αναθεωρήσει τα σχέδιά τους και τις προτάσεις τους για τις κορβέτες την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό αναμένει ακόμα τις αποφάσεις της κυβέρνησης που θα οδηγήσουν στην ενισχυση του. Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

Μετά το τετ α τετ στην Αθήνα με τον Σεμπαστιάν Λακορνού, υπουργό άμυνας της Γαλλίας, ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα συναντηθεί και με τον Ιταλό ομόλογό του Γκουίντο Κροζέτο στο «ουδέτερο» έδαφος των Βρυξελλών, στο περιθώριο forum που αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, κυβερνοασφάλεια αλλά και το ουκρανικό ζήτημα.

Από: hellasjournal.com / Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ

Είναι κάτι που είχε πει σε δυο συνεντεύξεις του ο κος. Παναγιωτόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι αλλά και στην εφημερίδα Παραπολιτικά όπου είναι η κάτωθι απάντηση που είχε δώσει στο ερώτημα τι γίνεται με το θέμα των κορβετών.

  • «Όπως έγινε και με τις φρεγάτες, η τακτική του να περιμένουμε την καλύτερη πρόταση αποδίδει και στις κορβέτες. Εδώ υπάρχει ένας άτυπος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο «φιναλίστ», των Γάλλων και των Ιταλών. Όσον αφορά τα πλοία, αυτά και οι δυο προτάσεις ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού όπως αυτό τις προσδιορίζει. Προ ημερών βρέθηκε στην Αθήνα ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας και συζητήσαμε για τη γαλλική πρόταση. Αναμένεται εντός των ημερών και ο Ιταλός ομόλογός μου προκειμένου να μας παραθέσει ίσως κάποια βελτιωμένη ιταλική πρόταση. Και οι δυο προτάσεις όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή είναι περίπου ισοδύναμες και ελκυστικές. Στην τελική απόφαση θα ληφθεί υπόψη αφενός το χρονοδιάγραμμα παράδοσης, αφετέρου η δυνατότητα ναυπήγησης πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο. Και οι δυο εταιρίες έχουν κάνει τη δική τους ειδική πρόταση όσον αφορά τη ναυπήγηση σε ελληνικά ναυπηγεία και η απόφαση θα έλεγα θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Θεωρούμε όμως ότι αυτή τη στιγμή σε κάθε περίπτωση είναι μη διαπραγματεύσιμη η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στη ναυπήγηση των κορβετών όχι μόνο μέσα από τα ναυπηγεία αλλά μέσα και από άλλες εταιρίες της αμυντικής βιομηχανίας.»

Η συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό άμυνας δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια επί ελληνικού εδάφους. Χωρίς να υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα, σημειώνεται ότι την Τρίτη 21/03 ο κος. Κροζέτο ίσως έχει συνάντηση στην Αθήνα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με άλλα λόγια, οι Ιταλοί κινούνται στον δρόμο που χαράχτηκε από τους Γάλλους, την στιγμή που το θρίλερ των κορβετών δεν λέει να τελειώσει.

Νέα ενημέρωση ή προεκλογικός «άτυπος» λευκός καπνός;

Παράλληλα υπάρχουν και φωνές στους διαδρόμους του στρατιωτικού Μεγάρου της Λ. Μεσογείων που δεν αποκλείουν ένα προεκλογικό, άτυπο ΚΥΣΕΑ. Στο οποίο είτε θ’ αφορά ενημέρωση του πρωθυπουργού ώστε θ’ αναλυθούν τα σημεία των δυο «φιναλίστ» στα οποία προηγείται ο ένας του άλλου, είτε θ’ αποτελέσει μια συνεδρίαση από την οποία θα κλειδώσει, χωρίς όμως να βγει ο λευκός καπνός.

Βεβαίως όπως εξηγούν ορισμένοι κύκλοι μετεκλογικά θα εκκινήσουν οι απαραίτητες και ήδη καθυστερημένες διαδικασίες που αφορούν το επόμενο βήμα ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού.

Η προεκλογική κυβερνητική φαρέτρα…

Το ψηφιδωτό πάντως στον δρόμο προς τις εκλογές έχει σημεία στα οποία η κυβέρνηση επενδύει για την επόμενη μέρα. Είναι ερωτηματικό αν η κυβέρνηση θα μπει στον πειρασμό να επιστρατεύσει στην φαρέτρα της κι άλλα όπλα, πέραν των επιδομάτων, των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό και να συμπεριλάβει τα εθνικά θέματα, που μέσα εκεί βρίσκεται η εξοπλιστική ατζέντα.

Άλλωστε οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Και ο ίδιος έχει τονίσει πολλές φορές σε ομιλίες του ότι η κυβέρνηση αφουγκράστηκε τα δεκάδες προβλήματα που είχαν μείνει άλυτα ακόμη και πριν τη δημοσιονομική κρίση. Το σίγουρο όμως, όπως σημειώνεται από επιτελείς, είναι ότι οι ανάγκες παραμένουν και πολλές γίνονται πιεστικές.

Και σ’ ότι αφορά φήμες που αφορούσαν ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λοριάν της Γαλλίας, παραμονή της Συνόδου Κορυφής στις 24 Μαρτίου, υπάρχουν παράγοντες που αποτρέπουν, τουλάχιστον μέχρι τώρα την κίνηση αυτή. Ο πρώτος είναι το δυστύχημα στα Τέμπη καθώς επίσης και η τροπή που έχει λάβει, διότι έχει αναδειχτεί η διαχρονική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Επίσης στις 23 του τρέχοντος μήνα στην Γαλλία έχει προκηρυχθεί γενική απεργία σ’ όλη τη χώρα από τα συνδικάτα, με ότι σημαίνει αυτό για την πιθανή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο ναυπηγείο που κατασκευάζονται οι νέες φρεγάτες που επέλεξε το Πολεμικό Ναυτικό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail