Ελικόπτερα Black Hawk για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις: H θετική απάντηση των ΗΠΑ – Το παρασκήνιο και η χρηματοδότηση

Το ενδιαφέρον για την απόκτηση έως και 35 ελικοπτέρων Black Hawk θα περιλαμβάνει η LOR την προετοιμασία της οποίας δρομολογεί το Ελληνικό Επιτελείο και αναμένεται να αποστείλει στις αρμόδιες για τα εξοπλιστικά αρχές των ΗΠΑ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μεγάλο διακλαδικό πρόγραμμα υπό το ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με το οποίο τα ελικόπτερα θα καλύψουν τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Από: newpost.gr / Γράφει ο Κώστας Σαρικάς

Ήδη οι Αμερικανοί έχουν απαντήσει στο Ελληνικό ενδιαφέρον για Price and Availability και μάλιστα έχουν ενημερώσει ότι εάν η Αθήνα αποστείλει σύντομα την απαραίτητη LOR θα έχει προτεραιότητα ως στενός σύμμαχος των ΗΠΑ και θα εξασφαλίσει τόσο  τα slots  για σύντομη παράδοση των ελικοπτέρων όσο και για ελκυστική τιμή. Πιο συγκεκριμένα θα αγοράσει το Black Hawk όσο και ο Αμερικανικός Στρατός με την τιμή της Μονάδας να προσδιορίζεται περίπου στα 20 εκ δολάρια.

‘Όμως αυτό που κυνηγά η Αθήνα τόσο για τα Black Hawk όσο και για τα F-35 για τα οποία αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες η απάντηση των ΗΠΑ μέσω LOA είναι να καταφέρει να εντάξει και τα δύο προγράμματα στην χρηματοδότηση μέσω FMF(Foreign Military Funding) η οποία μάλιστα προβλέπεται και στη Συμφωνία Στρατιωτικής Συνεργασίας που υπέγραψε η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για χρηματοδότηση μέσω χαμηλότοκων δανείων αλλά και επιχορηγήσεων σε βάθος χρόνο και με πολύ ευνοϊκούς όρους η οποία προβλέπεται για συμμαχικές χώρες με αναπτυσσόμενη οικονομία. Για την Ελλάδα η χρηματοδότηση στρατιωτικών προμηθειών μέσω FMF σταμάτησε το 1992 όταν η Ελλάδα πέρασε στις αναπτυγμένες χώρες όμως το ζήτημα επανέρχεται και ήδη έχει βρεθεί φόρμουλα υλοποίησης FMF μέσω συζητήσεων σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και με παρέμβαση του ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Χρηματοδότηση του προγράμματος απόκτησης των ελικοπτέρων Black Hawk μέσω FMF λύνει τα χέρια στη Ελλάδα και στο Στρατιωτικό Επιτελείο καθώς το κύριο ‘’αγκάθι’’ στη δρομολόγηση του προγράμματος αποτελεί το χρηματοδοτικό. Μεγάλα κονδύλια ήδη έχουν διατεθεί για το Πολεμικό Ναυτικό ενώ εκκρεμεί τόσο το πρόγραμμα των καινούργιων κορβετών όσο και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων ΜΕΚΟ.

Ωστόσο η απόκτηση των ελικοπτέρων Black Ηawk βρίσκεται επίσης ψηλά στις προτεραιότητες του Ελληνικού Επιτελείου με στόχο την ομογενοποίηση του στόλου των ελικοπτέρων. Έτσι ώστε να αντικατασταθούν τόσο τα γερασμένα UH-1H Huey του Στρατού Ξηράς, τα AB-212 της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και στο απώτερο μέλλον τα Super Pumaτα οποία άλλωστε δεν διαθέτουν στρατιωτική διαμόρφωση. Tα Βlack Hawkπου θα αποκτηθούν θα έχουν μεταξύ τους μικρές διαφορές καθώς αυτά της Πολεμικής Αεροπορίας θα διαθέτουν επιπλέον ραντάρ καιρού και εξοπλισμό για SAR ενώ όσο διατεθούν στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου αναμένεται να είναι οπλισμένα με πολυβόλα, ρουκέτες και πυραύλους Hellfire. Όλα τα Black Hawk θα διαθέτουν σύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας με flares, chaffs αλλά και warnings για απειλή από βλήμα που προσεγγίζει το ελικόπτερο.

Αν προχωρήσει η συμφωνία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν την  τελευταία έκδοση Μ για την οποία ήδη ενδιαφέρονται αρκετές χώρες.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail