Ο «χασάπης» της Βαρσοβίας

Ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος μίσος, χωρίς ηθική, και  αισθήματα.

Από: militaire.gr / Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Ένα ανθρωπόμορφο τέρας…

Από μούτσος στο Πολεμικό Ναυτικό και κηπουρός, εξελίχθηκε σε ανώτατο στέλεχος των ναζί, αρχηγός της μυστικής αστυνομίας στις κατεχόμενες χώρες και κατέληξε εκτελεστής χιλιάδων Πολωνών και Εβραίων.

Το τέλος του ήταν αυτό που του άξιζε…

ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΣ

Ο Φραντς Κούτσερα (γερμανικά: Franz Kutschera, 22 Φεβρουαρίου[2] 1904 – 1 Φεβρουαρίου 1944) ήταν Αυστριακός πολιτικός και κρατικός αξιωματούχος του Γ΄ Ράιχ.

Διετέλεσε μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος και κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του αναδείχθηκε σε υψηλόβαθμο στέλεχος των SS.

Την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατέλαβε διάφορες διοικητικές θέσεις σε κατεχόμενες χώρες (Γιουγκοσλαβία, Σοβιετική Ένωση και Πολωνία, έχοντας – μεταξύ άλλων – ενεργή συμμετοχή στο Ολοκαύτωμα.

Επιπλέον, για τη δράση του στην Πολωνία έμεινε γνωστός ως ο «Χασάπης της Βαρσοβίας».

Εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 1944 από ένοπλους της πολωνικής εθνικιστικής αντιστασιακής οργάνωσης Armia Krajowa ή AK (ελληνικά: «Εγχώριος Στρατός» ή «Στρατός της Πατρίδας»).

Ο Κούτσερα γεννήθηκε το 1904 στο Όμπερβαλτερσντορφ της σημερινής Αυστρίας, το οποίο την εποχή της γέννησής του υπαγόταν στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.

Στην εφηβεία του υπηρέτησε για μικρό χρονικό διάστημα ως ναυτόπαις (μούτσος) στο Πολεμικό Ναυτικό και αργότερα εργάστηκε ως κηπουρός.

Το 1930 έγινε μέλος του Αυστριακού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος και το επόμενο έτος έγινε δεκτός στα Σούτσταφφελ.

Η πολιτική δραστηριότητά του κατά τον Μεσοπόλεμο οδήγησε στην προσωρινή φυλάκισή του από την αυστριακή κυβέρνηση.

Μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία, διετέλεσε γκάουλαϊτερ της Καρινθίας και μέλος του Ράιχσταγκ.

Μετά την κατάληψη της Γιουγκοσλαβίας από τη Ναζιστική Γερμανία, ο Κούτσερα ανέλαβε από τους Αδόλφο Χίτλερ και Χάινριχ Χίμλερ διοικητικές αρμοδιότητες στη Σλοβενία, με σκοπό να προχωρήσει στον εκγερμανισμό της περιοχής.

Αργότερα μετατέθηκε στη Σοβιετική Ένωση (σε εδάφη της σημερινής Ρωσίας και Λευκορωσίας), όπου συνεργάστηκε με τον στρατηγό των Waffen-SS Έριχ φον ντεμ Μπαχ-Ζελέφσκι, σε μεγάλης κλίμακας αντιανταρτικές επιχειρήσεις εναντίον πραγματικών ή μη παρτιζάνικων στόχων ως Ηγέτης των SS και της Αστυνομίας (SSPF), συμμετέχοντας παράλληλα στην εξόντωση Εβραίων.

Ο «ΧΑΣΑΠΗΣ ΤΗΣ ΒΑΡΣΟΒΙΑΣ»


Τον Σεπτέμβριο του 1943 ανέλαβε, μετά από ενέργειες του Χίμλερ, την ίδια διοικητική θέση στη Βαρσοβία, με αποστολή να καταπνίξει την πολωνική Εθνική Αντίσταση.

Η παρουσία του στην πολωνική πρωτεύουσα συνοδεύτηκε με συνέχιση του σχεδίου εξόντωσης του εβραϊκού πληθυσμού και με μαζικές τυφλές συλλήψεις και δημόσιες εκτελέσεις κατοίκων της πόλης.

Η δράση του Κούτσερα οδήγησε στην στοχοποίησή του από την εξόριστη πολωνική κυβέρνηση (που τον καταδίκασε ως εγκληματίας πολέμου) και την αντιστασιακή οργάνωση AK, η οποία προχώρησε στην εκτέλεσή του την 1η Φεβρουαρίου του 1944, σε ενέδρα τη στιγμή που εκείνος αποχωρούσε με υπηρεσιακό όχημα από το αρχηγείο των SS στη Βαρσοβία.

Για την επιχείρηση εναντίον του Κούτσερα οργανώθηκε δωδεκαμελής ομάδα ανταρτών υπό την ηγεσία του Μπρόνισλαβ Πιετράσεβιτς ή Λοτ (πολωνικά: Bronisław Pietraszewicz).

Μετά από δύο απόπειρες που εν τέλει ματαιώθηκαν, προγραμματίστηκε μια τρίτη, η οποία πραγματοποιήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1944, ενώ ο Κούτσερα αποχωρούσε με υπηρεσιακό όχημα από το στρατηγείο  στο κέντρο της Βαρσοβίας.

Η ενέδρα υπήρξε επιτυχής και οδήγησε στον θάνατο του Κούτσερα και του οδηγού του.

Κατόπιν, οι Πολωνοί αντιστασιακοί ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με παρακείμενους Γερμανούς στρατιώτες, οι οποίοι προέβησαν στην καταδίωξή τους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις αντάρτες, ανάμεσά τους και ο Πιετράσεβιτς, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του μερικές μέρες αργότερα σε νοσοκομείο της πόλης.

Οι Γερμανοί προχώρησαν με επισημότητα στην κηδεία του Κούτσερα στο Ανάκτορο Μπριλ, ενώ στη συνέχεια η σορός του μεταφέρθηκε στη Γερμανία.

Επιπλέον, εκτέλεσαν 300 άτομα για αντίποινα.

Πληροφορίες

Akcje zbrojne podziemnej Warszawy 1939-1944

Mazower, Mark (2009). Η Αυτοκρατορία του Χίτλερ. Ναζιστική εξουσία στην κατοχική Ευρώπη.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail