Χαράτσι εισφορών στους παράλληλα απασχολούμενους

Αυξημένες εισφορές καλούνται να πληρώσουν, αναδρομικά από τον Ιανουάριο και οι μισθωτοί που έχουν παράλληλη απασχόληση, δηλαδή έχουν «μπλοκάκι» για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

Από: sofokleousin.gr

Αυτό οφείλεται στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους και παρασύρει, υπό προϋποθέσεις, και τους παράλληλα απασχολούμενους μισθωτούς.

Σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία, οι  μισθωτοί που έχουν παράλληλη απασχόληση και ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή αγρότες εξαιρούνται από την πληρωμή εισφορών προς τον ΕΦΚΑ για τα έσοδα από το «μπλοκάκι», εφόσον από τη μισθωτή εργασία, πληρώνουν εισφορά ίση τουλάχιστον με το ποσό που αναλογεί στη 2η ασφαλιστική κατηγορία των μη μισθωτών.

Έως και τον Δεκέμβριο του 2022, το ποσό της εισφοράς της 2η ασφαλιστικής κατηγορίας ήταν 252 ευρώ, αλλά μετά την αύξηση των εισφορών κατά 9,64% από τον Ιανουάριο του 2023, διαμορφώθηκε σε 276,31 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι, από Ιανουάριο του 2023 ανέβηκε ο πήχης του ορίου των εισφορών, που καθορίζει εάν θα πληρωθεί επιπλέον ποσό στον ΕΦΚΑ.

Στην πράξη, εάν οι εισφορές που ο παράλληλα απασχολούμενος καταβάλει ως μισθωτός είναι τουλάχιστον 276,31 ευρώ, τότε, δεν καταβάλει επιπλέον εισφορές, ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Εφόσον οι εισφορές από της μισθωτή εργασία είναι χαμηλότερες, τότε θα καταβάλλει τη διαφορά, από το ποσό των 276,31 ευρώ.

Παράδειγμα, αν οι εισφορές ως μισθωτός είναι 200 ευρώ τον μήνα εφόσον έχει και μπλοκάκι, ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων που έχει από το ελευθέριο επάγγελμα, θα πρέπει να πληρώνει στον ΕΦΚΑ το ποσό των 76,31 ευρώ τον μήνα, για να συμπληρωθεί το ποσό της εισφοράς της Β΄ Ασφαλιστικής Κατηγορίας.

Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022, ο ίδιος παράλληλα απασχολούμενος, πλήρωνε 52 ευρώ επιπλέον και φέτος το μηνιαίο κόστος ανεβαίνει κατά 24 ευρώ.

Αν οι εισφορές που πληρώνει ως μισθωτός είναι 250 ευρώ τον μήνα, τότε, το 2022 πλήρωνε 2 ευρώ τον μήνα επιπλέον στον ΕΦΚΑ, ενώ φέτος θα πληρώνει 26,31 ευρώ τον μήνα.

Σημειώνεται πως οι παράλληλα απασχολούμενοι μισθωτοί και με μπλοκάκι είναι εκατοντάδες χιλιάδες και πρόκειται κυρίως για χαμηλόμισθους, με αμοιβές έως 1.000 ευρώ, οι οποίοι, μέσω του ελευθέριου επαγγέλματος συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail