Απειλητικά Ρίχτερ: Κρίσιμο εξάμηνο για σεισμό στην Κύπρο

Εντός έξι μηνών από τον σεισμό της Τουρκίας δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί σεισμός και στην Κύπρο, ο οποίος, ωστόσο, δεν αναμένεται να υπερβαίνει τους 6,5 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ. Στην εκτίμηση αυτή προέβη μιλώντας στον «Φ» ο πρώην επικεφαλής του σεισμολογικού, Κυριάκος Σολωμής, αξιολογώντας τις πιθανές παρενέργειες και επιδράσεις του τελευταίου σεισμού.

Από: philenews.com

Τον κίνδυνο επηρεασμού του «Κυπριακού Τόξου» (το οποίο ευθύνεται για τους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου) υπέδειξαν και οι καθηγητές σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος και Ευθύμιος Λέκκας.

Κάπως διαφορετική είναι η προσέγγιση του διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Χριστόδουλου Χατζηγεωργίου, ο οποίος θεωρεί, πως το γεγονός ότι οι σεισμοί εκδηλώθηκαν στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας μπορεί να περιορίζει τη διέγερση του «Κυπριακού Τόξου».

Η πιθανή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κύπρου μπορεί να οφείλεται στις ανακατατάξεις που θα επέλθουν συνεπεία του σεισμού της Τουρκίας. Ο κ. Σολωμής υποδεικνύει, πως τα τελευταία 150 χρόνια στην Κύπρο δεν εκδηλώθηκε σεισμός πέραν των 6,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως από πιθανή εκδήλωση σεισμού, οι περιοχές που ίσως επηρεαστούν είναι αυτές του Αποστόλου Ανδρέα, της Αμμοχώστου του Παραλιμνίου και ενδεχομένως και της Λάρνακας. Αν ο σεισμός εκδηλωθεί περίπου 50-60 χιλιόμετρα ανατολικά του Παραλιμνίου, αναμένεται να επηρεαστούν κυρίως οι ανατολικές περιοχές, είπε ο κ. Σολωμής, επαναλαμβάνοντας, πως ως προς τις ζημιές δεν πρέπει να αναμένονται φαινόμενα ανάλογα της Τουρκίας, κάτι το οποίο αποδίδεται στο γεγονός ότι το «Κυπριακό Τόξο» που συνήθως προκαλεί τους σεισμούς στην Κύπρο, είναι υποθαλάσσιο αλλά και στο γεγονός ότι τα κτήρια εδώ είναι σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς κατασκευής και συντήρησης.

Παρατήρησε επίσης, πως σύμφωνα με τη θεωρία, τον σεισμό της Τουρκίας (μεγέθους 7,8 Ρίχτερ) θα ακολουθήσουν δέκα μετασεισμοί 6,8 βαθμών και άλλοι 100 σεισμοί μεγέθους 5,8 βαθμών Ρίχτερ και βεβαίως εκατοντάδες σεισμοί μικρότερου μεγέθους.

Παρά το ότι οι οικοδομές στην Κύπρο φαίνεται να είναι καλύτερης ποιότητας, από κατασκευαστικής πλευράς (σε σχέση με αυτές που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι στην Τουρκία) δεν παύει να αποτελεί γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες οικοδομές στον τόπο μας κτίστηκαν πριν την υιοθέτηση του κυπριακού αντισεισμικού κώδικα το 1994 και του ευρωπαϊκού αντισεισμικού κώδικα το 2012.

Συγκεκριμένα, με βάση την τελευταία απογραφή του 2011 (και χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν ότι έκτοτε παρήλθαν περίπου 12 χρόνια, κάτι το οποίο οδήγησε στην αύξηση της ηλικίας των οικοδομών) η κατάσταση παρουσιάζεται ως εξής:

Πριν το 1919 κτίστηκαν 3.968 κατοικίες, μεταξύ 1919-1945 κτίστηκαν 9.129, μεταξύ 1946-1960 κτίστηκαν 20.343, μεταξύ 1961-1970 κτίστηκαν 24.255, μεταξύ 1971-1980 ανεγέρθησαν 61.247, μεταξύ 1981-1990 κατασκευάστηκαν 85.503, μεταξύ 1991-2000 70.094, μεταξύ 2001-2005 κτίστηκαν 54.897, το 2006 κτίστηκαν 17.914, το 2007 16.438, το 2008 19.200, το 2009 16.343, το 2010 12.124 και το 2011 10.098. Για άλλες 9.506 δεν δηλώθηκε πότε κτίστηκαν.

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, κατά το έτος 2011, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, είχαν κτιστεί περισσότερα σπίτια από όσα κτίστηκαν την περίοδο 1919-1945, δηλαδή σε διάστημα 26 χρόνων.

Όπως, επίσης προκύπτει από τα στοιχεία, μεγάλης κλίμακας οικοδομική ανάπτυξη παρατηρήθηκε την περίοδο 2006-2009. 

Υπό κατεδάφιση είχαν κριθεί 252 κατοικίες οι οποίες κτίστηκαν πριν το 1919, 297 που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1919-1945, 270 κατοικίες που κτίστηκαν την περίοδο 1946-1960, 99 οικίες που ανεγέρθησαν την περίοδο 1961-1970 και 165 της περιόδου 1971-1980. 

Σημειώνεται, ότι μετά τον μεγάλο σεισμό του 1996 διενεργήθηκε έλεγχος σε πέραν των 10.000 οικοδομών, οι οποίες υπέστησαν μεγάλες ή και μικρές ζημιές. Ο έλεγχος διενεργήθηκε από συνεργεία πολιτικών μηχανικών του ΕΤΕΚ και σχεδόν στο σύνολο τους επιδιορθώθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ή και χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως 43 πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς που πέρασαν από εργαστηριακό έλεγχο και όχι από οπτικό ο οποίος είναι δυνατόν να ξεγελάσει τον ελέγχοντα λειτουργό, διαπιστώθηκε ότι είναι μη επισκευάσιμες. Οι πολυκατοικίες αυτές αποτελούνται από 400 διαμερίσματα και αντιλαμβάνεται κανείς ποιες δυνατόν να είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση καταστροφικού σεισμού. Βεβαίως, όπως ελέχθη και ενώπιον της Βουλής, όπου συζητήθηκε το θέμα, κάποιες από αυτές κρίθηκαν μη επισκευάσιμες όχι επειδή στατικά είναι επικίνδυνες, αλλά επειδή το κόστος επιδιόρθωσης τους προσεγγίζει το κόστος αναδόμησης τους.

Η τεκτονική πλάκα της Κύπρου μετακινείται 5-6 εκ. τον χρόνο

Το πιο κοντινό σημείο του «Κυπριακού Τόξου», του οποίου η δραστηριότητα θεωρείται υπεύθυνη για την πρόκληση των σεισμών στην Κύπρο, απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από τον πλησιέστερο χερσαίο χώρο του νησιού. 

Το «Τόξο» αποτελεί το όριο σύγκρουσης των τεκτονικών πλακών, δηλαδή της Αφρικανικής με την Ευρωασιατική, στο ενδιάμεσο των οποίων βρίσκεται η πλάκα της Κύπρου. Το πλάτος του «Κυπριακού Τόξου» εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 40-70 χιλιόμετρα νοτίως της Λάρνακας. 

Σε κάποιο σημείο, επειδή οι πλάκες συγκρούστηκαν σε διάφορα σημεία μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, θεωρείται ότι «κλείδωσαν» και θεωρητικά, σταμάτησε η μετατόπιση τους ή η μετακίνηση εξελίσσεται πιο αργά. Η πλάκα στην περιοχή της Κύπρου μετακινείται 5-6 εκατοστά τον χρόνο ενώ στην περιοχή του ρήγματος μετασχηματισμού μεταξύ Ισραήλ, Λιβάνου, Συρίας, Τουρκίας, κινείται μεταξύ 20-30 εκατοστά τον χρόνο και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετακίνηση μετά την περιοχή της Ιαπωνίας. Η συσσώρευση της ενέργειας εκτονώνεται με τους σεισμούς. Από τον Ακάμα μέχρι τον Ισραήλ θεωρείται ότι η διάρρηξη των πετρωμάτων είναι παράλληλη, όπως την περίπτωση της Τουρκίας. 

Οι μετακινήσεις, ένεκα της σύγκρουσης των πλακών, επηρεάζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την ελαστικότητα των πετρωμάτων των περιοχών στις οποίες γίνεται αισθητός ο σεισμός. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται δεδομένο ότι επηρεάζεται και η Κύπρος της οποίας τα πετρώματα καταλαμβάνουν νέα θέση, ένεκα της μετακίνησής τους συνεπεία του σεισμού.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε σε δηλώσεις του, πως στην περίπτωση του σεισμού της Τουρκίας ενεργοποιήθηκε μεγάλη σεισμική ζώνη μήκους 250 χιλιομέτρων. Κατά τον ίδιο, η σεισμική δραστηριότητα προήλθε από τη διείσδυση της πλάκας της Αραβίας στον τουρκικό χώρο. Περαιτέρω εκτίμησε, πως η τελευταία σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία επηρεάζει το «Κυπριακό Τόξο» ανατολικά της Αγίας Νάπας. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως τα ρήγματα της περιοχής δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλα ώστε να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες. Δεν μπορούν, είπε, να δώσουν πολύ μεγάλο σεισμό. Δεν απέκλεισε, εξάλλου, το ενδεχόμενο ο σεισμός της περασμένης Κυριακής στο Παραλίμνι να σχετίζεται με τον σεισμό της Τουρκίας. Ο κ. Λέκκας παρατήρησε επίσης, πως το «Κυπριακό Τόξο» βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο, οπόταν οι επιπτώσεις ενός σεισμού δεν θα είναι τόσο μεγάλες.

ΠΡΟΤΡΟΠΗ

Του φρονίμου τα παιδιά

Το γεγονός ότι ζούμε σε σεισμογενή περιοχή έπρεπε να ενεργοποιήσει την Πολιτεία όχι σήμερα αλλά εδώ και πολλά χρόνια. Δεκάδες χιλιάδες οικοδομές κατασκευάστηκαν όταν δεν γνωρίζαμε τι σημαίνει αντισεισμικός κώδικας και αντισεισμική προστασία. Ωστόσο, από το 1953 όταν εκδηλώθηκε ο σεισμός στην Πάφο μέχρι το 1995 που επαναλήφθηκε η σεισμική δραστηριότητα, υπήρχε χρόνος ενεργοποίησης του κράτους. Αλλά και μετά το 1995 δεν αξιοποιήθηκε ο χρόνος που μας έδωσε η φύση να λάβουμε τα μέτρα μας. Έστω και τώρα αξίζει τον κόπο να δαπανηθούν χρήματα για έλεγχο των κατασκευών, ακόμη και με επιχορήγηση τουλάχιστον των ευάλωτων ομάδων. Και το κόστος αυτό δεν θα είναι τίποτε μπροστά στις πιθανές ανθρώπινες απώλειες που θα προέλθουν από ένα σεισμό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail