Το «παράθυρο» του Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν στενεύει

Η προοπτική να αποκτήσει το Ιράν ρωσικά συστήματα αεράμυνας, τους γνωστούς πυραύλους S-400, θα επισπεύσει την απόφαση για πιθανή επίθεση εναντίον του, αναφέρουν πηγές στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ που επικαλείται το Bloomberg.

Από: liberal.gr

Η Ρωσία δεν έχει παραδεχτεί δημοσίως ότι θα προσφέρει στην Τεχεράνη τα αμυντικά συστήματα, ωστόσο, η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν έρθει πιο κοντά μετά τη ρωσική εισβολή της στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια το Ιράν θα μπορούσε να θέσει σε λειτουργία τους S-400.

Οι προμήθειες πετρελαίου και το ενδεχόμενο σύγκρουσης

«Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφερόμενος σε ενδεχόμενο χτύπημα στο Ιράν σε διάσκεψη για την ασφάλεια στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα. «Περιμέναμε πολύ καιρό. Μπορώ να σας πω ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να εμποδίσω το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Τέτοιες ανοιχτές απειλές - καθημερινές πλέον στο Ισραήλ - έχουν αποδέκτες τόσο στην Τεχεράνη και όσο και στην Ουάσιγκτον. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ βομβάρδισε πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ το 1981 και στη Συρία το 2007.

Ωστόσο, μια ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει άνευ προηγουμένου περιφερειακή αναστάτωση που θα επηρέαζε τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου.

Η ανησυχία για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν έχει ενταθεί από τότε που οι διεθνείς παρατηρητές εντόπισαν ουράνιο εμπλουτισμένο σε καθαρότητα 84% - λίγο κάτω από το 90% που απαιτείται για όπλα. Μέχρι το τέλος του 2023, το Ιράν θα έχει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για την παραγωγή δέκα βομβών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο και πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ. 

Στρατιωτικά γυμνάσια στη Μεσόγειο

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προχώρησαν πρόσφατα σε στρατιωτικά γυμνάσια στη Μεσόγειο, στα πιο εκτεταμένα στην ιστορία των δύο συμμάχων σε μια επίδειξη εναέριας δύναμης.

Τα νέα αμερικανικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, τα οποία αναμένεται να παραλάβουν οι Ισραηλινοί μέχρι το 2025 θα αυξήσουν σημαντικά τις ικανότητές τους να επιφέρουν πλήγματα σε μεγάλες αποστάσεις. 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail