Άρειος Πάγος: Πότε οι γείτονες θα αποζημιώνονται για υπέρβαση οικοδομής

Στην απόφαση πως οι γείτονες οικοδομής που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό δικαιούνται αποζημίωση προχώρησε το Α2 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Από: eleftherostypos.gr / Του Δημήτρη Δαμιανού

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε πως οι ιδιοκτήτες των παρακείμενων πληττόμενων ακινήτων δικαιούνται αποζημίωση από τον αυθαιρετούντα για μείωση της αξίας του ακινήτου τους (κατά 20% περίπου) επειδή μειώνονται ο αερισμός, ο φωτισμός, ο ηλιασμός και η θέα των ακινήτων τους, με περαιτέρω συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους και την αισθητική υποβάθμιση της ιδιοκτησίας τους. Στην απόφαση (που αρχικά δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα») οι αρεοπαγίτες αναφέρουν πως από την υπέρβαση του ύψους αφενός «παρεμποδίζεται η θέα στην παρακείμενη κατοικία», αφετέρου «δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός και αερισμός αυτού, με περαιτέρω συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και την αισθητική υποβάθμιση της ιδιοκτησίας».

Παράλληλα, προσθέτουν, οι πολεοδομικές παραβάσεις στην οικοδομή «έχουν επιφέρει απομείωση της αντικειμενικής αξίας του παρακείμενου ακινήτου, το οποίο, σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής, σε συνδυασμό και προς τα λοιπά αποδεικτικά στοιχεία, ανέρχεται σε ποσοστό 20%».

Ετσι, καταλήγουν πως οι ιδιοκτήτες των παρακείμενων πληττόμενων ακινήτων δικαιούνται εύλογη χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη λόγω της προσβολής της προσωπικότητάς τους από τις ενέργειες του παρανομούντα.

Ο Αρειος Πάγος επιλήφθηκε του θέματος μετά την αίτηση αναίρεσης ιδιοκτήτη οικοδομής στην Αττική, ο οποίος είχε καταδικαστεί από το Εφετείο να καταβάλει αποζημίωση περίπου 35.000 ευρώ στους γείτονές του μετά την παράνομη ανέγερση δεύτερου ορόφου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail