Επιτρέπεται να φωτογραφίσω παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και να τα στείλω στην αστυνομία;

Οι απόψεις διίστανται πάνω σε αυτό το θέμα και ορισμένες δικαστικές αρχές έχουν συγκεκριμένη άποψη για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Από: carandmotor.gr

Δύο Γερμανοί φωτογράφησαν παράνομα σταθμευμένα οχήματα και έστειλαν τις φωτογραφίες στην αστυνομία, συνοδευόμενες και από την καταγγελία τους. Η αστυνομία όμως τους προειδοποίησε για την πράξη τους, μιας και υπάρχει ενδεχόμενο να παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα, και εκείνοι απευθύνθηκαν στο Δικαστήριο της πόλης Ansbach στη Βαυαρία.

Ειδικότερα, οι δύο άνδρες είχαν φωτογραφίσει οχήματα που ήταν παράνομα σταθμευμένα σε απαγορευμένες ζώνες, πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους. Ανέφεραν τις παραβάσεις στάθμευσης και έστειλαν τις φωτογραφίες στην αστυνομία για να στηρίξουν με στοιχεία τις αναφορές τους. Όμως, το Γραφείο Εποπτείας Προστασίας Δεδομένων της Βαυαρίας (BayLDA) εξέδωσε προειδοποίηση και στους δύο άνδρες, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να πάρουν την δικαστική οδό.

Το δικαστήριο συμφώνησε με τους δύο άνδρες και ανέφερε ότι όποιος στέλνει στην αστυνομία φωτογραφίες παράνομων παρκαρισμένων οχηματων ως μέρος μιας αναφοράς, συνήθως δεν παραβιάζει τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων.

Το κύριο ζήτημα όμως στη διαδικασία ήταν εάν η αποστολή των φωτογραφιών αποτελεί νόμιμη επεξεργασία δεδομένων κατά την έννοια του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων.

Βέβαια, όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία μίλησαν για το εάν οι δύο άνδρες επηρεάζονταν προσωπικά από τις συγκεκριμένες παραβάσεις που φωτογράφησαν και εάν μια τηλεφωνική ή γραπτή αναφορά των διοικητικών παραβάσεων μαζί με τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου θα ήταν επαρκής πληροφορία.

Το BayLDA υποστήριξε ότι στις φωτογραφίες φαίνονται συχνά οι πινακίδες κυκλοφορίας και άλλων αυτοκινήτων ή πεζοί. Οι ενάγοντες από την άλλη, απάντησαν ότι η αστυνομία τους είχε ζητήσει να τεκμηριώσουν την παράβαση όσο το δυνατόν ακριβέστερα με φωτογραφίες ως αποδεικτικά στοιχεία, για να κινηθούν οι διαδικασίες ταχύτερα.

Τελικά, το διοικητικό δικαστήριο στο Ansbach έκρινε ότι οι ενέργειες των δύο ανδρών συνιστούσαν νόμιμη επεξεργασία δεδομένων και όχι παραβίαση της προστασίας δεδομένων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail