Ψευδοκράτος: Αντιπαράθεση για αλλαγή του ονόματος

Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει στα κατεχόμενα για το θέμα της αλλαγής ονομασίας το ψευδοκράτους. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ, γίνονται σκέψεις προκειμένου το «τουρκική δημοκρατία βόρειας Κύπρου» να αντικατασταθεί με το «τουρκική δημοκρατία Κύπρου». 

Από: philenews.com

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν (πηγή ΓΤΠ) έγραψε πως ο γενικός γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Ασίμ Ακάνσοϊ επέκρινε τις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ αναφορά με το θέμα της αλλαγής της ονομασίας του ψευδοκράτους.

Ο κ. Ακάνσοϊ, ο οποίος μιλούσε ενώπιον της «βουλής», είπε ότι «η τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι ο ιδρυτικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι αυτά τα δικαιώματα δεν πρόκειται να εγκαταλειφθούν και ότι δεν μπορεί κάποιος που πιστεύει στη βούληση, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου να κάνει αυτή τη δήλωση».

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο «υπουργός εργασίας», Χασάν Τάτσοϊμ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ακανσόι, δήλωσε πως «ο λαός θα αποφασίσει για την αλλαγή του ονόματος». Είπε επίσης πως στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα αλλαγής του ονόματος και κάλεσε σε ενότητα και αλληλεγγύη.

Δημοσίευμα στην «Κίπρις» αναφέρει ότι ο Ασίμ Ακανσόι, αναφέρθηκε και στο «πρωτόκολλο» με την Τουρκία στο θέμα των «κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών», δηλώνοντας ότι είναι «ένα πρωτόκολλο που έγινε για να παραδώσει τη βούληση (των Τ/κ)» και ότι δεν θα γίνει αποδεκτό από το CTP.

Είπε ότι ο στόχος του «πρωτοκόλλου» είναι η ενίσχυση της πληροφορικής υποδομής και η κατασκευή σχετικών κτιρίων παροχής υπηρεσιών και αναφέρθηκε στην πρόσληψη προσωπικού από το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, τα ιδρύματα κοινωνικής βοήθειας και τα κέντρα κοινωνικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

Υπέδειξε, επίσης, ότι δεν είναι σαφές κατά πόσο αυτή η ομάδα προσωπικού από την Τουρκία θα εκτελεί καθήκοντα για 6 μήνες ή μέχρι την κατασκευή των  κτιρίων και είπε ότι η στήριξη και η βοήθεια από την Τουρκία όσον αφορά την πληροφορική και τα κτίρια είναι φυσιολογική.

Ωστόσο, σημείωσε την αφαίρεση αρμοδιοτήτων του  «τμήματος κοινωνικών υπηρεσιών», στο οποίο δεν έχει διοριστεί «διευθυντής», είπε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα όπως η έλλειψη προσωπικού και εκτελεί καθήκοντα καθορισμένα με «νόμο», λέγοντας ότι θα αποδυναμωθεί από μια νέα δομή και αυτό μπορεί να κλονίσει τις κοινωνικές αξίες.

Ο Ερσίν Τατάρ σε πρόσφατη συνέντευξη του και απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις για αλλαγή του ονόματος του κατοχικού καθεστώτος από «ΤΔΒΚ» σε «Τουρκική Δημοκρατία Κύπρου», ο Τατάρ υποστήριξε: «Το όνομα του κράτους στον νότο είναι Κυπριακή Δημοκρατία. Ουδέποτε τους αποκάλεσαν ‘κράτος του νότου’. Για να υπάρξει ισότητα πρέπει να γίνουμε Τουρκικό Δημοκρατία της Κύπρου. Υπάρχουν αντιφάσεις όπως δήθεν φυλάκισα τον εαυτό μου στον βορρά, δεν διεκδικώ δικαιώματα σε αποκλειστικές οικονομικές ζώνες 200 μιλίων στην Λεμεσό. Οι διπλωμάτες αυτής της υπόθεσης και τα ανώτερα μυαλά που θα αξιολογήσουν καλύτερα αυτή την υπόθεση, αναφέρουν να γίνουμε ‘Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου’. Η αλλαγή ονόματος θέλει συνταγματική τροποποίηση και στήριξη της κοινής γνώμης. Με τον χρόνο θα βρει μια μορφή. Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είπε ενσυνείδητα ‘Τουρκική Κράτος της Κύπρου’. Δεν είναι ίδιο το Τουρκικό Κράτος της Κύπρου στο οποίο αναφέρθηκε ο Φουάτ Οκτάι με το Τουρκικό Κράτος της Κύπρου που αναφέρθηκε στο Σχέδιο Ανάν».        

Η εξέλιξη αυτή παραπέμπει και σε αλλαγή προσέγγισης της τουρκικής πλευράς η οποία μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν να κάνει σχέδια για προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου. Παράλληλα φαίνεται και μέσα από τις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να έρθει το κατοχικό καθεστώς και να διεκδικεί το δικό του «μερίδιο» εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail