Προεκλογικό αφήγημα ψάχνει η Ν.Δ. – Κάηκε στα Τέμπη το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας

Αφήγημα για τις επόμενες εκλογές αναζητά η Νέα Δημοκρατία, αφού η προοπτική της αυτοδυναμίας «κάηκε» μετά τη σύγκρουση των τρένων και τους δεκάδες νεκρούς του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Από: topontiki.gr - Πηνελόπη Νάσσου

Οι Αμερικανοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού – οι οποίοι πλέον δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση – αναζητούν ένα νέο διακύβευμα, το οποίο από τη μια δεν θα προκαλεί και από την άλλη θα ακούγεται λογικό στα αυτιά των πολιτών.

Η εξίσωση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν όλες οι ιδιαιτερότητες των επόμενων εκλογών, δεδομένου ότι οι συνέπειες της σύγκρουσης θα είναι ακόμα νωπές και ο πόνος και η οργή δεν θα έχουν καταλαγιάσει.
Όσο μακρύτερα, τόσο καλύτερα

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι καταλήγει πως θα πρέπει να στήσει τις κάλπες όσο πιο μακριά γίνεται από την 1η Μαρτίου, ημέρα που συνέβη το τραγικό δυστύχημα. Έτσι όλα δείχνουν ότι ο Μάιος, και πιο συγκεκριμένα η 14η ή η 21η του τελευταίου μήνα της άνοιξης συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για να στηθούν οι πρώτες κάλπες με την απλή αναλογική και οι δεύτερες στις 2 Ιουλίου, δηλαδή αμέσως μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν πολλές συζητήσεις για το πότε θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες.

Αρκετοί υποστήριζαν ότι ίσως θα ήταν καλύτερα η κυβέρνηση να πάει σε κάλπες εξπρές μέσα στον Απρίλιο, όπως αρχικά είχε σχεδιάσει. Με δεδομένη την εκλογική φθορά, θα απέφευγε τουλάχιστον τη δημιουργία ενός νέου κινήματος διαμαρτυρίας που θα έχει την αφετηρία του στις πλατείες και που καθημερινά φουντώνει.

Το γεγονός ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών διαδηλώνουν κατά της κρατικής αδιαφορίας στην πραγματικότητα αγγίζει μόνο την κυβέρνηση, καθώς παραδοσιακά το κράτος ταυτίζεται με την κυβέρνηση. Η δε αστυνομική καταστολή (με δακρυγόνα και ασφυξιογόνα) εξοργίζει ακόμα περισσότερο τους πολίτες, που βλέπουν πίσω απ’ όλη αυτή την ιστορία σκοπιμότητα και την πρόθεση της κυβέρνησης να μην τους αφήσει να εκφραστούν.

Το αφήγημα περί εκλογών τον Απρίλιο στηριζόταν στη λογική ότι έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση έχει ήδη υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα. Με την παράταση υπάρχει το ρίσκο να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο γεγονός (φωτιές, αποκαλύψεις για το δυστύχημα, λάθη στις Πανελλαδικές Εξετάσεις), το οποίο θα επιβαρύνει την ήδη κακή εικόνα του κυβερνώντος κόμματος.

Από την άλλη, στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Άκης Σκέρτσος, εισηγήθηκαν οι κάλπες να στηθούν μακριά από το τραγικό συμβάν προκειμένου να έχουν καταλαγιάσει ο θυμός και η οργή. Άλλωστε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου θα πάρουν στα χέρια τους το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, το οποίο αναμένεται ότι θα τους δώσει νέα επιχειρήματα (!) για το ποιος φταίει.

Αυτό φυσικά σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να τρέξει όλες τις διαδικασίες παίρνοντας και το ρίσκο της πολιτικήςσύγκρουσηςμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία μιλούν για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την πλευρά του πρωθυπουργού, ενώ αναδεικνύουν και τα τρωτά σημεία της επιτροπής που διόρισε η κυβέρνηση.

Ψάχνουν το αποτύπωμα

Στην πραγματικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν τις πρώτες μετρήσεις και τις κυλιόμενες τάσεις για να δουν το αποτύπωμα που άφησε το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στην κυβέρνηση. Εκεί θα αναδειχθεί η πραγματική ζημιά που έχει υποστεί το κυβερνών κόμμα και θα γίνουν οι πιο ψύχραιμες αναλύσεις.

Τα κυβερνητικά στελέχη αναμένεται θα δώσουν ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα εξής στοιχεία:

● Στο εάν εισπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την ιστορία. Αν δηλαδή οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν επικεντρωθεί στις κυβερνητικές αστοχίες και παραλείψεις, παραβλέποντας το μέχρι τώρα κυβερνητικό αφήγημα για τις διαχρονικές ευθύνες.

● Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με το τι εισπράττει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εάν δηλαδή ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων έχει μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή επιλέγει την αντισυστημική ψήφο προς τα μικρότερα δεξιά κόμματα του Κυριάκου Βελόπουλου, του Θάνου Τζήμερου κ.λπ.

Η αποχή έχει επίσης τη σημασία της, αφού πολλοί εξοργισμένοι πολίτες δηλώνουν με όλους τους τρόπους ότι δεν πρόκειται να πάνε να ψηφίσουν. Μια τέτοια στάση ωστόσο βοηθάει, όπως είναι γνωστό, το πρώτο (κυρίως) και το δεύτερο κόμμα.

Υπάρχει, παρ’ όλα αυτά, ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο θα δώσουν την προσοχή τους τα κυβερνητικά στελέχη: το πού πηγαίνουν οι κεντρώοι ψηφοφόροι. Εάν δηλαδή επιλέγουν το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛΛ ή πηγαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ με τη λογική ότι τελικά ο Αλέξης Τσίπρας, αν και άπειρος το 2015, δεν τα πήγε και τόσο άσχημα.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, θέλουν να δουν εάν έχει εξαφανιστεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο είχε ως βασικό κορμό όλους όσοι θεωρούσαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να κυβερνήσει επειδή δεν έχει ούτε τη φιλοσοφία του κόμματος εξουσίας ούτε και τους ανθρώπους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail