Τι είναι αυτές οι πολύχρωμες ρίγες στα ελαστικά του αυτοκινήτου;

Πολλοί είναι οι οδηγοί που κατά την αγορά καινούργιων ελαστικών έχουν απορίες σχετικά με κάποιες πολύχρωμες λωρίδες στο πέλμα τους. Πρέπει, όμως, να δίνουν σημασίες σε αυτές;

Από: carandmotor.gr

Δεν χρήζει επιστημονικής τεκμηρίωσης ότι η οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης ενός τροχαίου ατυχήματος. Άπαντες, λοιπόν, πρέπει να φροντίζουν τα λάστιχα του αυτοκινήτου τους, και όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου να μην δίνουν παρατάσεις στην αντικατάστασή τους.

Η επιλογή του σωστού ελαστικού αποτελεί το Α και το Ω για την ασφάλεια των επιβατών ενός αυτοκινήτου, δεδομένου ότι αποτελεί το μοναδικό σημείο του οχήματός μας που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα.

Η αποκωδικοποίηση των ελαστικών, ωστόσο, δεν αποτελεί -για όλους- μια εύκολη υπόθεση λόγω του πλήθους στοιχείων που συγκεντρώνονται στο πλευρικό τους τμήμα και τα οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την αποδοτικότητα των ελαστικών.

πολύχρωμες ρίγες ελαστικά

Εκτός, όμως, από τα σύμβολα και τους αριθμούς (βλ. πλάτος ελαστικού, δείκτη φορτίου κ.ο.κ.), όσοι αγοράζουν καινούργια ελαστικά ίσως έχουν παρατηρήσει ότι αυτά έχουν πάνω τους κάποιες πολύχρωμες λωρίδες. Ποιος είναι, ωστόσο, ο λόγος ύπαρξής τους στο πέλμα ή στις αυλακώσεις του ελαστικού;

Οι συγκεκριμένες χρωματιστές ρίγες εφαρμόζονται στο εργοστάσιο, κατά τη διαδικασία τελικής διαμόρφωσης του ελαστικού μέσω της χρήσης ειδικής μηχανής.

Ουσιαστικά, οι συγκεκριμένες λωρίδες χρησιμοποιούνται ως ένα εργαλείο ομαδοποίησης και διαχωρισμού των ελαστικών, δηλαδή αποτελούν κωδικούς που υποδεικνύουν με ακρίβεια διάφορα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου μοντέλου ελαστικού, όπως το μέγεθος, τον τύπο κ.ο.κ.

Πρόκειται για λωρίδες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα εργοστάσια παραγωγής των ελαστικών. Μην ξεχνάμε ότι οι κορυφαίοι κατασκευαστές των εν λόγω προϊόντων σε καθημερινή βάση παράγουν χιλιάδες ελαστικά.

πολύχρωμες ρίγες ελαστικά

Ο λόγος, λοιπόν, που προσθέτουν αυτές τις λωρίδες στα ελαστικά είναι για να τα ομαδοποιήσουν και να αποφευχθεί το «μπέρδεμα» ενός συγκεκριμένου τύπου ελαστικών με τα υπόλοιπα ελαστικά.

Αυτές οι ρίγες βοηθούν σε μεγάλο βαθμός και τους εργαζομένους στα καταστήματα λιανικής πώλησης, καθώς επιτρέπουν τον γρήγορο εντοπισμό των ελαστικών που ανήκουν στο ίδιο σετ.

Όσον αφορά τους οδηγούς, οι ρίγες των ελαστικών δεν πρέπει να τους ανησυχούν, δεδομένου ότι μετά από τη διάνυση λίγων χιλιομέτρων, αυτές θα εξαφανιστούν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail