Μετά τις εκλογές θα καθορισθούν οι νέες τιμές ζώνης στους Δήμους που υπέβαλαν ένσταση

Τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων τον προσδιορισμό των τιμών ζώνης στις περιοχές που η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Oικονομικών θα αποφασίσει ότι υπάρχουν στρεβλώσεις μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η αρμόδια επιτροπή έχει ξεκινήσει τον έλεγχο των αιτήσεων - ενστάσεων που υπέβαλαν σχεδόν οι μισοί Δήμοι της χώρας και οι οποίοι ζητούν τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, όπως προαναφέρθηκε, οι εκτιμητές θα κληθούν να δώσουν νέες τιμές και οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ εντός του 2023. Σημειώνεται ότι οι νέες τιμές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ που καταβλήθηκε το 2022 και ενδεχομένως και του 2023.

Από: capital.gr - Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών περί τους 145 Δήμους ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.

Η πρώτη ένσταση υποβλήθηκε από τον Δήμο της Αθήνας που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50%. Ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής όπως για παράδειγμα: Γλυφάδα, Καλλιθέα, Μαρούσι, Βριλήσσια, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριος, Παλλήνη, Μοσχάτο-Ταύρος, ενώ δεν είναι λίγοι και οι Δήμοι της περιφέρειας και των νησιωτικών περιοχών που έχουν υποβάλει αίτημα για μείωση των τιμών. Στους Δήμους της περιφέρειας εντάσσονται: Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή κ.λ.π.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν το καλοκαίρι.

Παράλληλα με τις νέες τιμές ζώνης στις περιοχές που αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων από του Δήμους, οι εκτιμητές ακινήτων θα αναλάβουν το έργο της υποβολής προτάσεων για τιμές ζώνης σε ιδιαίτερα δύσκολες περιοχές. Πρόκειται για 2.167 περιοχές που παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Οι περιοχές αυτές θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες εντός του 2023. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε όρους πληθυσμού, οι εν λόγω οικισμοί αντιστοιχούν μόλις στο 1,5% του συνολικού πληθυσμού της Επικράτειας και όπως είναι προφανές, δεν πρόκειται απλώς για απομακρυσμένους αλλά για αραιοκατοικημένους ή ερημωμένους οικισμούς, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συλλογή όχι μόνο τεχνικών αλλά και εμπορικών στοιχείων για τις συγκεκριμένες Ζώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες:

- σε 650 από αυτούς τους οικισμούς δεν υπάρχει ούτε ένας κάτοικος

- σε άλλους 500 κατοικούν το πολύ 10 άτομα

- σε 800 ο τοπικός πληθυσμός φτάνει στα 50 άτομα

- και μόνο στους υπόλοιπους 550 καταγράφονται πάνω από 50 κάτοικοι.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό αυτών των περιοχών είναι ότι στην πλειοψηφία τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, με πολύ χαμηλή εμπορική αξία -εξ ου και είναι σχεδόν ακατοίκητες- συνεπώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει ενεργή οικονομική δραστηριότητα, συναλλαγές και αγοραπωλησίες ακινήτων, ο προσδιορισμός της αξίας και ως εκ τούτου των Τιμών Ζώνης, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail