Κόμβος ασφάλειας η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο: Στη Σούδα τα αεροπλανοφόρα «Charles De Gaulle» και «Juan Carlos»

Τα ξημερώματα έδεσε στη Σούδα το πανίσχυρο Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle.

Η ταυτόχρονη παρουσία δυο συμμαχικών αεροπλανοφόρων στη Σούδα, του πυρηνοκίνητου Γαλλικού Charles De Gaulle αλλά και του Ισπανικού Juan Carlos αποτελεί μια ακόμη ηχηρή απόδειξη του κομβικού ρόλου της Κρήτης στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Από: newpost.gr  / Του Κώστα Σαρικά 
 
Η ταυτόχρονη παρουσία δυο συμμαχικών αεροπλανοφόρων στη Σούδα, του πυρηνοκίνητου Γαλλικού Charles De Gaulle αλλά και του Ισπανικού Juan Carlos αποτελεί μια ακόμη ηχηρή απόδειξη του κομβικού ρόλου της Κρήτης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ώρα που η εδώ και καιρό ασταθής Τουρκία συνταράσσεται συθέμελα από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου η ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο με τη δύση και πρώτες τις ΗΠΑ να δίνουν σταθερά ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας και να την αναδεικνύουν έντονα ως κόμβο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Τα ξημερώματα έδεσε στη Σούδα το πανίσχυρο Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle ενώ το μεσημέρι στη ναυτική βάση κατέπλευσε και το Ισπανικό Juan Carlos.Tα δύο σύμβολα ναυτικής ισχύος των χωρών τους επέλεξαν την Ελλάδα ως αγκυροβόλιο τους στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι αποτελεί το πιο ασφαλές καταφύγιο στην περιοχή με τη χώρα μας να έχει μετατραπεί σε πάροχο σταθερότητας σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν των κρατών στην περιοχή όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα.

Είχε προηγηθεί το αγκυροβόλιο του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου George W. Bush στον Πειραιά πριν από λίγες ημέρες ενώ στη Σούδα δίπλα στα δύο συμμαχικά αεροπλανοφόρα έχει καταπλεύσει και το μήκους 230 μέτρων Αμερικανικό πλοίο-βάση Hershel Woody Williams.

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας έχουν προγραμματιστεί από το ΓΕΕΘΑ μια σειρά από κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα συμμαχικά πλοία με αποκορύφωμα τις κοινές ασκήσεις μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας με τα Γαλλικά Rafale του Marine Nationale τα οποία θα απονηώνονται από το Charles De Gaulle.

Και μάλιστα κάποιες από αυτές θα πραγματοποιηθούν σε θαλάσσιες περιοχής στις οποίες η Τουρκία το προηγούμενο διάστημα διεκδικούσε δικαιώματα. Όμως ο σεισμός στη γείτονα χώρα φαίνεται ότι άλλαξε όλα τα δεδομένα. Η ναυτική άσκηση-σύμβολο του αναθεωρητισμού της Άγκυρας δεν πραγματοποιήθηκε, οι παραβιάσεις από μαχητικά έχουν σταματήσει και οι ένοπλες δυνάμεις των γειτόνων επικεντρώνονται στην αρωγή προς τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Αντίθετα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και των τριών κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά χωρίς την παραμικρή αλλαγή με την επιχειρησιακή ετοιμότητα τους να διατηρείται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Το Πολεμικό Ναυτικό ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία τις ασκήσεις «ΑΣΤΡΑΠΗ», «ΟΡΜΗ» και «ΒΡΟΝΤΗ» στις οποίες έλαβε μέρος μεγάλος αριθμός Μονάδων Επιφανείας, φρεγάτες, ταχέα σκάφη κατευθυνόμενων βλημάτων, κανονιοφόρων, υποβρυχίων, ιπτάμενων μέσων αλλά και Στελεχών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και της 337 Μοίρας «Φάντασμα» επέστρεψαν από τη Σαουδική έπειτα από εντυπωσιακή συμμετοχή στη μεγάλη άσκηση «Victory Of Spears». Ενώ την ίδια  ώρα  «γεράκια» της HAF από την 341 «ΒΕΛΟΣ» και 347 «ΠΕΡΣΕΑΣ» λαμβάνουν μέρος στο «Top Gun» ΝΑΤΟικό σχολείο στο Albacete της Ισπανίας.

Εντυπωσιακές είναι οι πρώτες εικόνες από την κοινή Ελληνοαμερικανική άσκηση «Thracian Cooperation» η οποία βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη στη Θράκη και συγκεκριμένα στο Πετροχώρι της Ξάνθης. Άσκηση η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις τόσο από Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης όσο και από αξιωματούχους της γείτονος. Πλέον η σταθερή στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ μια ανάσα από τα σύνορα αποτελεί γεγονός δεδομένο με την Αλεξανδρούπολη να αποτελεί κόμβο για τους Αμερικανούς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail