Νέοι παγκόσμιοι παίκτες απειλούν να εκθρονίσουν ΗΠΑ - Κίνα - Σ. Αραβία

Σημαντικές παγκόσμιες ανακατατάξεις βρίσκονται προ των πυλών. Νέες δυνάμεις εμφανίζονται και απειλούν να εκθρονίσουν τις παλαιές. Οι άλλοτε πανίσχυρες ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα να πείσουν για την επιρροή όσο και υπεροχή τους με τελευταίο παράδειγμα το χάος με τις τράπεζες. Το ίδιο και η Βρετανία που διανύει μια παρατεταμένη περίοδο

Από: energia.gr  / Της Μύρνας Νικολαΐδου

εσωστρέφειας, που ξεκίνησε με το Brexit και ενισχύθηκε από την πανδημία αλλά και την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση. Αλλά και στην ΕΕ, τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία αντιμετωπίζουν εσωτερικές προκλήσεις, που αμαυρώνουν το ηγετικό προφίλ που επιθυμούν να κτίσουν. Η Δύση δείχνει να διανύει περίοδο παρακμής και οι επίδοξοι μνηστήρες έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν τις ισορροπίες και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα. 'Έτσι και η Κίνα πέρασε στην αντεπίθεση, με τον Σι να δημιουργεί την νέα συμμαχία με τον Πούτιν, επιβεβαιώνοντας αυτό που διαφαινόταν στον ορίζοντα εδώ και μήνες. Ο Πούτιν ανέφερε στον Σι ότι βλέπει τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με σεβασμό, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία. Αλλά και το Κίεβο καλωσόρισε το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο, προτρέποντας μάλιστα τον Κινέζο πρόεδρο να «χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα για να τερματίσει τον επιθετικό πόλεμο». Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Φεβρουαρίου η Κίνα παρουσίασε ένα έγγραφο 12 θέσεων για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο οποίο ζητεί από τη Μόσχα και το Κίεβο να «σταματήσουν τις εχθροπραξίες» και να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες. Φορώντας τον μανδύα του ειρηνοποιού, το Πεκίνο προκάλεσε την οργή των ΗΠΑ που δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι κάποιος άλλος ηγείται των διπλωματικών πρωτοβουλιών. Εμφανώς ενοχλημένος ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν δήλωνε την ώρα της συνάντησης Πούτιν-Σι ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική απόφαση της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, να παγώσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους».

Στο διπλωματικό παιχνίδι μπήκε προσφάτως και η Συρία, με τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να επισκέπτεται την Μόσχα και να καλεί για την δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων και την αύξηση του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία. Αίσθηση προκαλεί και το άνοιγμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Συρία. Ο πρόεδρος των Εμιράτων δήλωσε στον Σύρο ομόλογό του ότι έχει έρθει η ώρα η Δαμασκός να επιστρέψει αραβική οικογένεια, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν προ ημερών στο Αμπού Ντάμπι. Ο Άσαντ είχε απομονωθεί διπλωματικά μετά την καταστολή το 2011 της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του, η οποία οδήγησε σε εμφύλιο. Μετά τον σεισμό που έπληξε τη Συρία αραβικές χώρες ενίσχυσαν τους διαύλους επικοινωνίας και έστειλαν βοήθεια στη Δαμασκό.

Αλλά και η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Στέλνοντας μηνύματα πανταχόθεν, κόντεψε να βάλει λουκέτο στην δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, Credit Suisse, κάνοντας μια επίδειξη δύναμης που ουδείς δεν πρέπει να αγνοήσει. Οι Σαουδάραβες φαίνονται αποφασισμένοι να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, κλείνοντας το ένα μέτωπο μετά το άλλο. Μετά την ανακωχή με το Ισραήλ, σειρά είχε το Ιράν. Με την μεσολάβηση της Κίνας, Σαουδάραβες και Ιρανοί απεκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά από επτά χρόνια, σκορπίζοντας τον ενθουσιασμό στην Μέση Ανατολή. Πριν από λίγες ημέρες ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μουσάντ Αλ Αϊμπάν συναντήθηκε στο Πεκίνο με το μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλεια του Ιράν Αλί Σακχμανί, και υπέγραψαν τη συμφωνία, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ανώτατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική της Κίνας, Γουάνγκ Γι. Η συμφωνία δείχνει ότι η Κίνα ανταγωνίζεται πλέον επί ίσοις όροις τις ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Τουναντίον στις ΗΠΑ επικρατεί προβληματισμός, βλέποντας τους πάλαι ποτέ ισχυρούς συμμάχους τους στην περιοχή, Σαουδάραβες συνεχώς να απομακρύνονται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail