Πώς γλιτώνουν πρόστιμα 132.783 φορολογούμενοι και οι λογιστές τους

Την ακύρωση των προστίμων που επιβλήθηκαν πέρυσι σε περισσότερους από 130.000 φορολογούμενους επειδή υπέβαλαν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις, θα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Από: sofokleousin.gr

Ωστόσο, η ακύρωση των προστίμων θα είναι υπό προϋποθέσεις και όχι γενική, με αποτέλεσμα σε κάποιους φορολογούμενους να παραμείνουν βεβαιωμένα τα ποσά των 100, 250 και 500 ευρώ που βεβαιώθηκαν.

Το πρόβλημα αφορά στο έτος 2022, κατά το οποίο υπήρχαν πολλά τεχνικά προβλήματα το Taxisnet  και φόρτος εργασίας στους λογιστές, με αποτέλεσμα να ξεμείνουν στα συρτάρια των λογιστικών γραφείων, πάνω από 130.000 φορολογικές δηλώσεις, μετά την 30η Αυγούστου που εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής τους.

Επίσης, στις 29 και 30 Αυγούστου 2022 το Taxisnet έπεφτε για αρκετές ώρες, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν παρέτεινε την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Παρά τις διαμαρτυρίες των λογιστών, το υπουργείο Οικονομικών επέμεινε στα πρόστιμα που είχαν βεβαιωθεί από την ΑΑΔΕ και η εκκρεμότητα παρέμεινε.

Τώρα, με διάταξη που θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται η διαγραφή του προστίμου εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, για τις περυσινές δηλώσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις. Επίσης, η κατάργηση του προστίμου θα ισχύει και για τις φετινές δηλώσεις και σε μόνιμη βάση.

Ειδικότερα η διάταξη θα προβλέπει ότι καταργείται από τις φετινές δηλώσεις το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικών δηλώσεων για φυσικά πρόσωπα, αλλά, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό του φόρου δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ ή έχουν μηδενικό ή πιστωτικό εκκαθαριστικό.

Στην ουσία, το θεσμικό πλαίσιο εξομοιώνεται με εκείνο που ισχύει για τις τροποποιητικές δηλώσεις, στις οποίες δεν επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό έως 100 ευρώ.

Η αναδρομικότητα

Για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις το 2022, η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση, θα προβλέπει την ακύρωση των προστίμων, αλλά μόνο για όσους «υπάρχει εκκρεμοδικία», που αφορά όσους έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, είτε στα διοικητικά δικαστήρια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τις φορολογικές δηλώσεις του 2022 είναι τεράστιο, καθώς όπως προκύπτει από τα τελικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, εμπρόθεσμα, μέχρι τις 30 Αυγούστου 2022 υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις 6.399.973 φορολογούμενοι.

Από την 31η Αυγούστου, και μέχρι σήμερα, υπέβαλαν εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις 132.783 φορολογούμενοι, αριθμός ρεκόρ όλων των προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των υποβληθεισών δηλώσεων να φτάσει σε 6.532.756 το έτος 2022.

Οι περισσότερες δηλώσεις που δεν πρόλαβαν να υποβληθούν, ήταν στα λογιστικά γραφεία κατ΄ εξουσιοδότηση των φορολογουμένων. Στις περιπτώσεις αυτές τα πρόστιμα επωμίζονται οι λογιστές, καθώς από δικό τους(;) σφάλμα δεν υποβλήθηκε η φορολογική δήλωση, ωστόσο επειδή το πρόβλημα είναι τεράστιο και αφορά σε χιλιάδες δηλώσεις, ζητούσαν επίμονα παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών ώστε να ακυρωθούν τα πρόστιμα.

Όπως καταγγέλλουν οι λογιστές η αιτία του ρεκόρ εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων ήταν οι «άστοχες και καθυστερημένες αποφάσεις και ενέργειες της Πολιτείας» και εξηγούν ότι:

  • Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μπορεί να «άνοιξε» τέλος Μαρτίου, αλλά καμία δήλωση δεν μπορούσε να υποβληθεί καθώς δεν ήταν εμπλουτισμένη με τα απαραίτητα δεδομένα – όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρονιά!
  • Κατά την αποθήκευση των δηλώσεων εξαφανίζονταν δεδομένα όπως τόκοι, μερίσματα, κ.λπ.
  • Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων των εταιρειών (των εντύπων Ν) «άνοιξε» στις 18/05/2022.
  • Οι βεβαιώσεις ΕΦΚΑ καταβολής εισφορών μη μισθωτών για το 2021, αναρτήθηκαν στον ΕΦΚΑ περί τα μέσα Απριλίου 2022 και ακόμη μέχρι και σήμερα δεν έχει διεκπεραιωθεί και αναρτηθεί η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2021 για τους παράλληλα ασφαλισμένους, γεγονός που καθιστά αναγκαία την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.
  • Το σύστημα κατέρρευσε στις 29-30/08/2022 και με Δελτίο Τύπου έγινε αναφορά για παράταση στις δηλώσεις Νομικών Προσώπων ισόχρονη με την τεχνική αδυναμία του συστήματος, προκαλώντας ασάφεια ως προς την τελική ημερομηνία υποβολής, αφήνοντας ανενημέρωτους φορολογούμενους και λογιστές για τον χρόνο αποκατάστασης. Για τα δε φυσικά πρόσωπα, δεν θα έπρεπε η πρώτη αντίδραση της Πολιτείας – αρνούμενη την παράταση – να είναι η επιβολή προστίμου, όταν υφίσταται αδυναμία λειτουργίας του όλου συστήματος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail