Η Κίνα θέλει και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο, ένα νέο γεωπολιτικό σκηνικό άρχισε να στήνεται, με το παλιό όπως στήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο να ξηλώνεται. Και ενώ οι επιδιώξεις των περισσότερων παιχτών ήταν ξεκάθαρες, ο αμφίσημος ρόλος της Κίνας δημιουργεί ερωτηματικά για την στάση της στο ουκρανικό αλλά όχι για τις επιδιώξεις της.

Από: philenews.com / Της Ξένιας Τούρκη

Η κινεζική ηγεσία επιχειρεί να εξισορροπήσει πατώντας σε δύο βάρκες. Από τη μια αποσκοπεί στην ενίσχυση της συμμαχίας της με τη Ρωσία, προφανώς για να αντισταθμίσει την αμερικανική ισχύ και να μετριάσουν την αυξανόμενη στρατηγική πίεση από την Δύση. Από την άλλη, αν και υποστηρίζει τη Μόσχα, δεν έδειξε ιδιαίτερα πρόθυμη να προβεί σε θερμές δηλώσεις συμπαράστασης και το κυριότερο δεν αντέδρασε στις κυρώσεις που υποβλήθηκαν στη Ρωσία, τουλάχιστον στο βαθμό που θα έμπαιναν στο στόχαστρο κινεζικές εταιρείες και συμφέροντα. Προφανώς επειδή η διατήρηση της πρόσβασης στην παγκόσμια αγορά είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε οικονομική σύνδεση με την Ρωσία.

Με απλά λόγια, η Κίνα δεν ενδιαφέρεται να γίνει ο πληρεξούσιος της Ρωσίας, αφού αυτό που θέλει είναι να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα. Και αυτό μπορεί να γίνει διατηρώντας καλές σχέσεις με όλους και ειδικά με τη Δύση και τις αγορές της. Επομένως, όσο και αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να πουλήσει την εικόνα ενός ενιαίου μετώπου με την Κίνα αλλά και με την Ινδία τον άλλο γίγαντα της Ασίας, η αλήθεια είναι διαφορετική.

Εκείνο, που είναι ξεκάθαρο είναι πως το Πεκίνο θέλει να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Έτσι, ενώ δεν έχει καταδικάσει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συντονίζεται διπλωματικά με τη Μόσχα και απέχει από τις καταδικαστικές ψηφοφορίες των Ηνωμένων Εθνών, την ίδια ώρα εκμεταλλεύεται πλήρως το φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο για να τροφοδοτεί την τεράστια βιομηχανία του.

Η ουκρανική κρίση δίνει στην κινεζική ηγεσία την ευκαιρία να επιβεβαιώσει πως έχει το πάνω χέρι στις σχέσεις της με τη Ρωσία. Όχι, πως με εξαίρεση το Κρεμλίνο, κανένας αμφέβαλλε για αυτό, αλλά η αποδυνάμωση της Μόσχας στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, ανοίγει διάπλατα για την Κίνα να κάνει παιχνίδι. Που βέβαια, δεν θα πάρει ποτέ τα όπλα και να εισβάλει σε μια άλλη χώρα, αλλά θα συνεχίσει να το κάνει μέσα από την οικονομική της κυρίως ισχύ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail