Οι ξένοι αγοράζουν και οι Έλληνες πουλάνε σπίτια τους…

Πάνω από 20000 πλειστηριασμοί ακινήτων, έχουν αναρτηθεί για το 2023 από την αρχή της χρονιάς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-auction.

Από: topontiki.gr  / Της Αντριάνας Βασιλά

Ο αριθμός αυτός βέβαια φαίνεται να μην είναι ακόμη ο τελικός, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα εμπλουτίζεται καθημερινά με νέους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών διαχείρισης που διενεργούν τους περισσότερους πλειστηριασμούς για λογαριασμό είτε των funds είτε των τραπεζών, τα μέσα επίπεδα των πλειστηριασμών κάθε χρόνο θα διαμορφώνονται κοντά στις 50.000, όσοι δηλαδή ήταν κατά μέσο όρο οι πλειστηριασμοί ακινήτων πριν από την κρίση των μνημονίων.

Την ίδια ωρα οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων υποχωρούν με ραγδαίους ρυθμούς, δεν υπάρχει ρευστότητα, ενώ το απόθεμα των απούλητων σπιτιών δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τις 200.000 παρά το «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας. Οι Ελληνες φαίνεται να μην μπορούν να κρατήσουν τις κατοικίες τους και είναι απαισιόδοξοι για την οικονομική τους κατάσταση και σε σχέση με το τι μέλλει γενεσθαι στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Η τάση αυτή δείχνει ξεκάθαρα την αδυναμία των Ελλήνων να αποπληρώσουν τις υψηλές δόσεις των δανείων τους ενώ όσοι έχουν αυτή την δυνατότητα κρατούν στάση αναμονής και δεν μπαίνουν στη διαδικασία για αγορά κατοικίας με τραπεζική σύμβαση.

Με λίγα λόγια οι Έλληνες δεν έχουν πλέον αγοραστική δυναμική και σύμφωνα με τα στοιχεία εταιριών που δραστηριοποιούνται στο τομέα του real estate εδώ και τα τρία χρόνια πουλάνε, παρά αγοράζουν σπίτια.
Για το λόγο αυτό οι αγοραπωλησίες στη χώρα μας καλά κρατούν ! Μάλιστα πολύ θετικές και πολλά υποσχόμενες βλέπει τις προοπτικές πωλήσεων κατοικιών στη χώρα μας και πριν αλλά και μετά τις εκλογές, όπου η αγορά θα ακολουθήσει «σημαντικά ανοδική πορεία» η τελευταία ανάλυση της γνωστής εταιρείας κτηματομεσιτικών υπηρεσιών “Engel & Völkers Greece”.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, η Ελλάδα είναι ξανά πολύ δημοφιλής σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές και η στάση αναμονής που παρατηρήθηκε μέσα στο 2022 (σ.σ. κυρίως στα πιο ακριβά ακίνητα), ειδικά όσον αφορά την αγορά της κύριας κατοικίας, «δίνει σταδιακά τη θέση της στο μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά όταν πρόκειται για ελκυστικές επενδύσεις.

Την ίδια ωρα ο Κυριάκος Ξύδης, Managing Partner της Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, επισημαίνει οτι η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για την αύξηση ορίου της ‘’Golden Visa’’ από 250.000€ στις 500.00€ επηρεάζει κυρίως τους δημοφιλείς τόπους και τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι το κέντρο της Αθήνας και τα δημοφιλή νότια και βόρεια προάστιά της και τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης»επισημαίνει. Μάλιστα, εξηγεί ότι αυτή η αλλαγή συμβαίνει, διότι πολλοί Έλληνες κάτοικοι αποκλείστηκαν από την αγορά κατοικίας, εξαιτίας των επενδύσεων που ήρθαν από το εξωτερικό και, οι οποίες, εκτόξευσαν τις τιμές. Τα τελευταία χρόνια, επενδυτές από όλον τον κόσμο αγοράζουν ακίνητα αυξάνοντας την ζήτηση και τις τιμές. Εντωμεταξύ πολλοί είναι οι Έλληνες που φεύγουν από τις κατοικίες τους, που βρίσκονται σε κεντρικά και πολυπληθή σημεία, λόγω των υψηλών ενοικίων».

Γερμανοί, Γάλλοι αλλά και Αμερικανοί είναι αυτή την στιγμή από τις πλέον δραστήριες ξένες εθνικότητες με αυξημένο ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά ακινήτων, όπου έστω κι αν τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί μία στάση αναμονής λόγω του γενικότερου σκηνικού διεθνώς στην οικονομία, οι συναλλαγές αναμένεται να «ξεκλειδώσουν», εκ νέου, σταδιακά στο αμέσως επόμενο διάστημα, καταλήγει ο ΓιώργοςΠετράς διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail