Το κόκκινο για τα F-16 πρέπει να παραμείνει αναμμένο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ των υπουργών Εξωτερικών, ΗΠΑ και Τουρκίας, Άντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την περασμένη Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, είχε μεγάλο ενδιαφέρον. 
 
 
Οι Τούρκοι ζητούν διακαώς να αγοράσουν τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσουν τα υφιστάμενα που διαθέτουν. Η συνάντηση δεν ήταν τυχαία όπως και τα αποτελέσματα αυτής. Η Τουρκία προφανώς δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένη, αλλά «κρατά» τις όποιες υποσχέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης. Σημειώνεται η διαρροή του Λευκού Οίκου για την επικείμενη ειδοποίηση του Κογκρέσου για τα τουρκικά F-16. Αυτή η ειδοποίηση δεν στάληκε γιατί η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει τις δυσκολίες. Πρόκειται για μια κίνηση, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια προσπάθειας κατευνασμού της Άγκυρας. Είναι ένα παλιό, δοκιμασμένο εργαλείο, το οποίο δεν αποδίδει. Κι αυτό το γνωρίζουν στην Ουάσινγκτον.

ΕΧΕΙ ενδιαφέρον, πάντως, αυτό που είπε ο Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν. Είπε πως ο Αμερικανός ομόλογός του δεν του υποσχέθηκε τίποτα και δεν του έδωσε καμία ημερομηνία σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. «Δεν μας είπαν τίποτα, όσον αφορά το Κογκρέσο, για το αν και πώς θα παρακάμψουν το εμπόδιο που λέγεται Μενέντεζ» είπε ο Τσαβούσογλου.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ακούγονται και μια σειρά άλλα σενάρια. Όπως αυτό που η Ελλάδα θα αγοράσει F-35 και η Τουρκία F-16. Να αγοράσει η Ελλάδα ένα πιο αναβαθμισμένο μαχητικό από ότι η κατοχική Τουρκία. Δεν μπορούμε να ξέρουμε κατά πόσο αυτό το παζάρι θα αποδώσει ή ακόμη κατά πόσο θα επιλεγεί και προωθηθεί. Δεν ξέρουμε κατά πόσο θα εισέλθει σε αυτό τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι ζήτησε να μη διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενώ έβαλε και στη μεγάλη εικόνα και την Κύπρο. Ως και η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες!

ΤΟ θέμα αυτό προφανώς και θα απασχολήσει την επόμενη περίοδο. Πολλές οι διεργασίες, το παρασκήνιο. Είναι θέση μας πως η Τουρκία δεν μπορεί να αγοράσει τα αεροσκάφη για πολλούς λόγους, ειδικά όμως επειδή συνεχίζει την ίδια συμπεριφορά. Το κόκκινο στην αγορά των αμερικανικών μαχητικών από την κατοχική Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει αναμμένο, μέχρι τέλους. Θα παραμείνει μέχρι να αλλάξει στάση έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου. Στο συριακό, το λιβυκό, το κουρδικό. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail