Ο μέγας σεισμός που «κόντυνε» την Τουρκία

Η αλαζονική και επιθετική Τουρκία υπέστη μια βιβλική φυσική καταστροφή από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου ‘23. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι: «Ήταν θέλημα Θεού». Μάλλον για «Θεία Δίκη» πρόκειται, που αποφάσισε να «κοντύνει» τις φιλοδοξίες της Τουρκίας, αφού κανένας άλλος δεν το επιχειρούσε.

Από: ellinikiantistasi.gr - Του Νικηφόρου Βαρονέτου

Η τουρκική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τρεις μήνες, δέκα νοτιανατολικές επαρχίες της χώρας όπου ζουν 13 εκατομμύρια άνθρωποι ή το 15% του συνολικού πληθυσμού. Μια εβδομάδα μετά τους σεισμούς έχουν καταγραφεί περίπου 30.000 νεκροί και αναμένεται αυτός ο αριθμός να διπλασιαστεί όταν εκκαθαριστούν τα ερείπια. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και αγνοούμενοι. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι, ενώ πέραν από τις χιλιάδες κατοικίες καταστράφηκαν οι υποδομές και οι περισσότερες παραγωγικές επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι το 10% του ΑΕΠ της Τουρκίας προέρχεται από την πληγείσα περιοχή. Θα απαιτηθούν πολλά χρόνια, πάνω από μια δεκαετία και πολλά χρήματα, για την αποκατάσταση της προηγούμενης κατάστασης στις επαρχίες αυτές.

Όπως ήταν φυσικό, λόγω του μεγέθους της καταστροφής, άμεσα εκδηλώθηκε μια διεθνής συμπαράσταση και εστάλη επείγουσα βοήθεια από δεκάδες χώρες. Πρόκειται για ομάδες έρευνας και διάσωσης για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από τα ερείπια. Ορθά η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες μεταξύ αυτών. Για το πώς, όμως, η τουρκική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται αυτή τη διεθνή βοήθεια αρκεί να επισημάνουμε ότι αρνήθηκε τη συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την Άγκυρα πιο σημαντικό από τους ανθρώπους κάτω από τα ερείπια είναι η υπεράσπιση της στρατηγικής της να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, να την θεωρεί «εκλιπούσα». Αυτά για τους αφελείς – ανθρωπιστές.

Μετά όμως την ορθή αποστολή των ομάδων έρευνας και διάσωσης, στην Ελλάδα εκδηλώθηκαν, για πολιτικούς σκοπούς, υπερβολικές ενέργειες. Πολλοί Δήμοι, Περιφέρειες, Σωματεία και το «Όλοι μαζί μπορούμε» του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού SKY (μέχρι πρόσφατα μετέδιδε τουρκικά σίριαλ) υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών άρχισαν να συγκεντρώνουν τρόφιμα μακράς διαρκείας, φάρμακα, κουβέρτες και σκηνές για τους σεισμοπαθείς, εκμεταλλευόμενοι τα ανθρωπιστικά αισθήματα των πολιτών. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε ένα βήμα παραπέρα. Από τις Βρυξέλλες ζήτησε τη διοργάνωση Διάσκεψης Δωρητών για να βοηθηθεί η Τουρκία. Γιατί όμως όλα αυτά;

Η Τουρκία δεν είναι η κατεστραμμένη Συρία, είναι μια μεγάλη και ισχυρή χώρα. Έχει – παράγει και αλεύρι και γάλατα εβαπορέ και μακαρόνια και μπισκότα και κουβέρτες και αν δεν έχει επαρκείς ποσότητες μπορεί να τα αγοράσει από τις διεθνείς αγορές. Το πρόβλημα δεν είναι η επάρκεια των διαφόρων αγαθών, αλλά, η ορθή και έγκαιρη διανομή τους από τις υπηρεσίες του τουρκικού κράτους.

Μήπως δεν έχει τα χρήματα; Μα ξοδεύει κάθε χρόνο εκατομμύρια δολάρια για οπλικά συστήματα, για να κατασκευάζει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Με έναν από αυτούς μάλιστα, τον Tyfun (Τυφώνας), απειλούσε, πριν λίγο καιρό, να πλήξει την Αθήνα. Είναι διατεθειμένη να πληρώσει 20 δις. δολάρια για να αγοράσει από τους Αμερικανούς τα F-16, που θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας. Σημειώνουμε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τουρκίας για το 2023 ανέρχεται σε 25 δις δολάρια.

Να μειώσει λοιπόν τις στρατιωτικές δαπάνες της η Τουρκία για να περιθάλψει και να αποκαταστήσει όσους επλήγησαν από το μέγα σεισμό. Εξάλλου δεν απειλείται από καμιά γειτονική της χώρα. Είναι εκείνη που απειλεί όλους σχεδόν τους γείτονές της. Η Άγκυρα όμως θέλει και τους εξοπλισμούς της να διατηρήσει και να εισπράξει τη διεθνή και ελληνική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους.

Στην Αθήνα, η βιβλική καταστροφή επανέφερε στην επιφάνεια, τη λεγόμενη «διπλωματία των σεισμών». Το αγαπημένο αφήγημα των οπαδών του συνεχούς κατευνασμού της Τουρκίας προκειμένου να υλοποιήσουν τον «ανεκπλήρωτο πόθος τους». Το συνεχή εφ’ όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία. Τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια πανηγύρισαν γιατί ο εκπρόσωπος του τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθεια. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας έτρεξε στην Αντιόχεια για να συναντηθεί και να αγκαλιάσει το φίλο του, όπως τον αποκαλεί, Μεβλούτ (Τσαβούσογλου).

Ας μην έχουμε, για μια ακόμη φορά, αυταπάτες. Η λαβωμένη Τουρκία «γλύφει τώρα τις πληγές της». Προσωρινά και μόνο «κόντυνε» γεωπολιτικά. Θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να ανακάμψει. Σ’ αυτό το διάστημα μάλλον δε θα προκαλεί ρητορικά ή επί του πεδίου τους Έλληνες. Η τουρκική στρατηγική όμως για τη συρρίκνωση του Ελληνισμού, από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο, δεν πρόκειται να αλλάξει είτε με τον Ερντογάν είτε με οποιονδήποτε άλλον.

Υ.Γ. Το σκίτσο είναι από το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo: “Σεισμός στην Τουρκία-ή ίδια δε χρειάζεται να στείλει άρματα”. Το σκίτσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail