Από: echedoros-a.gr
Σε συνομιλία με μαθητές γυμνασίου των Τιράνων με αφορμή την 555η επέτειο από τον θάνατο του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη, που έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο ιστορικός Αουρέλ Πλασάρι είπε ότι η μορφή του ήρωα έχει γίνει μέρος όλων των εθνικών κινημάτων - όσο και μέρος της προπαγάνδας.
«Δεν αναγνωρίζεται από τους μουσουλμάνους ως ήρωας των Αλβανών»
«Η φιγούρα του Σκεντέρμπεου είναι πάντα παρούσα, με την έννοια ότι παίρνουν κάποια δόξα από αυτόν», είπε ο Πλασάρι παρουσία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Η φιγούρα του Σκεντέρμπεου δεν εργαλειοποιήθηκε μόνο για τη δημιουργία αλβανικής εθνικιστικής ταυτότητας ή για προσωπικές πολιτικές πιστώσεις.
Παρουσιαζόμενος τις τελευταίες δεκαετίες ως «Αγωνιστής του Χριστιανισμού», η φιγούρα του Σκεντέρμπεη έχει επίσης γίνει μέρος ενός ριζοσπαστικού θρησκευτικού λόγου, όπου φατρίες της μουσουλμανικής κοινότητας στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία δηλώνουν ότι δεν τον αναγνωρίζουν ως ήρωα των Αλβανών..
Σήμερα, 554 χρόνια από τον θάνατο του Εθνικού Ήρωα, Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη κυκλοφορούν δεκάδες άρθρα στο Διαδίκτυο, τα οποία τροφοδοτούν αυτή τη συζήτηση, όπως σημειώνει αλβανικό δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας, Φάμπιαν Ζίλα, αυτό τροφοδοτεί τον διχασμό και το μίσος μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων.
Γιατί πολέμησε το Ισλάμ ο Σκεντέρμπεης;
«Ο Γκέργκι Καστριότι Σκεντέρμπεου χρησιμοποιήθηκε από εξτρεμιστικούς κύκλους, είτε Καθολικούς είτε Ορθόδοξους, που χρησιμοποιούν και απεικονίζουν τον Σκεντέρμπεη ως μια μορφή αγωνίστηκε σε έναν θρησκευτικό πόλεμο, πράγμα που στην πραγματικότητα είναι το εντελώς αντίθετο, αφού ο Σκεντέρμπης, ας πούμε, πολέμησε για τα δικά του συμφέροντα εκείνης της εποχής», είπε ο Ζίλα.
«Στις μάχες τον παρουσιάζουν ως μια φιγούρα με θρησκευτική χροιά...υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και τον βλέπουν, μάλλον, επικριτικά», πρόσθεσε ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας.
Τι λένε οι πολίτες;
Οι εκστρατείες παραπληροφόρησης για τη φιγούρα του Σκεντέρμπεη δεν πέρασαν χωρίς την προσοχή των πολιτών.
Μέσω ερωτηματολογίου που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, η ιστοσελίδα «Media Amfora» σημειώνει ότι το 53% δήλωσε ότι είχε εντοπίσει παραπλανητικές αναφορές για τη φιγούρα του Σκεντέρμπεη.
Εν τω μεταξύ, περίπου το 70% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν συσχετίζει τον Σκεντέρμπεη με τη θρησκευτική πίστη.
Περίπου το 30% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι η ταύτιση του ήρωα μόνο με την καθολική πίστη έχει κακόβουλους σκοπούς, ενώ το υπόλοιπο μοιράζεται σε άγνοια, φονταμενταλιστικούς σκοπούς ή ιστορικά γεγονότα.
Για τη μουσουλμάνα Νάντα Ντόστι, συγγραφέα της ευρωπαϊκής έκθεσης για την ισλαμοφοβία, η κατάχρηση εθνικών προσώπων έχει προστεθεί και από την πολιτική ελίτ, καθιστώντας την μέρος του δημόσιου λόγου στην Αλβανία.
«Βρισκόμαστε μάρτυρες πώς η φιγούρα του Σκεντέρμπεη έχει κλαπεί για ψευδοεθνικιστικά συμφέροντα, μετατρέποντας τον από ήρωα όλων των Αλβανών σε χριστιανό ήρωα, υπερασπιστή του χριστιανισμού ενάντια στον πρώιμο εξισλαμισμό των Αλβανών από τους Οθωμανούς », είπε η Ντόστι.
Για τους ερευνητές, η εστίαση των πληροφοριών με κακόβουλη πρόθεση που διαδίδονται στο Διαδίκτυο δεν είναι τυχαία, σε σύγκριση με άλλα πρόσωπα όπως η Μητέρα Τερέζα. Αυτό σχετίζεται με τις εκτενείς πληροφορίες που παρέχονται για τον εθνικό ήρωα.
Εργαλειοποιούνται οι δύο γνωστοί χριστιανοί: ο Σκεντέρμπεης και η Μητέρα Τερέζα
Ο συγγραφέας του βιβλίου «Σκεντέρμπεης- ανταλλαγή επιστολών με τους Σουλτάνους», Μαρκ Παλνικάι θα τονίσει την εθνική του συνεισφορά:
«Νομίζω ότι για τις φιγούρες τόσο του Σκεντέρμπεη όσο και της Μητέρα Τερέζας , οι πλατιές μάζες στην Αλβανία έβαλαν σε πρώτο πλάνο όχι τη θρησκευτική πλευρά, αλλά την εθνική», τόνισε ο Παλνικάι.
Ακόμη και η Μητέρα Τερέζα, η αλβανικής καταγωγής ιεραπόστολος, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, εργαλειοποιήθηκε για να την φέρει ως εθνική προσωπικότητα, δεν γλίτωσε την κακοποίηση - αν και δεν είχε τέτοια ατζέντα κατά τη δραστηριότητά της.
«Πίστευε υψηλού επιπέδου στο καθολικό τελετουργικό, αλλά στην Αλβανία προσπαθούν να το ανακτήσουν και να το ξαναμασήσουν, να το επαναφέρουν ως εθνική αξία, ενώ η μόνη της σχέση με την Αλβανία είναι η καταγωγή της», ανέλυσε ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας. και καθηγητής, Φάμπιαν Ζίλα.
« (η Μητέρα Τερέζα) Έχει μετατραπεί από σύμβολο του Καθολικισμού σε σύμβολο που αντιπροσωπεύει τους Αλβανούς», πρόσθεσε ο Ζίλα.
Για τους ειδικούς, η χρήση της φιγούρας της Μητέρας Τερέζας είχε ως στόχο να δημιουργήσει μια πιο ευρωπαϊκή εικόνα της Αλβανίας στη διεθνή σκηνή.
Η αποξένωση των εθνικών προσώπων και η παραπληροφόρηση για τη ζωή τους δημιουργεί τις προϋποθέσεις διάλυσης των σχέσεων στην κοινωνία και πόλωσης των σχέσεων μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων.
«Οι εθνικές προσωπικότητες συνήθως αντιπροσωπεύουν τα ιδανικά μιας χώρας και λειτουργούν ως ενοποιητές για τους πολίτες», δήλωσε η ερευνήτρια Νάντα Ντόστι.
«Διαδραματίζουν έναν εμπνευστικό και ενωτικό ρόλο, αλλά όταν καταλαμβάνονται από ορισμένες ομάδες για στενότερα συμφέροντα, είτε θρησκευτικά είτε ψευδοεθνικιστικά, προκειμένου να αποκλειστεί ο «άλλος», τότε χάνουν τον ενωτικό τους ρόλο και μετατρέπονται σε διχαστικές φιγούρες που βλάπτουν. την ενότητα και τη συνοχή μιας κοινωνίας, όπως αυτή της Αλβανίας», κατέληξε η ίδια.
Amfora.al, Bold News,
«Η φιγούρα του εθνικού ήρωα, Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη [αλβανικά: Gjergj Kastrioti Skënderbeu], έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη δημιουργία εθνικιστικής ταυτότητας ή για προσωπικές πολιτικές πιστώσεις - αλλά ο λόγος των τελευταίων ετών κινδυνεύει να τροφοδοτήσει διχασμούς ακόμη και μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Αλβανία», γράφει αλβανικό δημοσίευμα.