Νέες πληγές από το σεισμό στην τουρκική οικονομία

Οι μαρτυρίες όλων όσοι έχουν επισκεφτεί τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας είναι συγκλονιστικές. Μιλούν για ολόκληρες συνοικίες κατεστραμμένες με βουνό τα μπάζα στους δρόμους, καθώς τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο. Κτήρια που στεγάζουν σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες είτε σωριάστηκαν στο έδαφος είτε είναι ακατάλληλα για χρήση.

Από: philenews.com / Της Ξένιας Τούρκη

Τα ποσά που πρέπει να καταβληθούν για την ανοικοδόμηση είναι τεράστια. Αν το κόστος των σεισμών του 1999 ανήλθε στα 23 δισεκατομμύρια δολάρια, γίνεται αντιληπτό πόσο μεγαλύτερο θα είναι για τους τελευταίους σεισμούς, που έχουν πλήξει σοβαρά 10 επαρχίες και 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους στα νοτιοανατολικά της χώρας. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων (Turkonfed) η ζημιά για την οικονομία υπολογίζεται σε 84 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου το 10% του ΑΕΠ της τουρκικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, οι δύο μεγάλοι σεισμοί και η μετασεισμική δραστηριότητα εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους περίπου 70,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κτήρια και υποδομές και επιπλέον απώλειες ύψους 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εθνικό εισόδημα. Σύμφωνα με την Turkonfed, οι απώλειες στο εργατικό δυναμικό θα κοστίσουν θα κοστίσουν 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται φυσικά για πολύ μεγάλα νούμερα. Και έρχονται σε μια μάλιστα δύσκολη περίοδο για την τουρκική οικονομία, που έχει να αντιμετωπίσει πληθωρισμό σε διψήφια νούμερα, άνοδο των τιμών και μείωση του βιοτικού επιπέδου των περισσότερων πολιτών. Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλοντας να προκαταλάβει, έσπευσε να δηλώσει πως θα δοθεί οικονομική βοήθεια σε όλους τους πληγέντες και να υποσχεθεί πως οι κατεστραμμένες περιοχές γρήγορα θα ανοικοδομηθούν.

Όμως οι πληγές που άνοιξε η καταστροφή είναι βαθιές και δεν αναμένεται να επουλωθούν πριν από την παρέλευση πολλών μηνών, αν όχι και χρόνων. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναγκαστικά θα περιοριστεί και μάλιστα σε μια ευαίσθητη συγκυρία εφαρμογής ανορθόδοξων οικονομικών και νομισματικών πολιτικών από τον Τούρκο πρόεδρο και το οικονομικό του επιτελείο. Το πρακτορείο Reuters εκτιμά ότι εξαιτίας του σεισμού η ανάπτυξη στην Τουρκία θα είναι εφέτος από 0,2% έως 2% χαμηλότερη, ενώ αξιωματούχος της κυβέρνησης εκτίμησε ότι τελικά η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1% έως 2% χαμηλότερο από τον στόχο της Άγκυρας για ανάπτυξη 5%.

Η οικονομία υπήρξε από τα δυνατά χαρτιά του Ταγίπ Ερντογάν. Το ερώτημα είναι τι ρόλο θα παίξει τώρα στις προσπάθειες επανεκλογής του. Αυτό που διαφαίνεται είναι πως η χώρα εισέρχεται σε περίοδο αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας. Κάτι που είναι βέβαιο πως θα έχει και πολιτικές επιπτώσεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail