Άτυχη η Κροατία

Η Κροατία (Κ) κατέστη από πρώτης του νέου έτους, η 20η χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (ΕΕ) που υιοθέτησε (ταυτοχρόνως) το ευρώ ως εθνικό της νόμισμα και την Συνθήκη Σαίνγκεν που καταργεί τους συνοριακούς ελέγχους για τους πολίτες των άλλων χωρών της ΕΕ. Μετά από μία 10ετία, αφ’ ης η Κ έγινε το 27ο κράτος της ΕΕ, εφέτος την 13η Ιανουαρίου, θα παύσει να χρησιμοποιεί το εθνικό της νόμισμα, τη Κούνα στην ισοτιμία των 7,5 Κούνα ανά ευρώ.

Από: energia.gr - Του Κώστα Κόλμερ

Η Κροατία, η περισσότερο «Γερμανική» ομόσπονδη πολιτεία της πρώην Γιουγκοσλαβίας, είναι γνωστή για το περιπετειώδες παρελθόν, το καλό της ποδόσφαιρο και τις γραφικές Δαλματικές ακτές. Ήταν η πρώτη που αποσκίρτησε από την Γιουγκοσλαβική λαϊκή «δημοκρατία» όταν το κομμουνιστικό καθεστώς κατέρρευσε (1989) κατ’ απαίτηση του τότε Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκένσερ.

Στο τελευταίο παγκόσμιο κύπελο στο Κατάρ ήταν μέσα στις τέσσαρες «φιναλίστ». Με ένα πληθυσμό που δεν υπερβαίνει τα πέντε εκατομμύρια πολίτες προσελκύει 4 φορές περισσοτέρους τουρίστες – κυρίως Ευρωπαίους – κι έχει μακρά αθλητική παράδοση.

Μέχρι τούδε ήταν ένα κράτος με «καλή» αστυνομία κι αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους που δεν επέτρεπαν την είσοδο παρείσακτων («Πολωνών» υδραυλικών και λαθρομεταναστών από την Αφρική και την Μέση Ανατολή).

Δεν είναι βέβαιον ότι θα συνεχίσει, αν κι ο πρωθυπουργός της, κατά τις σχετικές πανηγύρεις της εντάξεως στην ευρωζώνη, ο Αντρέη Πλένκοβιτς διαβεβαίωσε τους παρισταμένους καρεκλοκένταυρους της ΕΕ, ότι «ο πληθωρισμός (13,5% επί του παρόντος) θα πέσει αφού ο μέσος όρος του στη ΕΕ είναι 10%»!

Πρόκειται βεβαίως περί ευσεβούς πόθου, αμφιβόλου αξίας, καθώς με την μέχρι τούδε εμπειρία η αλλαγή του νομίσματος δίνει την ευκαιρία σε διαφόρους αετονύχηδες ν’ ανεβάσουν τις τιμές, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια του κοσμάκη, όπως συνέβη και στην χώρα μας το 2002, που αμέσως μετά την εγκατάλειψη της δραχμής οι τιμές διπλασιάσθησαν και ήδη τραβούν της ανηφόρα παρά τον «εξευρωπαϊσμό» της οικονομίας μας.

Εν τούτοις, για την Κ. ήταν συμβατική υποχρέωση η υιοθέτηση του «Κοινοτικού κεκτημένου» με την ένταξη της στην ΕΕ κατά την Πέμπτη διεύρυνση, το 2004. Και όχι μωροφιλοδοξία της «ελίτ». Η αντίστοιχη της Κ. το … «τραίναρε» όσο μπορούσε αλλά οι Ευρωπαϊκές αρχές (Βαν ντερ Λάϊεν κ.λπ.) της έβαλαν «το μαχαίρι στο λαιμό» και τελικώς δεν μπόρεσε ν’ αποφύγει την Ευρωπαϊκή… «ολοκλήρωση».
Τώρα, αν τον πολιτικό οργασμό μέσα στην Ευρωζώνη και στη Σαίνγκεν, θα διαδεχθεί η ευρωπαϊκή ευωχία ή μία βαθιά απογοήτευση, θα το δείξει ο χρόνος.

Πάντως, η Κροατία δεν υιοθετεί την Ευρωπαϊκή πατέντα της Αφομοιώσεως στην πιο κατάλληλη εποχή. Εκτός από το παγκόσμιο κύπελο, η Κ. έχασε και την ευνοϊκή περίοδο των χαμηλών επιτοκίων της Ευρωζώνης.
Η μαντάμ Λαγκάρντ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης ετοιμάζεται τώρα ν’ ανεβάσει κι άλλο τα επιτόκια, για να τιθασεύσει, ως ισχυρίζεται, τον ευρωπληθωρισμό. Που όμως τρέχει με πενταπλάσια ταχύτητα απ’ ό, τι η μυθοπλασία του ευρώ την οποία λησμόνησε ο δικός «μας» ο Γιαννάκης Στουρνάρας πρόεδρος της ΤτΕ, από εξαετίας.

Ευχόμαστε στον Κροατικό λαό μία «καλή χρονιά» και να μην υποστεί τις ιδικές μας δοκιμασίες με την Ευρωπαϊκή περιπέτεια, που ξεκίνησε και σ’ αυτή την χώρα της Βαλκανικής, δίχως αρκετή περίσκεψη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail