Να έχει κόστος ο «ταραξίας και εμπρηστής»

«ΘΕΛΕΙ να παραμείνει ένας ταραξίας και εμπρηστής τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο». Ταραξίας και εμπρηστής είναι ο Ερντογάν, σύμφωνα με άρθρο του διευθυντή του γερμανικού Stern, Γκρέγκορ Πέτερ Σμιτς. Προηγήθηκε το βρετανικό Economist, που είχε αναφέρει ότι η Τουρκία βρίσκεται στο χείλος μιας δικτατορίας. Και τις δυο περιπτώσεις ο Τούρκος Πρόεδρος είχε κεντρική θέση στο εξώφυλλο των περιοδικών. Τα αρνητικά δημοσιεύματα για τον Ερντογάν και την Τουρκία στον διεθνή Τύπο πληθαίνουν. Είναι προφανές ότι διαμορφώνεται ένα αρνητικό κλίμα για την κατοχική δύναμη, το οποίο συνδέεται με τη συμπεριφορά της, ειδικά στο ζήτημα της ένταξης Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Από: philenews.com

ΑΥΤΗ η τακτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η συμπεριφορά του ταραξία δεν είναι τωρινή. Η Ελλάδα και κυρίως η Κύπρος τη βιώνουν δεκαετίες. Οι δυτικοί το αισθάνονται τώρα ενόψει του γεγονότος ότι ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης έχει «αγγίξει» τα συμφέροντά τους. Εθνικά και γεωπολιτικά. Ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζει πως η στάση του προκαλεί και γι΄ αυτό επιμένει. Θεωρεί προφανώς ότι με αυτή την προσέγγιση και εν γένει συμπεριφορά του θα αποσπάσει οφέλη. Όπως και στο παρελθόν. Άλλωστε αυτή η τακτική απέδωσε στο παρελθόν και στην Άγκυρα εκτιμούν πως αυτό θα γίνει και τώρα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ εάν αυτή τη φορά η Τουρκία επιμένοντας στην τακτική αυτή θα έχει κέρδη, εκείνο που θα πρέπει να αναφερθεί είναι πως ο Ερντογάν κατάφερε η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ να περνά από την Άγκυρα. Το ζητούμενο σήμερα είναι μέχρι πού θα το τραβήξει ο Τούρκος Πρόεδρος. Κι αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση των ΗΠΑ αλλά και άλλων ισχυρών παικτών του ΝΑΤΟ. Το ζητούμενο είναι ποιος θα αντέξει σε αυτή την αντιπαράθεση. Θα δώσουν δώρα στον Ερντογάν για να άρει τις ενστάσεις του; Θα ακολουθήσουν, δηλαδή, την πεπατημένη με την πολιτική του κατευνασμού; Ή θα προκαλέσουν κόστος στην κατοχική δύναμη;

ΣΕ αυτό το σκηνικό, που έχει διαμορφωθεί, έστω κι εάν ψηλά στην ατζέντα είναι ένα άλλο ζήτημα, που αφορά το ΝΑΤΟ και δυο χώρες που θέλουν να ενταχθούν αλλά εμποδίζονται από την Τουρκία, θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να έχουν ρόλο. Η Τουρκία δεν θα πρέπει να πάρει οπλισμό, γιατί αυτός θα στραφεί ενδεχομένως κατά της Ελλάδος και της Κύπρου. Η Άγκυρα θα πρέπει να έχει κόστος για να σταματήσει να είναι ο ταραξίας της περιοχής, μια αποσταθεροποιητική δύναμη, απειλή πολέμου. Κι αυτό θα πρέπει να προβάλλουν οι δυο κυβερνήσεις, Ελλάδος και Κύπρου, και να επιμένουν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail