Καθοριστική η απλή αναλογική: Πώς προσεγγίζουν στο Μαξίμου τους κινδύνους της πρώτης κάλπης

Με το βλέμμα στραμμένο στην πρώτη κάλπη βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς όλα δείχνουν ότι οι εκλογές με την απλή αναλογική θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των επόμενων με ενισχυμένη αναλογική.

Από: topontiki.gr / Της Πηνελόπης Νάσσου

Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της Ν.Δ., όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης ή ο Χάρης Θεοχάρης, ζητούν από τον πρωθυπουργό να κάνει χρήση της εντολής που θα πάρει την πρώτη Κυριακή και να προχωρήσει σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, υπό την προϋπόθεση ότι πρωθυπουργός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αλήθεια είναι ότι στο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός καθώς τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν όχι μόνο το κυβερνών κόμμα να χάνει δυνάμεις, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατεί τις δικές του και σε κάποιες περιπτώσεις να τις αυξάνει.

Στο πλαίσιο αυτό οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είδαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα είπε πριν από μερικές μέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές.

«Ας αφήσει ο κ. Μητσοτάκης το θέμα της ακυβερνησίας. Η Ελλάδα θα έχει κυβέρνηση. Το θέμα είναι να έχει μια σωστή κυβέρνηση» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βάζοντας ωστόσο ως όρο στη θέση του πρωθυπουργού να μην βρίσκεται ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προφανώς αυτή η θέση δεν είναι αποδεκτή από κανέναν στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν ωστόσο ότι την ώρα της κρίσης και με το δίλημμα των τρίτων εκλογών πολλά μπορούν να αλλάξουν.

Διχασμένοι

Η αλήθεια πάντως είναι ότι το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται διχασμένο για το τι μπορεί να πετύχει η Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές.

● Κάποιοι θεωρούν ότι το ζήτημα της αυτοδυναμίας παραμένει ζωντανό επάνω στο τραπέζι, καθώς τα όσα θα κάνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα μπορέσουν να αντιστρέψουν το κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία. Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούν ότι η πρώτη κάλπη είναι σημαντική, ρίχνουν ωστόσο όλες τους τις δυνάμεις στη δεύτερη Κυριακή. Το δίλημμα ανάμεσα στις δύο κάλπες θα είναι σαφές. «Περάσαμε πολλές κρίσεις, αλλά σταθήκαμε όρθιοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξέρει και δεν μπορεί να κυβερνήσει».

● Από την άλλη υπάρχει μία ομάδα στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου που θεωρούν ότι με βάση τα πρώτα δημοσκοπικά δεδομένα η κάλπη της απλής αναλογικής αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη για τη Ν.Δ., αφού δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν να δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν αυτές οι μετρήσεις επιβεβαιωθούν, τότε θεωρείται βέβαιο ότι και η δεύτερη κάλπη δεν θα είναι ένας απλός περίπατος για τη Ν.Δ., καθώς θα έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα στην κοινωνία ότι η χώρα θα βαδίσει προς τον δρόμο των συμμαχικών κυβερνήσεων.

Με τον… Βελόπουλο;

Αν πάντως ο Ανδρουλάκης παραμείνει στη θέση του ότι ο Μητσοτάκης δεν θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ιδιαίτερα, γιατί σε αυτή την περίπτωση στη Ν.Δ. απομένει μόνο ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Τα κυβερνητικά στελέχη ξορκίζουν με κάθε τρόπο μία τέτοια συνεργασία, πολλοί ωστόσο υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται μόνο και μόνο για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση στους πολίτες ότι τα δύο κόμματα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Σε αυτή την περίπτωση εύκολα οι δυσαρεστημένοι δεξιοί ψηφοφόροι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την Ελληνική Λύση τιμωρώντας τη Ν.Δ.

Στο Μαξίμου προσμετρούν και το θέμα του Κώστα Αχ. Καραμανλή καθώς η απουσία του από όλη τη διαδικασία των ερευνών αποδυναμώνει το αφήγημα της κυβέρνησης για την αναζήτησή της αλήθειας. Ακόμα, η θέλησή του να βρεθεί στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. συντηρεί την οργή των πολιτών, οι οποίοι εμφανίζονται να μην είναι ικανοποιημένοι μόνο με την παραίτησή του.
 
Μήνυμα στον Καραμανλή

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως το Μαξίμου διεμήνυσε με κομψό τρόπο στον τέως υπουργό Μεταφορών ότι ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτεί την απόφασή του να είναι υποψήφιος στις Σέρρες, καθώς και ο ίδιος ενδέχεται να υποστεί σοβαρό πολιτικό πλήγμα και η Ν.Δ. κινδυνεύει να εκτεθεί στα μάτια των πολιτών .

Μία απόφαση αυτού του είδους προφανώς δεν είναι εύκολη, καθώς, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, ο Καραμανλής δεν αποκλείεται να βρεθεί στα ποινικά δικαστήρια – με βάση τις ευθύνες που θα αναζητήσει η Δικαιοσύνη για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη – χωρίς να έχει βουλευτική ασυλία.

Το δεύτερο θέμα που προκύπτει είναι ότι πρώτη φορά η Ν.Δ. δεν θα έχει κανέναν Καραμανλή στα ψηφοδέλτιά της. Ο συμβολισμός αυτός, ακόμα και αν δεν ευθύνεται το Μαξίμου γι’ αυτή την εξέλιξη, έχει τη σημασία του για τους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους, που πλέον εμφανίζονται καχύποπτοι με ό,τι συμβαίνει μέσα στο κόμμα τους.

Το γεγονός ακόμα ότι από το κάδρο των ευθυνών λείπουν και οι αρμόδιοι υφυπουργοί Μ. Παπαδόπουλος και Γ. Καραγιάννης και ο γ.γ. του υπουργείου Ι. Ξιφαράς ενισχύει τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ισχυρίζεται ότι απώτερος κυβερνητικός στόχος είναι η απόκρυψη της αλήθειας.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail