Οι βουλευτές που «κλαίνε» λόγω της απογραφής! Ποιοι δεν ελπίζουν για επανεκλογή!

«Κακά μαντάτα» έφερε η απογραφή και οι έδρες που χάνονται σε ορισμένους νομούς.

Από: ieidiseis.gr - Βασίλης Σκουρής

Ας δούμε τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-Δυο περιφέρειες από διεδρικές γίνονται μονοεδρικές: Η Καστοριά και η Θεσπρωτία. Και στις δυο περιφέρειες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έβγαζαν από μια έδρα. Οι συσχετισμοί υπέρ του κυβερνώντος κόμματος υπήρξαν στις τελευταίες εκλογές τόσο μεγάλοι που δεν δείχνει ότ μπορεί να ανατραπούν: Στην Καστοριά, στις εκλογές του 2019, η διαφορά των δυο κομμάτων ήταν σχεδόν …νταμπλ σκορ- 23 ποσοστιαίες μονάδες (ΝΔ 50,23%, ΣΥΡΙΖΑ 27,1%). Στη Θεσπρωτία επίσης η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων ήταν τεράστια, περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες (ΝΔ 41,92%, ΣΥΡΙΖΑ 26,98%). Συνεπώς η Ολυμπία Τελιγιορίδου στην Καστοριά και ο Μάριος Κάτσης στη Θεσπρωτία, πλην θαύματος, αποχαιρετούν τη Βουλή, εκτός και αν το κόμμα τους τους μεταφέρει σε άλλη περιοχή,κάτι που δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ.

-Η Άρτα, από τριεδρική γίνεται διεδρική, γεγονός που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να βγάλει έδρα, καθώς από μια έδρα θα βγάλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Για να κάνετε τις συγκρίσεις, στις εκλογές του 2019 πρώτο κόμμα στο νομό ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ με 39,94% και ακολουθούσαν ΝΔ με 38,99 και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 8,44%.

-Η Κοζάνη μετατρέπεται από πενταεδρική σε τετραεδρική, όπως και η Φθιώτιδα. Και στις δυο αυτές περιφέρειες εξατμίζονται οι όποιες πιθανότητες –με αύξηση των ποσοστών του- να βγάλει έδρα το ΠΑΣΟΚ, ενώ απώλεια ενός βουλευτή θα έχει κι το πρώτο κόμμα.

-Από εξαεδρική σε πενταεδρική μετατρέπεται η Μαγνησία, γεγονός που επίσης ψαλιδίζει τις όποιες πιθανότητες είχε το ΠΑΣΟΚ για εκλογή βουλευτή. Το ίδιο συμβαίνει και στις Σέρρες, όπου εκτιμάται ότι θα χάσει την έδρα ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κ. Μπούμπας.

Επί των επιπτώσεων της απογραφής στις βουλευτικές έδρες θα επανέλθουμε, μετά από μια πιο προσεκτική μελέτη των αριθμών!

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail