Για ποιους λόγους ο Καραμανλής γύρισε την πλάτη στον Μητσοτάκη

– Το μαύρο άσπρο κάνει το Μέγαρο Μαξίμου – Προβληματισμός και ανησυχία στις τάξεις της ΝΔ

Ψήφο δυσπιστίας έναντι του Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και αποδοκιμασίας για τα «έργα και τις ημέρες» του συνιστά η απόφαση του Κ. Καραμανλή να αποχωρήσει από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και να μην είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Από: Το Παρόν

Αποτελεί δε απότοκο της απογοήτευσης ή και της δυσφορίας του για πολιτικές (πρακτικές) του Μεγάρου Μαξίμου σε μια σειρά θεμάτων που –ορισμένα από αυτά– άπτονται των δημοκρατικών θεσμών (υποκλοπές), και όχι μόνο. Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν ήθελε να είναι πλέον μέλος μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της οποίας ηγείται ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Πέραν των άλλων και για το γεγονός ότι τα τελευταία τέσσερα – πέντε χρόνια έχει βάλει τη Νέα Δημοκρατία σε πορεία αποκλίνουσα από τις ιδρυτικές αρχές της. Και όσο και αν το πρωθυπουργικό επιτελείο, με την αρωγή των φίλα προσκείμενων Μέσων Ενημέρωσης, προσπάθησε να δώσει μια ειδυλλιακή εικόνα για τις σχέσεις νυν και πρώην πρωθυπουργού, μια σειρά γεγονότα και ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Κ. Καραμανλής πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση με… βαριά αισθήματα.

Αν και ήταν ένα ζήτημα που τον απασχολούσε μήνες, αν όχι χρόνια, ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να προσχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση παραμονές εκλογών, προκαλώντας, όπως είναι φυσικό, ποικίλες ερμηνείες, σενάρια και εικασίες που κατά κανόνα τροφοδοτούν την εσωστρέφεια. Και είναι αμφίβολο αν το διάστημα που απομένει μέχρι την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες είναι αρκετό για να απορροφηθούν οι κραδασμοί.

Το δεύτερο στοιχείο που υποδηλώνει την πρόθεση του Κ. Καραμανλή να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή έναντι του σημερινού πρωθυπουργού είναι ότι στη δήλωσή του υπογραμμίζει τη στήριξή του στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά σε κανένα σημείο δεν αναφέρει το όνομα του Κυρ. Μητσοτάκη.

Τρίτο στοιχείο άξιο επισήμανσης είναι το γεγονός ότι στην ίδια δήλωση ο πρώην πρωθυπουργός κάνει μνεία στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή και στις ιδεολογικές αρχές της παράταξης, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επισημάνει ότι επί των ημερών του Κυρ. Μητσοτάκη η παράταξη έχει αποκλίνει από τις ιδρυτικές της αρχές.

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Καραμανλή
Ερωτηματικό παραμένει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Κ. Καραμανλή, αν δηλαδή θα παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις από κοντά ή θα απέχει πλήρως. Πάντως πρέπει να θεωρείται απίθανο να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ή δημόσια παρέμβαση που θα δημιουργεί προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία, ειδικά δε κατά την προεκλογική περίοδο. Τώρα, αν θα… θα μπει στη μάχη για να παραμείνει πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες (εβδομάδες). Παρά την προσπάθειά τους να αμβλύνουν τις δυσμενείς εντυπώσεις και να περιορίσουν τους εσωκομματικούς κραδασμούς, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αμηχανία αλλά και προβληματισμός ως προς τι θα σημάνει στην πράξη η αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού. Προβληματισμός εκφράζεται και από βουλευτές και στελέχη για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι καραμανλικοί ψηφοφόροι ειδικά στη Θεσσαλονίκη, αλλά και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο πρώην πρωθυπουργός είχε ανέκαθεν ισχυρά ερείσματα.

Κεραυνός εν αιθρία!
«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή. Ως εκ τούτου, δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα. Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία της, τις αρχές και τις αξίες της», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail