Ο οδικός χάρτης για τις εκλογές του Μαΐου - Οι κρίσιμες ημερομηνίες και οι σταθμοί


Τι θα γίνει από τη μέρα που θα διαλυθεί η Βουλή έως τις πρώτες κάλπες του Μαΐου και όλο το χρονοδιάγραμμα έως τις επόμενες, 2 Ιουλίου. Μεταξύ 5 και 10 Ιουλίου θα έχουμε την νέα κυβέρνηση.

Από: ieidiseis.gr / Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

Μετά τη χθεσινοβραδινή αναφορά του πρωθυπουργού για το μήνα των εκλογών και με δεδομένο ότι το Μαξίμου έχει «κυκλώσει» την 21η και την 28η του Μαΐου, οι ημερομηνίες κλειδιά μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση έχουν ως εξής:

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΒΟΥΛΗ: Όλα δείχνουν πως εφόσον επιλεγεί για το στήσιμο της κάλπης η 21η Μαΐου, με αίτημα της κυβέρνησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαλύσει τη Βουλή αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, τη Δευτέρα 24 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο μόνος υπηρεσιακός υπουργός που ορίζεται είναι ο υπουργός Εσωτερικών και έτσι, δυο μέρες μετά τη διάλυση της Βουλής θα αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός στη θέση του Μάκη Βορίδη.

ΠΟΤΕ ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ: Εφόσον οι εκλογές οριστούν στις 21 Μαΐου, έως τις 2 του μηνός αυτού θα πρέπει να υποβάλλει στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων, τους υποψήφιους βουλευτές του, ενώ δυο ημέρες πριν κάθε πολιτικός σχηματισμός θα πρέπει να καταθέσει στον Άρειο Πάγο το όνομά του και το σήμα του. Στις 5 Μαΐου, της Αγίας Ειρήνης, το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο τι θα αποφασίσει για το «Εθνικό Κόμμα-Έλληνες», πραγματικός αρχηγός του οποίου είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης. Βάσει του πρόσφατου νόμου, το κόμμα Κασιδιάρη δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές, αυτό βεβαίως θα το κρίνει Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Advertisement

ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΝΤΙΜΠΕΪΤ: Δεν υπάρχει περιορισμός, θα αποφασιστούν στην Διακομματική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ: Από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, την επομένη των εκλογών, στις 22 Μαΐου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Σε μάξιμουμ εννέα ημέρες, σε μίνιμουμ τρεις, θα διαπιστωθεί (εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις) πως είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Αμέσως μετά η Πρόεδρος συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, πράγμα όμως που θεωρείται -και είναι- αδύνατον να συμβεί.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αμέσως μετά τη διαπίστωση του αδιεξόδου σχηματισμού κυβέρνησης, στα τέλη δηλαδή του Μαΐου, αναλόγως της διάρκειας των διερευνητικών εντολών, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και, εν συνεχεία, ορίζεται και ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας.

Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ «ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ»: Αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μια ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της!

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Στις 2 Ιουλίου. Με νέο εκλογικό νόμο, αυτό που ψήφισαν οι Μητσοτάκης-Βελόπουλος.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ; Στις 3 Ιουλίου θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος. Εφόσον έχει αυτοδυναμία θα ορκιστεί αμέσως πρωθυπουργός και θα συγκροτήσει την κυβέρνησή του. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιζητήσει σύμμαχο κόμμα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αν υπάρξει αδιέξοδο, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις πρώτες κάλπες- εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον δεύτερο και τρίτο αρχηγό, σύσκεψη αρχηγών υπό την πρόεδρο της Δημοκρατίας κοκ. Ποιος όμως θα αναλάβει την ευθύνη τρίτων εκλογών τρεις εβδομάδες μετά, 30 Ιουλίου;

Το πλέον πιθανό, σχεδόν σίγουρο, είναι πως στο διάστημα από 5-10 Ιουλίου θα έχουμε τη νέα κυβέρνηση. Αυτοδύναμη ή συνεργασίας θα κρίνει ο λαός!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail