Τούρκος καθηγητής σεισμολογίας: Πιθανότητα 64% για σεισμό 7 Ρίχτερ ως το 2030 στην Κωνσταντινούπολη

Σε συναγερμό έχουν τεθεί η σεισμολόγοι της Τουρκίας και των γειτονικών χωρών, μετά από το θανατηφόρο χτύπημα των δίδυμων σεισμών, οι οποίοι στις 6 Φεβρουαρίου σκόρπισαν τον θάνατο σε 10 περιφέρειες της νότιας Τουρκίας. Πάνω από 40.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, με τους τραυματίες να έχουν ξεπεράσει τις 100.000 και τους αγνοούμενου να υπολογίζονται σε ακόμα 100.000. 

Από: capital.gr / Του Πέτρου Κράνια

Ως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τη συμπεριφορά της αραβικής πλάκας, το ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας, το ρήγμα που έδωσε προχτές τον επίσης μεγάλο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Δάφνη Συρίας, νότια της Αντιόχειας, αλλά και το πόσο αυτές οι κινήσεις μπορεί να επηρεάσουν το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, απότοκο του οποίου θα μπορούσε να είναι ένας καταστροφικός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη.

Το Παρατηρητήριο Καντίλι, το τουρκικό σεισμολογικό παρατηρητήριο είναι επί ποδός και ο Καθηγητής Ντογάν Καλαφάτ, Διευθυντής του Καντίλι έδωσε το χρονοδιάγραμμα, βάσει πιθανοτήτων των μελετών που έχουν εκπονηθεί: "Μέσα σε 7 χρόνια, θα γίνει σεισμός άνω των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη με πιθανότητα 64%", λέει ο Καλαφάτ.

"Ένας σεισμός μπορεί επίσης να συμβεί στο κεντρικό τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Η θάλασσα του Μαρμαρά θα είναι το επίκεντρο. Ο κίνδυνος από αυτό είναι προφανής. Δεν χρειάζεται να λέμε ότι στον Μαρμαρά το ρήγμα περνά από δω ή από εκεί. Ένας βραχίονας του ρήγματος περνά από τη θάλασσα του Μαρμαρά. Αυτός ο βραχίονας θα προκαλέσει σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ. Αυτές είναι οι μόνες στατιστικές μελέτες που μπορούμε να κάνουμε. Αυτό δίνει 64% πιθανότητα μέχρι το 2030, 75% εκατό πιθανότητα μέχρι το 2050, 95% μέχρι το 2090", ανέφερε ο Καλαφάτ.

Έτερος επικεφαλής μετρήσεων στο Καντίλι ανέφερε τα αποτελέσματα μετρήσεων. Όπως είπε ο καθηγητής Χαλούκ Οζενέρ 7.145 δονήσεις καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Καχραμανμαράς, που έδωσε τους δίδυμους σεισμούς των 7,8 και 7,7 Ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail